Skocz do zawartości

E46 320D Weszła na wysokie obroty podczas jazdy, nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z Bmw e46 320d 136 koni z 2000 roku.

2 tygodnie temu podczas jazdy Bmw weszło na wysokie obryty ponad 5tyś- objawy jakby turbo zassało olej. Zdusiłem na 5 biegu odrazu. Oleju na miarce nie ubyło.

Po odstawieniu auta do mechanika na 1 ogień poszło turbo. Stara turbina była sucha, miała luz w poziomie, w dolocie też brak oleju.

Efekt: - założone nowe turbo, auto pali tylko na plaka ;(. Słabo chodzi, dymi.

Mechanik stwierdził, że silnik jest do wymiany. Bez sprawdzania kompresji - nie mógł dojść swoimi narzędziami..... Sprawdził wtryski: 3 ok 1 sterujący leje.

Auto zaprowadziłem do 2 mechanika. Zmierzył ciśnienie-przez świece na 1 cyl- 32, 2cyl -22, 3-4cyl zapieczone świece....

Dodam jeszcze że auto wcześniej paliło od strzała nawet w największe mrozy - bez dłuższego kręcenia. Lekko przydymiało po dodaniu gazu z rury na niebiesko.

Błędy w silniku (z Inpy):

8 glow device

46 speed (rmp) sensor injection pump (in pumpe, nicht extra zu tauschen)

70 control unit injection pump (communication)

5 needle-motion sensor

47 speed (rmp) sensor crankshaft

10 controller start of injection

Czy może to być nieszczęsna pompa/sterownik ? Czy jednak silnik jak twierdzi mechanik?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mechanik stwierdził, że silnik jest do wymiany. Bez sprawdzania kompresji - nie mógł dojść swoimi narzędziami.....

Klient stwierdził, że mechanik jest do wymiany. :cool2: Pewnie problem z pompą wtryskową, o silnik bym się nie martwił.

Opublikowano

Niestety dobrego mechanika w okolicy brak... Próbowałem sprawdzać sterownik, dostęp jest trochę słaby. Nie wiem czy robiłem to dobrze:

1. Wtyczka od pompy odpięta, kontrolka wpięta w górny przewód (bez przecinania kabla), przy kręceniu nic się nie dzieje

2. Wtyczka wpięta, przewody nie odcięte, kontrolka świeci cały czas, nawet gdy kluczyka nie ma w stacyje