Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Dzis wymienialem uszczelke miski olejowej, i na samym dnie miski znalazlem plastikowe kawalki jakiegos elementu silnika. Wie moze ktos co to moze i z kad byc?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W takich wypadkach niezbędna jest przynajmniej jedna fotografia, bo pomysłów może być wiele. Z rzeczy które mi przychodzą do głowy plastikowych i to takich które mają szansę wpaść do miski bez rozwalania silnika od razu to kawałki ślizgów bądź napinacza rozrządu.
3A0jS9b.png
Opublikowano
sprawdzalem napiecie lancuszka przed wymiana uszczelki miski i bylo ok auto dzialalo. A w misce byly te kawalki.?dziwne. Jutro mam zamiar pompe vacum zmieniac to zerkne na te slizgi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Za to to co pływało w Twojej misce jest bardzo interesujące.

Przed chwilą pytałeś czy się to da zrobić samemu. W linku masz informację jakie elementy są do wymiany podczas pracy nad rozrządem i na co zwracać uwagę, a także jak to w ogóle robić.

3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pompe vacuum masz z tylu a rozrzad z przodu, jak chcesz sprawdzic slizgi ? Chyba, ze jestes ginekologiem :mrgreen: Jezeli nie zwalisz obudowy rozrzadu polamanych slizgow nie stwierdzisz.
Krzysztof
Opublikowano
na 100% masz ślizg do zrobienia. w N42 ten ślizg też "degraduje się powoli" i ciekawe gdzie lecą jego kawałki..
Opublikowano
Rozrzad napiety na igle, gorny slizg caly, i ten drogi slizg tez wyglada na dobry. Mam pytanie czy jak pionowy slizg byl by uszkodzony to czy automatycznie lancych powinien byc luzny?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg mnie to też była pompa.

Od dawna masz auto? Bo może poprzedni właściciel wymienił ślizgi i napinacz, ale wątpię. Dlatego że powinno wymieniającego od razu zainteresować gdzie są pozostałe fragmenty ślizgu, mechanik nie powinien tego tak zostawić.

Jeżeli rozrząd nie był robiony to chodzi o to że bez ślizgu łańcuch Ci się prędzej czy później rozciągnie i będzie do wymiany, a jeżeli teraz jest jeszcze napięty to może wystarczy wymienić ślizgi i napinacz.

3A0jS9b.png
Opublikowano
Auto mam 2lata 30tys przejechalem, widac ze sroby od slizgu jes ruszana wiec bylo cos grzebane juz przy rozrzadzie. Ale tak czy tak bede musial do mechanika dac ten rozrzad. Bo nie wiem jak to zrobic, szkoda bo mam wszystko na wieszchu.
Opublikowano
WyGlada na to ze te kawalki to pozosalosci po starych slizgach. bylem u mechanika powiedzial ze zozrzad jest ok, zreszta sam sprawdzalem slizgi podczas wymiany uszczelek na elektrozaworach vanos, widzialem jeden gorny jes kompletny i drogi widzialem od dolu przy wymianie uszczelki miskiolejowej i czesc tego slizgo tez widac od gory:-) i jest ok. Wymienilem odme przy okazji byla zawalona biala mazia, w moim modelu da sie to zrobic tylko przez demontarz podszybia:-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko się cieszyć, ale takiego agenta który w misce zostawia części starego rozrządu mimo że zdemontował niekompletny należałoby zawrócić do przedszkola albo zrobić szefem ASO.
3A0jS9b.png
Opublikowano
To samo co u mnie, nie bagatelizuj tego bo szkód może być więcej. Tak jak w moim przypadku zatarty wał :shock:
Opublikowano
Sposob dokladnie taki sam, odkrecalem poduszki od sanek podwieszalem silnik ale podczas wymiany caly czas go podnosilem i opuszczalem pomaga w wyciagnieciu miski, jak i pozniej w przykreceniu sanek , opuszczalem sanki na max w dol podczas odkrecania jak i wyciagania miski naciagalem sanki w dol i w gore bo przeszkadzaja mocno przy odkrecaniu srob miski, do odkrecenia miski niezbedne okolo 15-20cm przedlozek i ruchoma nasadka jaki nasadka 10. Ja jeszcze mialem problem z wyciagnieciem miski od strony sprzegla bo tam jest taka blaszana oslonka i pod nia jest wsunieta krawec miski a ta jest zawinieta do zewnatrz, ja ja wygiolem srubokretem a potem szlifnolem ta krawedz miski, podczas wkladania jej nie ma problemu.