Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym opisać usterkę która pojawiła się w ostatnich tygodniach (o dziwo kilka tygodni po zakończeniu standardowej gwarancji). :cry2:

Auto 320i, przebieg 41 000 km. Olej zmieniany co 15 tyś (zawsze w ASO).

W czasie spokojnej jazdy (prędkość np: 40 km/h) po delikatnym naciśnięciu pedału gazu słyszalny jest w kabinie delikatny odgłos pstrykania (jakby ktoś przy uchu paznokciem przejeżdżał po grzebieniu). W momencie gdy puszczam pedał gazu odgłos ustaje. Gdy tylko znów delikatnie przycisnę odgłos powraca.

Przy wyższej prędkości dźwięk staje się niesłyszalny (zagłusza go toczenie opon).

Na postoju przy wyłączonym napędzie po naciśnięciu gazu dźwięk nie jest raczej słyszalny.

Z każdym tygodniem odgłos narasta.

Nie wiem czy mam dalej czekać. Żadne kontrolki na desce się nie zapalają.

Na tę okoliczność zrobiłem dodatkowy test będąc przejazdem na pustej autostradzie. Przy prędkości ponad 170 km/h terkotanie bardzo się wzmogło.

Na szczęście wykupiłem pakiet naprawczy. :P

Czy ktoś z Was miał coś podobnego?

Każda Wasza odpowiedź mile widziana :D

Oczywiście planuję wizytę w serwisie. Obiecuję, że podzielę się większą liczbą informacji, gdy już problem zostanie zdiagnozowany.

Ale może dzięki Wam będę miał dodatkowy argument zanim pojawię się w ASO.

Opublikowano
Nie masz gwoździa w oponie albo czegoś innego...? Obejrzyj je na postoju albo kanale... :8)
Opublikowano

Łańcuch rozrządu po 40 tyś km? To byłby chyba ewenement w tym modelu i rocznika produkcji tego auta.

Wydawało mi się, że uszkodzony łańcuch lub napinacz daje znać również przy schodzeniu z obrotów przy zdjęciu nogi z gazu. U mnie po zdjęciu nogi z gazu szmer ustaje.

Opublikowano
Mam dokładnie taki sam objaw jak ty w mojej 328i po naciśnięciu gazy czyli jak silnik pracuje na obciążeniu słychać brzęczenie po odjęciu gazu ustaje niestety tez nie wiem co może być tego przyczyną dodam że przebieg to 39 tys :/
Opublikowano
Mam dokładnie taki sam objaw jak ty w mojej 328i po naciśnięciu gazy czyli jak silnik pracuje na obciążeniu słychać brzęczenie po odjęciu gazu ustaje niestety tez nie wiem co może być tego przyczyną dodam że przebieg to 39 tys :/

Oooo. :shock: Nawet przebieg prawie identyczny jak u mnie.

1. A ja dawno temu zauważyłeś ten odgłos?

2. Czy przy wyższej prędkości odgłos jest zagłuszany przez szum opon, opór wiatru?

3. Czy na postoju (gdy skrzynia w pozycji "P") po delikatnym naciśnięciu gazu również odgłos jest słyszalny?

Tak z ciekawości zapytam: Czy masz jeszcze fabryczną gwarancję?

Opublikowano

No i stało się. 428i po drugiej wymianie uszczelki w skrzyni automatycznej (cieknący olej), samochód nadaje się powtórnie do naprawy 49 tys. przebiegu.

Do rzeczy najpierw zauważyłem jakby szarpnięcia (metaliczny dźwięk), łącznie z przeskokiem przy zapalaniu na start-stopie. Normalne zapalanie bezproblemowo.

Drugie po zwiększaniu obrotów od najniższych jakby drugi dźwięk się pojawia (brzęczenie). Co dziwne, gdy to robię od np. 3 tys. obrotów nie ma drugiego dźwięku. Na luzie nie ma tych objawów, tylko pod obciążeniem.

Jestem umówiony na diagnozę.

