Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale z brakiem opłacalności w przypadku inwestycji w sztukę, w szczególności w obrazy, to zgodzić się z Tobą trudno.

Ahh, interesujace ze akurat wybrales ten przyklad :) Wedlug mojego doswiadczenia zawodowego, nie ma czegos takiego jak inwestycja w sztuke czyli w moim rozumieniu kupno dziela sztuki tylko i wylacznie w celu spekulacyjnym, zawsze pierwszym bodzcem jest przyjemnosc :)

Ten wybrałem, bo z pozostałymi można się zgodzić ;)

Napisałeś, że nie opłacalne jest kupowanie obrazów, więc z tą tezą zgodzić się nie mogę.

Natomiast, przyjemność nie wyklucza opcji inwestycyjnej i odwrotnie.

Jeśli jest taka sposobność, to wręcz ideał.

Nie zawsze pierwszym bodźcem musi być przyjemność, choć malarstwo ściśle związane jest z bodźcami, to nie koniecznie musi Ci się coś podobać, żeby prognozować zysk na danym eksponacie.

na 100 osob "inwestujacych" w sztuke czyli osob trzymajace dziela mlodych artystow w celu odsprzedania ich za 20 lat z zyskiem, 1 "zarabia". To raczej pojedynczne przypadki i jest to zalezne od szczescia i niczego innego i nie jest to sposob na zarabianie na zycie Nie ma rynku inwestycyjnego w sztuke oprocz w postaci zabezpieczen gotowkowych poprzez kupno dziel klasy zerowej lub ultra klasykow. Cala reszta to zwykly handel sztuka. Ludzie ktorzy se tym zajmuja probuja to przemycic jako inwestcje ale to zwykly handel, kup/sprzedaj

Zreszta, niezmiernie trudno jest wziasc np kredyt pod zastaw dziel sztuki, banki licza 5 do 10% ich wartosci jako zabezpieczenie i to nieliczne.W polsce znam jeden. we francji 3, w stanach... moze 5 lub 6.

Powiem tak : jest mniej wiecej taka sama szansa ze ktos sie znajdzie i ci zaplaci za wszystkie mody w twoim aucie bo mu sie spodobalo ze kupujac dzisiaj obraz Za 30000 zl mlodego artysty, sprzedasz go za 300000 za 10lat

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Odpowiedzi 997
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Moderatorzy
Opublikowano

Taki offtop w obronie seryjnych M...

http://i.imgur.com/bVuxKjT.jpg

Auto naszego forumowicza... jechałem jako pasażer, więc wynik w 2 os :)

Nie wszystkie eMki są wolne ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rivasi, ciekawy temat na dłuższą dyskusję, ale nie w tym temacie, nie spamujmy koledze :wink:

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na pewno seryjnych ? :mrgreen:

chyba tak ok 3-4s szybsza od seryjnej :wink:

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
pewnie m6 competition 575KM wujkawaldusia zgadłem ? niskie temperatury sprzyjają dobrym wynikom
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie zgadłeś. Ta jest szybsza - LCI 600 PS.

Oczywiście nie jest to m3.

Wujek nie miał u siebie boxa przypadkiem ?

Też widziałem 6s u Niego.

m3 f80 stock to jednak okolice 9s

ale m3 e90 z kompr to już też 6s :wink:

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
Mam nadzieje ze ktos kiedys zacznie postowac tu czasy z okrazen a nie z prostych :D

Żeby zmierzyć czasy na prostej kierowca nie musi posiadać wybitnych umiejętności, dlatego czas łatwo zmierzyć (99% to maszyna).

Żeby zmierzyć czas na torze lepszy będzie ten wykręcony przez kierowcę o wyższych umiejętnościach. Jadąc takim samym modelem wyniki będą zależały w 99% od tego czynnika.

Dlatego nikt nie będzie postował czasów okrążeń.

