Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A dziękuję, dziękuję :)

Następny etap to prawdopodobnie jutro wymiana oleju na Motul, filtrów oleju, powietrza oraz węglowy kabinowy, dodatkowo oringi oraz czujnik poziomu oleju i ciśnienia oleju gdyż jest uszkodzony.

A skoro już tak szaleję :D to wymienię sobie pióra wycieraczek na Bosha i to by było na tyle jutro :)

W kolejnych etapach chyba będzie renowacja lakieru -> pranie tapicerki -> zakup felg 17 i opon 225/45 -> przyciemnianie szyb :)

Moje BMW E90 :) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=293073

Sprzedam: -Komplet opon zimowych 205/55/16 - 150zł - do negocjacji!

-2 Opony letnie Dunlop Sport Maxx RT 245/40/17 - 400zł - do negocjacji!

• Odpowiedzi 251
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ostatnio autko przeszło wymianę wszystkich filtrów, oleju, uszczelki podstawy filtra oleju oraz czujnika poziomu oleju. Dodatkowo zmieniłem pióra wycieraczek na Bosha z dodatkowym spojlerem, który zbiera więcej wody i jak na razie jestem zadowolony.

http://i67.tinypic.com/10xfzt1.jpg

Odnośnie czujnika poziomu oleju czy ktoś kto wymieniał go może się wypowiedzieć czy ma zamiennik czy oryginał? Bo ja mam niby jakiś dobry zamiennik, ale teraz ciągle mi pokazuje poziom oleju przy kresce min. mimo, że zostało wlane 4,3l. A gdzieś tam wyczytałem, że najlepiej właśnie tylko i wyłącznie oryginał bo zamienniki często świrują..

Po wymianie oleju mechanik chciał skasować inspekcję oleju żeby mi za ileś tam km nie pipczała, ale skończyło się na tym, że operacja się nie udała i miałem sygnalizację wymiany oleju za 0km na czerwono, dodatkowo chciał zobaczyć czy inna inspekcja się normalnie zresetuje i wybrał najgorszą możliwośc, mianowicie tylne tarcze.. co za tym idzie miałem kolejną inspekcję na czerwono bo zresetował się przebieg do wymiany i komputer wykrywał, że jest ten sam czujnik tarcz i nie chciał się ustawić nowy przebieg do następnej inspekcji.

Mechanik podjął próbę naprawienia błędu i spróbował zdjąć tarczę i klocki, żeby auto na zapłonie wykryło, że nie ma żadnych klocków ani tarcz i potem jak się podłączy może by załapał jakoś i usunął inspekcję.. niestety się nie udało. Zostało jedno wyjście, kupić nowe czujniki i wymienić.. ale jednak narodził się nowy pomysł, w warsztacie znalazł czujnik od innego BMW, podłączył go w miejsce mojego czujnika, udało się! Inspekcja zniknęła, za pomocą komputera udało się też zmienić przebieg do następnej wymiany na 30 tys. km. Jednak musiał znowu włożyć mój czujnik, gdyż ten od innego BMW był od przodu i był za krótki, po zainstalowaniu ponownie mojego czujnika wyskoczyła znowu inspekcja, ale przebieg 30 tys. km do następnej wymiany pozostał, chwila zastanowienia i może jest jakieś zwarcie na czujniku i dlatego wyskakuje błąd? Sprawdzone zostało napięcie na czujniku od innego BMW - było dobre, na moim coś było nie tak, okazało się, że jeden kabelek się naderwał, mechanik zalutował wszystko na nowo, podłączył do samochodu i.. inspekcja zniknęła, przebieg do następnej inspekcji 30tys. km Także wszystko już jest okej :) Może komuś się przyda jakby ktoś miał podobny problem :)

Kolejna sprawa, po myjce ostatnio zaparował mi prawy reflektor, czytałem na forum, że sporo osób miało z tym problem i były różne opinie o tym jak z tym walczyć itd. Ja zdjąłem dekielek od świateł i zostawiłem samochód na parkingu pod pracą na 8 godzin bez dekielka, świeciło akurat troszkę słoneczka i po pracy reflektor już nie był zaparowany. Tak więc u mnie taka metoda zadziałała :)

Teraz pozostaje mi podjechać gdzieś na komputer gdzie mi usuną inspekcję olejową :)

A dodatkowo w planach na przyszłość od strony warsztatu to do wymiany mam pompę wody bo wcześniej na komputerze wyskoczył ten błąd oraz dzisiaj mechanik zwrócił też na to uwagę.

