Skocz do zawartości

318i n42 Parametry fabrycznego akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Zanim ktoś mnie zjedzie, że zakładam temat i mogłem sobie znaleźć, mówię, że szukałem i nie znalazłem wskazówek dla tego silnika. No to do rzeczy ;) Mój Banner dokonuje właśnie żywota i czas kupić coś nowego. Przymierzam się raczej ku 70Ah (wiem, że montowali też 55Ah), bo mam trochę trochę bajerów (chyba wszystko oprócz rdc i elektrycznych szyb z tyłu), ale z kolei rzadko robię więcej niż 10 km w mieście, a połowa tras jest bliżej 5 km niż dziesięciu. Dłuższe wypadają raz czy dwa w miesiącu.

Tak czy siak chciałbym dobrać coś identycznego lub zbliżonego do fabrycznych parametrów no i tutaj pytanie o prąd rozruchu? Każdy z producentów podaje ze swojego katalogu totalnie różne akumulatory i mam już mętlik w głowie. W zasadzie brałem pod uwagę Banner, Bosha, Exide i Centrę (tak wiem, te dwa ostatnie to to samo).

Opublikowano

Polecam wziąć Varte. Bosha nawet nie bede komentować.. Wystarczy poczytać opinie.

Varta jest montowana w karetkach i tak dalej.. Więc może da Ci to do zrozumienia.

Moim zdaniem taka pojemność jest Ci absolutnie niepotrzebna. Ja mam u siebie chyba 55, czy 60. I to w zupełności wystarczy.

Opublikowano

Tygodniowo robisz mało kilometrów więc jak kupisz 70 Ah to możesz mieć niedoładowanie ale zawsze możesz sobie podładować. Z kolei 55Ah to w zimie jak grzejesz fotele czy tylną szybę możesz go szybko rozładować .

Ja mam 100 i profilaktycznie kilka razy w roku doładowuję.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Bierz 55 AH - nowy to nowy - nie będziesz musiał go doładowywać nawet jak wszystko włączysz.

Zobacz tylko na datę produkcji ( nie bierz takiego co już sporo leży w magazynie ).