Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Ostatnio z moim bmw mam pewien problem. Mianowicie turbina nie zalacza sie i chcialbym sie dowiedziec czy to drobnostka czy trzeba regenerowac (nie znam sie na mechanice niestety).

Z poczatku stawalo sie to sporadycznie. Nagly brak mocy podczas jazdy. Wtedy odpalilem ponownie i dzialala. Teraz, okolo 1/1,5 miesiaca od pierwszego razu, turbina notorycznie juz sie nie zalacza. Mam tak ze zaraz po odpaleniu dziala tylko potem jest gorzej. Dzisiaj mimo ponownego odpalenia, nic to nie dalo. A zdycha podczas jazdy. Chcialbym sie tutaj dopytac czy sa to oznaki typowe dla uszkodzenia turbosprezarki? Jesli tak to jaki koszt regeneracji/kupna? czy lepiej kupic czy regenerowac? Moj mechanik (moze nie moj ale za to dobry wiec wole poczekac) jest obecnie zajety a ze jestem niecierpliwy to chcialbym mniej wiecej wiedziec na czym stoje. Auto mam okolo pol roku. Pozdrawiam

Opublikowano
Najlepiej to sprawdzic podpinajac pod komputer co jest nie tak. Byc moze poszedl uszczelniacz przy dolocie do turbiny, jakis waz przepuszcza czy obejma nie trzyma. Trzeba pod maska zajrzec i dokladnie sie przyjrzec.Co do turbiny moze byc tez ze wirnik ma za duzy luz i turbina wymaga regeneracji, koszt na dobrych czesciach to 1,5 tys musisz liczyc a nowa powyzej 3k. I nie warto szukac chinskich regenerowanych za 800-1000 czy nowych za 1,5 bo potem bede problemy z nia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zwykle turbo jak się uszkodzi mechanicznie to drugi raz nie wstaje, obstawiam sterownik. Sterownik do tego turbo można założyć sprawny inny lub ten regenerować, oczywiście konieczna regulacja.
3A0jS9b.png