A tak na zakończenie mojego wywodu dorzucam zdjęcia samochodu za dnia oraz jedno od drugiej strony już w garażu ;)

http://i65.tinypic.com/fdynlu.jpg

http://i64.tinypic.com/351c18j.jpg

http://i67.tinypic.com/2qtlnog.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz pozostaje mi podjechać gdzieś na komputer gdzie mi usuną inspekcję olejową :)

W zasadzie chyba wszystkie te inspekcje możesz sam sobie zerować bez pomocy komputera diagnostycznego.

Opublikowano
Niestety tak, poprzedni właściciel jeździł na 10 w 40 nie wiadomo jak długo. A opinie o płukance i cofnięciu do 5w dostałem w 99% negatywne, żebym tego nie robił. No to już zostałem przy 10 w.

Opublikowano
fajny woz, powodzenia . Kiedy zmieniasz kiere na ladna ?

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Wczoraj moja E90 przeszła aktualizację sterowników silnika, które nie były aktualizowane od 2006r. Teraz mam wszystko świeżutkie.

Dodatkowo skorzystałem z możliwości aktywowania świateł do jazdy dziennej.

http://i63.tinypic.com/10ru8mf.jpg

http://i68.tinypic.com/34rbtsn.jpg

Światła dzienne zrobione z 30% świateł drogowych, czujnik zmierzchu działa elegancko, jak zrobi się ciemno same się przełączają więc fajny i przydatny bajer :)

Korzystając z okazji dorzuciłem sobie cyfrowy prędkościomierz.

http://i64.tinypic.com/15cn0a0.jpg

oraz dźwiękowe powiadomienie o otwarciu oraz zamknięciu auta :)

Przy następnej okazji dorzucę może pulsacyjne światła, też przydatna funkcja w sumie :)

Na dniach zmiana oleju oraz wszystkich filtrów + czujnik oleju do wymiany bo wyskakiwał błąd i sam na podstawie wskazań miałem podejrzenia, że jest uszkodzony.

Sam robiłeś DRL? Jak działają Ci w automacie?

Wczoraj zakodowałem w ten sposób:

DRL_V_GEDDIMT

aktiv

DRL_VERT_DIMMUNG

wert_02

TAGFAHRLICHT_ECE ( tutaj bez _1 - bo nie miałem)

aktiv

i na automacie świecą mi cały czas mijanie.

Opublikowano
Niestety tak, poprzedni właściciel jeździł na 10 w 40 nie wiadomo jak długo. A opinie o płukance i cofnięciu do 5w dostałem w 99% negatywne, żebym tego nie robił. No to już zostałem przy 10 w.

dla dobra twojego silnika :

- plukanka liqui moly + zmiana na olej 5W30 lub 5W40 dobrej jakosci (motul, mobil, valvoline) LL01 lub LL04

- do nowego oleju wlewasz AR 2300i jezdzisz 10 tys km

- wymiana oleju po 10 tys.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Sam robiłeś DRL? Jak działają Ci w automacie?

Wczoraj zakodowałem w ten sposób:

DRL_V_GEDDIMT

aktiv

DRL_VERT_DIMMUNG

wert_02

TAGFAHRLICHT_ECE ( tutaj bez _1 - bo nie miałem)

aktiv

i na automacie świecą mi cały czas mijanie.

Wiesz co nie pamiętam już dokładnie jak się te funkcje nazywany bo robił to znajomy, ale mi a ech w dzień tak jak na zdjęciu z drogowych. Nawet tak jak dzisiaj pochmurno jest to i tak dzienne. Co prawda czasami mam wrażenie, że za wcześnie się odpalają mijania bo jeszcze nie jest na tyle ciemno, ale ogólnie działają bez zarzutu. A przy aktywowaniu funkcji sprawdzałeś czy działają dzienne? Np świeciłeś latarka w czujnik zmierzchu?

dla dobra twojego silnika :

- plukanka liqui moly + zmiana na olej 5W30 lub 5W40 dobrej jakosci (motul, mobil, valvoline) LL01 lub LL04

- do nowego oleju wlewasz AR 2300i jezdzisz 10 tys km

- wymiana oleju po 10 tys.

