Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Z tyłu mam zamontowany fotelik na złączu ISOFIX. Niestety irytuje mnie trzeszczenie/skrzypienie fotelika który ociera się o skórę tylnej kanapy. Macie jakieś patenty na to aby fotelik ocierając się o skórę nie powodował skrzypienia/trzeszczenia?

Może by trzeba jakoś skórę czymś przetrzeć aby nabrała elastyczności czy coś w tym stylu? Jakaś porada mile widziana bo mega irytuje mnie to skrzypienie dochodzące z tyłu....

Opublikowano

Można przetrzeć, ale najlepiej jakimś tanim specyfikiem, bo droższe nie powodują, że skóra robi się śliska, a wręcz odwrotnie. Ale tak naprawdę najlepsze rozwiązania są najprostsze - podłożyć tam jakiś kawałek materiału tekstylnego, można go podkleić (do fotelika) taśmą dwustronną, żeby się nie zsuwał i będzie spokój. Jeśli się fotelik rusza, to czy skrzypi czy nie skrzypi, w końcu może zrobić przetarcie na skórze.

A tak w ogóle - to jest fotelik BMW? Bo oryginalny teoretycznie ma być przetestowany i dopasowany, żeby nie było takich sytuacji właśnie

Opublikowano
Skóry nie smaruj żadnym syfem :D Najprościej podłożyć cienki kocyk. Ale wydaje mi się, że baza ma jakąś wadę lub źle zamontowałeś - np. za luźno. Mam od 1.5 roku bazę isofix maxi cosi i po zamontowaniu jest na sztywno, zarówno w f10, f33 jak i w Alfa Romeo.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja podkładam, co prawda POD foteliki, dywaniki welurowe do góry nogami...
Opublikowano

Polecam dobre maty pod fotelik. Nosidełko mocno nie wygniecie skory, ale fotelik kategorii 2 czy 3, z dzieckiem ważącym ponad 30kg, moze narobić szkody.

Miałem porównanie - starszy na macie, młodszy bez. Pod młodszym/lżejszym skóra odciskała sie punktowo, po jakimś czasie zostawał ślad - punktowe rozciągnięcie skory. Pod starszym nie. Właśnie dokupiłem drugą.

Poza tym fotelik nie ślizga sie jak na kawałku tkaniny.

Opublikowano
Mam fotelik kiddy. Pod foteliki mam porządną matę, a jednak trzeszczy i skrzypi. Muszę pomyśleć jeszcze o oparciu.
Opublikowano
Skóry nie smaruj żadnym syfem :D Najprościej podłożyć cienki kocyk. Ale wydaje mi się, że baza ma jakąś wadę lub źle zamontowałeś - np. za luźno. Mam od 1.5 roku bazę isofix maxi cosi i po zamontowaniu jest na sztywno, zarówno w f10, f33 jak i w Alfa Romeo.

Porządny fotelik Kiddy. Nie ma w nim czegoś takiego jak baza. Mocowanie isofix jest w foteliku. Fotelik jest na sztywno zamocowany a jednak styk fotelika ze skórą powoduje skrzypienie/trzeszczenie.

Opublikowano
Polecam dobre maty pod fotelik. Nosidełko mocno nie wygniecie skory, ale fotelik kategorii 2 czy 3, z dzieckiem ważącym ponad 30kg, moze narobić szkody.

Miałem porównanie - starszy na macie, młodszy bez. Pod młodszym/lżejszym skóra odciskała sie punktowo, po jakimś czasie zostawał ślad - punktowe rozciągnięcie skory. Pod starszym nie. Właśnie dokupiłem drugą.

Poza tym fotelik nie ślizga sie jak na kawałku tkaniny.

A ty piszesz o isofix? Bo mój maxi cosi to praktycznie wisi nad kanapą, opiera się na isofixach, trzeciej nodze no i opiera się oparciem o oparcie. Dzięki temu nie niszczy kanapy.

Baza w maxi cosi jest fajna bo pozwala montować różne foteliki tyłem, przodem, a nawet obracać bokiem żeby łatwiej można było zapiąć dziecko.

Tak czy inaczej, tak jak napisał kolega, najlepiej użyć maty albo kocyka i skóra na pewno będzie bezpieczna.