Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Chciałbym Was poprosić o poradę w kwestii większych kół na lato. M-C temu wyjechało z fabryki moje X5 F15 25d (231km) na m-pakietowych 19"-stkach (lato). Mam jednak koncepcje aby te koła zostawić na zimę, natomiast na lato założyć 21 calowe felgi (rownież m-pakiet). To, ze komfort się obniży to jest raczej fakt... Pytanie jedynie do Was, jeżeli ktoś miał okazje jeździć na kołach w tym rozmiarze, jak bardzo? Obawy mam jeszcze w kwestii pogorszenia dynamiki samochodu przy tym rozmiarze felg biorąc pod uwagę silnik 25d 231km. Ponieważ 90% moich tras to miasto, zdecydowałem się właśnie na taki wariant motoru.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Opublikowano
Moim zdaniem wszystko powyżej 19" i profilu poniżej 45 nadaje się jedynie na bulwary Californii ,ale to subiektywna opinia.
Opublikowano

Bzdura.

Ja mam 21 lato 19 zima, duzej roznicy w komforcie nie widze.

Osiagi na 19 sa ciut lepsze

Spalanie na 21 litr wieksze

http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
Opublikowano
Byłbym ostrożny z nazywaniem obiektywnej opinii bzdura ,powtórzę : dla mnie zmiana o dwa rozmiary to nieporozumienie. Nie podejrzewam X5 o lepsze właściwości jezdne od nowej S klasy , a właśnie na doświadczeniach z tego auta się opieram. Polecam posty opisujące przygody na 21 '' .
Opublikowano
Bzdura.

Ja mam 21 lato 19 zima, duzej roznicy w komforcie nie widze.

Osiagi na 19 sa ciut lepsze

Spalanie na 21 litr wieksze

Oczywiście to jak zawsze indywidualna sprawa; ja jednak bym z tą "bzdurą" polemizował. Masz zdecydowanie inny silnik więc takie walce napędzisz, do tego taka wielka opona "łapie" wszystkie nierówności naszych dróg a szczególnie studzienki więc komfort zdecydowanie się pogorszy na rzecz poprawy wizualnej.

Opublikowano
Dzięki Panowie, chyba odpuszczę temat zatem i zostanę przy 19". Poza samym komfortem mam obawy co do "dynamiki" 25d przy tym rozmiarze kół
Opublikowano
Mały hint: między 19, a 21 jest jeszcze jeden rozmiar - 20 cali. Ja mam u siebie letnie w tym rozmiarze i jest ok. Samochód wygląda dużo lepiej.