Zastanawiałem się właśnie nad powrotem do 5w ale wszyscy mechanicy mi to odradzali, gostek z aso też odradzał. Na forum natomiast zdania były podzielone. Ale jak coś by się popsuło to nikt z forum mi tego nie naprawi :D i tak już wyszło, że mam 10 w niestety.

Opublikowano

gostek z aso ci odradzal 5W i radzil zostac na oleju bez homolagacji BMW ? :|

olej 10wXX ktorego uzywasz bez homolagacji BMW jest nieodpowiedni dla twojego silnika, teraz swieta prawda jest ze to twoj woz i twoja decyzja.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

Dokładnie tak, powiedział że jak już ktoś wlał 10 w to żeby przy tym zostać.

A co jakbym posłuchał kogoś z forum i wlał 5w i poszły by mi uszczelki, nie uszczelki itd? Osoba z forum co najwyżej napisze mi, że sory ale pomyliłem się. Niestety no będę jeździł na 10 w ale przynajmniej wiem, że przy szukaniu następnego auta będę zwracał uwagę jaki olej jest bo teraz tego nie zrobiłem :)

Opublikowano

Pomijajac czy to mozliwe czy nie ze zmiana z 10W na 5W zaszkodzi silnikowi, z ciekawosci, jak cos pojdzie nie tak przez jezdzenie na 10X to ASO zaplaci ?

Pytam bo w ASO BMW mi radzono juz aby :

- nie wymieniac oleju w skrzyni biegow automat

- jak stoje na swiatlach przelaczac sie na N.

- wymieniac olej silnikowy co 30 tys km bo jak bede wymienial czesciej to moze zaszkodzic silnikowi.

- wlewac tylko Castrol bo inne oleje moga zaszkodzic silnikowi.

i tak jak rozumie twoja nieufnosc do porad z forum, to jednak bym pojechal do 2 lub 3 niezaleznych mechanikow wyspecjalizowanego w BMW zaciagnac rady.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

Też bym nie ufał do końca mechanikowy z ASO. Poza tym są różne ASO i różni mechanicy w ASO. A to, że coś poleci w silniku to akurat im na rękę. Mój mechanik zalecił mi wymianę oleju co 10-15 tysięcy. Olej to olej, środek smarny i weź pod uwagę, że instrukcje, zalecenia itp. przewidziane są na Niemcy i inne cywilizowane kraje, gdzie ludzie nawet do pracy dojeżdżają ringiem, po którym leci się przynajmniej 120km/h. Te auta pokonują duże dystanse. Ba, nawet po mieście jeździ się szybko i nie stoi co chwila na światłach jak w Polsce (mieszkałem rok w Monachium).

Więc taki olej zachowuje z pewnością lepiej swoje właściwości smarne przez dłuższ okres czasu.

Prawda koledzy?

Ale chętnie podpytam, co dają te wszystkie aktualizacje?

Też mam E90 zakupione 3 tygodnie temu, od ciotki. Wujek 11 lat temu kupił w Inchcape motors w Wawie, jeździł 5-6 lat, regularnie w ASO serwisował a potem przez 5 lat ciotka, która z autem nie robiła nic.. :/ Także moja w ASO nie była z 5 lat i zaciekawiła mnie ta kwestia tych licznych "aktualizacji", o których piszesz :)

i co oznacza 2. Aktywacja świateł do jazdy dziennej? Montują Ci jakiś czujnik i w ciągu dnia jako dziennie jeździsz na ringach? Widzę co raz więcej starszych bmkek, które w dzień jeżdżą na zwykłych (nieledowych) ringach. Zmieniły się przepisy w tej kwestii? Ja właśnie mam jednego xenona do wymiany, więc kieszeń w kwietniu mnie zaboli :)

Pozdrawiam

Opublikowano
Pomijajac czy to mozliwe czy nie ze zmiana z 10W na 5W zaszkodzi silnikowi, z ciekawosci, jak cos pojdzie nie tak przez jezdzenie na 10X to ASO zaplaci ?

Pytam bo w ASO BMW mi radzono juz aby :

- nie wymieniac oleju w skrzyni biegow automat

- jak stoje na swiatlach przelaczac sie na N.

- wymieniac olej silnikowy co 30 tys km bo jak bede wymienial czesciej to moze zaszkodzic silnikowi.