Jakoś mam dziwne przeczucie, że po wymianie uszczelki nie zrobili adaptacji, a wlali z powrotem ten sam zużyty olej. Podobno producent nie przewiduje...

Kuźwa mać, a już szykowałem się na M2.

A teraz coraz bardziej spoglądam na Giulię.

Opublikowano
Z 2 miesiące temu to zauważyłem może było wcześniej nie dam sobie reki uciąć :P przy większej prędkości jest niesłyszalny , na postoju nic nie słychać nawet jak jedziesz i skrzynia zmieni bieg na wyższy to na sekundę dźwięk ustaje ale to sekunda przy zmianie biegu . nie mam fabrycznej gwarancji jedynie pakiet ubezpieczenia od uszkodzeń w aucie
Opublikowano
Z 2 miesiące temu to zauważyłem może było wcześniej nie dam sobie reki uciąć :P przy większej prędkości jest niesłyszalny , na postoju nic nie słychać nawet jak jedziesz i skrzynia zmieni bieg na wyższy to na sekundę dźwięk ustaje ale to sekunda przy zmianie biegu . nie mam fabrycznej gwarancji jedynie pakiet ubezpieczenia od uszkodzeń w aucie

Zatankuj na pustym baku benzynę 95 i po przejechaniu mniej więcej 100 km sprawdź tak jak dotychczas to robiłeś czy nadal słychać wtryskiwacze.

Od dzisiaj jeżdżę tylko na 95-tce.

Opublikowano
hmmm pytanie czy tym razem było 95 czy jakieś dziadostwo... :? Bo z jakością paliwa wiadomo jak jest...
Opublikowano

Oczywiście problem nadal istnieje. Poczekam jeszcze 2 tygodnie do wymiany opon na letnie.

Będzie wówczas mniejszy odgłos toczenia letnich opon co pomoże w odsłuchu z kabiny pojazdu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po przeczytaniu tego tematu zwróciłem uwagę u siebie czy występuje ten odgłos i okazało się, że tak :(

Auto (428ix) ma w tej chwili 11,5k km przebiegu, olej już raz zmieniłem przy 6k km.

Słychać to na zimnym silniku, jak się dodaje lekko gaz to słychać cykanie/brzęczenie, jest to naprawdę ciche, ale po wyłączeniu radia słyszalne. Jak się odpuści gaz to momentalnie ucicha. Przy rozgrzanym silniku wydaje mi się, że nie ma tego odgłosu.

Jak rozpoznasz temat to daj tutaj znać koniecznie, pozdrawiam.

Opublikowano

U mnie dokładnie to samo - na zimnym silniku słyszalne pstrykanie, z trudnego do zlokalizowania źródła. Przy ciepłym silniku problemu nie zauważyłem. Moje auto to 320i LCI, przebieg 6.000. przez pierwsze 2-3 tysiące traktowany baaardzo ostrożnie, w zasadzie nie przekraczałem 3.000 obrotów, jazda tylko na comfort.

Jakieś pomysły czym to spowodowane i czy może to być niepokojące?

Opublikowano

Jeszcze nie miałem czasu pojechać do ASO. Udało mi się w międzyczasie przedstawić problem w niezależnym warsztacie specjalizującym się w autach naszej marki.

Mechanik wstępnie stwierdził niepokojący odgłos w lewej części komory silnika. Silnik jakby głośniej pracuje. Na zimnym silniku odgłos bardziej mi przypomina diesla niż benzyny.

Mam pakiet naprawczy i zamierzam niebawem zjawić się w ASO. Co będzie tego efektem? Jeszcze nie wiem.

Nie lubię takich przypadłości, bo ciężko to się udowadnia w ASO.

Typuję jeden z poniższych elementów:

- łańcuch rozrządu lub poluzowany napinacz

- łożysko skrzyni biegów

- wtryskiwacz

Opublikowano

Dodam, że zauważyłem to niemalże od momentu wyjechania z salonu, więc problem jest od nowości.

