Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Podczas jazdy poczułem brak mocy a właściwie brak doładowania, goły diesel .

Sprawdziłem podciśnienie, sprawdziłem zaworki auto dalej bez turbiny .

Pod inpa błędów zero . Ciśnienie doładowania przy obciążeniu (3 bieg gaz do konca i pod górkę) 1030 gdzie atmosferyczne rzędu 985 . Auto nie kopci, oleju nie wzięło. Luz na wirniku taki jak rok temu innego porównania nie mam.

Pali normalnie , obroty eleganckie . Ciężko mi uwierzyć ze nagle nie dmucha nic , gdzie wczesniej pod 2100 .

Jakieś rady ? Czy zrzucać turbo?

Opublikowano
na pewno dobrze sprawdziles przewody podciśnienia? Mój przykład sprzed paru dni wsiadłem w auto gaz a auto idzie jak jak golf 3 mojej panny z silnikiem sd. zero reakcji turbiny. Już bylem nastawiony na naprawę turbo co się okazało ze jakas kuna mi przegryzla przewody podciśnienia.. jeśli nie bierze oleju itp. to sprawdz je dokładnie.. może tez jakiś zwierz się zadomowil bądź już sparcialy kable i popekaly. Jeśli one będą calkiem ok i będziesz miał 100% pewności kup nowy zaworek turbiny koszt ok 240zl jeśli czyszczenie filterku nic nie da. Moim zdaniem turbo powinno być ok jeśli wcześniej nie dawalo zadnego znaku o sobie to szukaj innej przyczyny takiego stanu. No chyba ze niefartownie jakos się wirnik urwal czy cos.. ale najpierw sprawdz tansze rozwiązanie może cos pomoze. Ja tez niepotrzebnie spanikowałem od razu.. ale na cale szczęście okazało się ze to nie turbina..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A turbo na ucho słychać że pracuje?? Świszcze czy nie. Może pękła ci jakaś rura za turbiną, którą leci powietrze z turbiny. Wtedy wali w atmosferę zamiast w silnik.
Opublikowano
A turbo na ucho słychać że pracuje?? Świszcze czy nie. Może pękła ci jakaś rura za turbiną, którą leci powietrze z turbiny. Wtedy wali w atmosferę zamiast w silnik.

Dzieki koledzy za odpowiedz. Niestety nic nie słychać.

Moze jeszcze dopisze ze gdy poczułem brak mocy , zobaczyłem chmurę za sobą. Co pewnie wynika z faktu ze wtrysku jeszcze podlaly a braklo powietrza

Opublikowano

doładowanie 1030 przy max obciążeniu to znaczy że w ogóle nie pompuje, uruchom silnik i zdejmij wężyk idący do gruszki turbo sztanga powinna wysunąć się do góry następnie załóż ponownie sztanga powinna się zaciągnąć do środka.

Jeśli będzie zachowywać się tak jak pisałem trzeba szukać dalej przyczyny ale na początek to podstawa.

Opublikowano
doładowanie 1030 przy max obciążeniu to znaczy że w ogóle nie pompuje, uruchom silnik i zdejmij wężyk idący do gruszki turbo sztanga powinna wysunąć się do góry następnie załóż ponownie sztanga powinna się zaciągnąć do środka.

Jeśli będzie zachowywać się tak jak pisałem trzeba szukać dalej przyczyny ale na początek to podstawa.

Zaraz sprawdzę . Jade kupić tylko nowe przewody podciśnieniowe co prawda wczoraj ja sprawdzałem i częściowo wymieniłem ale co nowe to nowe

Opublikowano
Dzieki kolego za radę. Rzeczywiście sztanga stała nieruchomo na obu zaworkach . Dopiero bezpośrednie podpięcie podciśnienia ruszyło sztangę. Jeden zaworek po wyczyszczeniu ożył, drugi nie . Więc póki co brak żaluzji i egr (i tak mialem zaślepiony).
Opublikowano
no to super że udało się naprawić :) polecam kupić nowy zaworek z allegro koszt nie duży a jest różnica między czyszczonym a zupełnie nowym.
Opublikowano
no to super że udało się naprawić :) polecam kupić nowy zaworek z allegro koszt nie duży a jest różnica między czyszczonym a zupełnie nowym.

no dokładnie ;) powiem Ci , że nawet nie spojrzałem na sztangę bo nie zakładałem , że oba zaworki mogą być uszkodzone , druga sprawa to brak garażu i brak światła , dopiero w dzień jak rzuciłem na to wszystko okiem wydało się to być jasne , ale jeszcze raz dzięki , bo dzięki Tobie zmotywowałem się by jeszcze raz wszystko sprawdzić