- wlewac tylko Castrol bo inne oleje moga zaszkodzic silnikowi.

i tak jak rozumie twoja nieufnosc do porad z forum, to jednak bym pojechal do 2 lub 3 niezaleznych mechanikow wyspecjalizowanego w BMW zaciagnac rady.

Nie nazwałbym tego nie ufnością tylko jak coś po radzie kogoś z forum nie pójdzie to poprzez forum mi nikt nic nie naprawi a jak po radzie mechanika to go przycisne wtedy ;)

A co do rad to 3 mechaników, którzy dorabiają dobie u mnie w pracy odradzali, w tym jeden od ponad 15 lat jeździ BMW. A poza tym dwóch innych mechaników, jeden przeciwko zmianie inny że niby można ale nie wie czy lepiej będzie zmieniać czy nie. Tak to jeszcze znajomy, fanatyk VAG polecał zmianę. Natomiast w warsztacie u takich chłopaków, którzy całe życie się zajmują BMW odradzali zmianę.

Opublikowano
Też bym nie ufał do końca mechanikowy z ASO. Poza tym są różne ASO i różni mechanicy w ASO. A to, że coś poleci w silniku to akurat im na rękę. Mój mechanik zalecił mi wymianę oleju co 10-15 tysięcy. Olej to olej, środek smarny i weź pod uwagę, że instrukcje, zalecenia itp. przewidziane są na Niemcy i inne cywilizowane kraje, gdzie ludzie nawet do pracy dojeżdżają ringiem, po którym leci się przynajmniej 120km/h. Te auta pokonują duże dystanse. Ba, nawet po mieście jeździ się szybko i nie stoi co chwila na światłach jak w Polsce (mieszkałem rok w Monachium).

Więc taki olej zachowuje z pewnością lepiej swoje właściwości smarne przez dłuższ okres czasu.

Prawda koledzy?

W ASO i tak bym pewnie nic nie robił a zadzwoniłem tam z ciekawości zapytać co oni na ten temat sądzą.

Ale chętnie podpytam, co dają te wszystkie aktualizacje?

Też mam E90 zakupione 3 tygodnie temu, od ciotki. Wujek 11 lat temu kupił w Inchcape motors w Wawie, jeździł 5-6 lat, regularnie w ASO serwisował a potem przez 5 lat ciotka, która z autem nie robiła nic.. :/ Także moja w ASO nie była z 5 lat i zaciekawiła mnie ta kwestia tych licznych "aktualizacji", o których piszesz :)

i co oznacza 2. Aktywacja świateł do jazdy dziennej? Montują Ci jakiś czujnik i w ciągu dnia jako dziennie jeździsz na ringach? Widzę co raz więcej starszych bmkek, które w dzień jeżdżą na zwykłych (nieledowych) ringach. Zmieniły się przepisy w tej kwestii? Ja właśnie mam jednego xenona do wymiany, więc kieszeń w kwietniu mnie zaboli :)

Pozdrawiam

Aktualizację dają mi to, że samochód ma aktualne sterowniki silnika itd, można powiedzieć że uczy się mojego stylu jazdy itd

Aktywacja świateł do jazdy dziennej polega na aktywowaniu świateł do jazdy dziennej z 30% świateł drogowych. Ja opisałem aktywację to dołączyłem zdjęcie jak to wygląda. Działa to u mnie dzięki czujnikowi zmierzchu, który miałem wbudowany ale nie była dokupiona funkcja światłe dziennych jak ktoś brał auto z salonu. Na włączniku świateł mam pozycję Auto dzięki czemu jak się zciemni to automatycznie ze świateł dziennych przerzuca mi się na światła mijania. U mnie działa to ze zwykłych świateł gdyż nie mam ksenonów ani ringów :)

Również pozdrawiam.

Opublikowano

Pozdrawiam

Aktualizację dają mi to, że samochód ma aktualne sterowniki silnika itd, można powiedzieć że uczy się mojego stylu jazdy itd

Aktywacja świateł do jazdy dziennej polega na aktywowaniu świateł do jazdy dziennej z 30% świateł drogowych. Ja opisałem aktywację to dołączyłem zdjęcie jak to wygląda. Działa to u mnie dzięki czujnikowi zmierzchu, który miałem wbudowany ale nie była dokupiona funkcja światłe dziennych jak ktoś brał auto z salonu. Na włączniku świateł mam pozycję Auto dzięki czemu jak się zciemni to automatycznie ze świateł dziennych przerzuca mi się na światła mijania. U mnie działa to ze zwykłych świateł gdyż nie mam ksenonów ani ringów :)

Również pozdrawiam.