Też myślałem, żeby podjechać do ASO, natomiast jest to niezauważalne na ciepłym silniku, a zanim dojadę do serwisu, to silnik się porządnie nagrzeje...

Opublikowano
Też to mam. Jadąc na zimnym silniku, po wyłączeniu radia oraz klimy też zauważyłem u siebie "efekt kołowrotka", jednak tylko podczas dodawania gazu oraz tylko przy zimnym silniku. Jest to ledwo słyszalne i w miarę rozgrzewania silnika zanika. Dobrze to słychać w garażu podziemnym z rana jak się lekko uchyli szybę. Sam nie wiem co mam o tym sadzić... Niedługo zmieniam olej, zobaczymy czy przejdzie. Zauważyłem to w okolicach przebiegu 15k, wcześniej jakoś nie zwróciłem na to uwagi albo tego nie było...
Opublikowano

Obawiam się Panowie, że to może rozrząd tak brzęczeć. Albo sam łańcuch albo komplet. Sam miałem to w mini (ten sam silnik co w niektórych bmw N13) najpierw lekkie pobrzękiwanie po kilku tys km głośniejsze. Do wymiany rozrząd i koło vanos poszło. Dzięki temu jestem sporo mądrzejszy i wiem, że odrazu bym zmienił wcześniej. Auto odzyskało moc. Wcześniej nie wiedziałem, że tak powinno jeździć:):)

PS

gdyby ktoś potrzebował nowe koła Vanos do tego silnika to na aledrogo. Zniżka na ptiv. poniżej połowy ceny salonowej:)

Opublikowano
Rozrząd chyba by cały czas hałasował, a nie tylko podczas dodawania gazu. To chyba raczej wtryskiwacze tak hałasują... ale ja się nie znam :mrgreen:
Opublikowano
Rozrząd chyba by cały czas hałasował, a nie tylko podczas dodawania gazu. To chyba raczej wtryskiwacze tak hałasują... ale ja się nie znam :mrgreen:

Rozrząd hałasuje na początku w zakresie obrotów 2500 do 4500, w kilku miniakach sprawdzone. Koło vanos podobnie.

Opublikowano

Rozrząd hałasuje na początku w zakresie obrotów 2500 do 4500, w kilku miniakach sprawdzone. Koło vanos podobnie.

To raczej nie rozrząd skoro słychać to już od samego dołu czyli te 1500 obrotów a użytkownik marcin.jan napisał, że ma to w zasadzie od wyjazdu z salonu, chociaż cholera wie. Specjalnie do aso nie chce mi się jechać także na razie czekam, może w międzyczasie ktoś inny rozpozna źródło tego odgłosu.

Opublikowano

To raczej nie rozrząd skoro słychać to już od samego dołu czyli te 1500 obrotów a użytkownik marcin.jan napisał, że ma to w zasadzie od wyjazdu z salonu, chociaż cholera wie. Specjalnie do aso nie chce mi się jechać także na razie czekam, może w międzyczasie ktoś inny rozpozna źródło tego odgłosu.

Ja w ASO byłem zaledwie kilka dni temu (darmowy przegląd po pół roku) żadnych nieprawidłowości nie stwierdzono...

Opublikowano

Ja jeszcze, czasem (choć w ogóle ostatnio coraz mnie to słyszę) mam ten efekt przy redukcji manualnej biegu manetkami - gdy np. z czwórki wrzucam trójkę przy 2.300-2.500 obrotów, żeby przyhamować silnikiem. Gazu wtedy oczywiście nie dodaję.

MJ

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam uporał się już może ktoś z tym problemem pstrykania/brzęczenia . Pytam bo wydaje mi się ,że dźwięk się trochę nasila a nie chciał bym uszkodzić silnika. Na serwis nie jadę bo nie mam gwarancji już jedynie pozostało robić to własnym zakresie tyle tylko że ile mechaników tyle teorii. Jak ktoś był z tym na serwisie i otrzymał diagnozę to niech się podzieli :)