Też mam na pokrętle "auto" czyli to znaczy, że taki czujnik prawdopodobnie posiadam?

Z tymi 30% to nie bardzo rozumiem, że żarówki świateł mijania po prostu słabiej świecą a po zmierzchu zapalają się?

Myślałem o włożeniu ledów do moich ringów, ale mechanik mi odrodził, że ponoć te wszystkie ledy to chińszczyzna i co chwilą padają.

Mlody92 a jak i gdzie można w Warszawie tą aktualizację zrobić? :)

Gdzie w ogóle serwisujesz?

Ja na Burakowskiej w Sport-auto robiłem do tej pory.

Opublikowano

http://www.reveuro.com/inventory/10110_bmw335i_2007/bmw335i_41.JPG

Tak wygląda czujnik zmierzchu, ale jak na włączniku masz opcje auto to myślę, że posiadasz również czujnik.

Co do 30% to dokładnie tak jak napisałeś, świecą słabiej z tym, że nie mijania a drogowe. Mijania się załączają normalnie jak zrobi się ciemno. Na 2 stornie u mnie masz jak to wygląda.

Co do ringów to się nie wypowiem bo nie mam ;)

Odnośnie aktywacji ukrytych funkcji w samochodzie odezwij się na priv jak jesteś zainteresowany to dam Ci namiar.

Co do serwisowania to, że tak to ujmę jestem na etapie szukania miejsca :D na razie robiłem na osiedlu u mnie u takiego gdzie zazwyczaj poprzednie samochody, ale chyba musze znaleźć kogoś kto lepiej się zna na BMW.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślałem o włożeniu ledów do moich ringów, ale mechanik mi odrodził, że ponoć te wszystkie ledy to chińszczyzna i co chwilą padają.

Mlody92 a jak i gdzie można w Warszawie tą aktualizację zrobić? :)

Ja u siebie mam LED włożony w rinigi. Już prawie rok tak jeżdżę i nic mi się nie psuje. Natomiast wciąż nie nadają się one jako DRL ale to już kwestia samej budowy ringów. Tego nie przeskoczysz.

Jeśli chcesz to możesz DRL sobie sam zakodować (są opisy na forum) lub możesz wpaść do mnie w Warszawie to za przysłowiowe piwo Ci to zrobię. ;)

Opublikowano

masz gdzieś jakieś foty?

A to gliniarze tak się znają, że odróżnią takie dzienne ringi z F30 od włożonych ledów do E90? :wink:

Opublikowano
Niczego nie odróżniają bo sam jeżdże na ringach od lamp Depo które są ledowe, praktycznie przez ostatnie pół roku. Zatrzymywali mnie chyba z 8 razy na "rutynowe" i ani razu żaden się nie doczepił, jedynie dwa razy było pytanie "Czy to oryginalne?" :)
http://s32.postimg.org/8t3axzpc5/podpis_Forum_BMW.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
masz gdzieś jakieś foty?

A to gliniarze tak się znają, że odróżnią takie dzienne ringi z F30 od włożonych ledów do E90? :wink:

Gołym okiem widać, że te z E90 preLCI to ledwo widoczne są w świetle dziennym. :D Nawet mózgi ze straży miejskiej by to zauważyli. ;) Daj znać na priv to mogę Ci podrzucić fotki jak to wygląda dziś po pracy.

Oczywiście rozmawiamy o oryginalnych lampach ksenon preLCI a nie o Depo. Ksenony LCI mają już dobre ringi i można śmigać na nich na DRL.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wiosna, wiosna i czas zmienić felgi.. tak więc dzisiaj zarzuciłem na auto zakupiony wczoraj od Vaporra komplet: felgi styling 158 rozmiar 17" + opony Dunlop Sport Maxx RT, przód 225/45/17, tył 245/40/17.

Dodatkowo korzystając z okazji przejechałem się na Spot BMW, który odbył się pod Stadionem Narodowym ;)

http://i65.tinypic.com/2ahw4f7.jpg

• 2 tygodnie później...