Opublikowano
Wiem wiem ;-) taka sfera marzen :)... z reszta by to mialo sens postuje sie swoje wyniki i potem mozna mierzyc wobec siebie, bo chyba to jest najwazniejsze :) Moj postep, a nie udowodnienie czegos swiatu. Zazwyczaj znajdzie sie zawsze ktos szybszy lepszy bardziej wypasny.
E92 335d Stage H
Opublikowano
Nie zgadłeś. Ta jest szybsza - LCI 600 PS.

Oczywiście nie jest to m3.

Wujek nie miał u siebie boxa przypadkiem ?

Też widziałem 6s u Niego.

m3 f80 stock to jednak okolice 9s

ale m3 e90 z kompr to już też 6s :wink:

miał boxa na 674KM i robił czasy 5,5s około ale coś było nie halo i wrócił do serii 615KM bodajże tam ma obecnie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiem wiem ;-) taka sfera marzen :)... z reszta by to mialo sens postuje sie swoje wyniki i potem mozna mierzyc wobec siebie, bo chyba to jest najwazniejsze :) Moj postep, a nie udowodnienie czegos swiatu. Zazwyczaj znajdzie sie zawsze ktos szybszy lepszy bardziej wypasny.

Jedyna opcja w Pl to Poznań, tor mało wymagający ale dostępny może się ktoś pochwali :-)

A na ringu

M. e30 - 8.50 (evo)

e36 - 8.35

e46 - 8.22 (csl - 7.50)

e92 - 8.05 (gts - 7.48)

f82 - 7.52 (gts - 7.28)

Dla porównania

335i e90 - 8.26

335d nie znalazłem

No to tyle z okrążeń serii :-)

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
Dla mnie bardziej oplacalne niz Poznan jest: Brno, Slovakiaring, Hungaroring. Z KRK relatywnie daleko do Poznania ;)
E92 335d Stage H
Opublikowano
w krk jest kopiec kosciuszki :mrgreen: ten kto zjedzie bez dachowania jest gosc.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Troche dziwne jest porównywanie 4.4 litrowego nowoczesnego turbodoładowanego V8 z serii M6 kosztującego pewnie około 400 tyś zł za używany model z powiedzmy 2014

do 3 litrowego uturbionego silnika który powstał 12 lat temu do bmw serii 3 za 70 000zł ;) tutaj ciągle wojna toczy się w temacie serii 3 w modelu E92

Golf IV 1.9 tdi - ex

E60 530xd - ex

Panamera 970 - ex

e92 335is - ex

A4 B9 2.0T - ex

F36 430i - ex

M6 F06 Gran Coupe Competition - ex.

X3 F25 35i

Opublikowano
nowsze BMW nie pozwalaja na tyle swobody z silnikami co bylo w E9x i wczesniej, w F3x zrobisz sobie 330 z 316 i to generalnie tyle.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

Wiesz byly dziesiatki Supr 1000hp+.. no i jest to

z skromnego 2.0 ;)

Plus w nowszych autach producent wprowadza coraz wiecej obostrzen, gdzie ECU po prostu nie pozwoli Ci pomodyfikowac mapy. Rozwiazaniem na to sa tylko customowe ECU jak Megasquirt popularny w japonczykach.

E92 335d Stage H
Opublikowano
Megasquirt popularny w japonczykach.

HAHAHAHAHA

Nazwa mistrzowska :D do tego japonia :D

Golf IV 1.9 tdi - ex

E60 530xd - ex

Panamera 970 - ex

e92 335is - ex

A4 B9 2.0T - ex

F36 430i - ex

X3 F25 35i

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hmmm masz praktycznie bmw m-performance :D

http://www.bmwblog.com/2016/10/31/driveway-2011-bmw-335is/

To this date, the 335is is one of the most fun to drive cars BMW has released in the last decade, and a beauitful Sapphire Black 335is is the subject of today’s “The Driveway.”

W zasadzie to tylko kolor sie nie zgadza ;) ale moim zdaniem czerwony to wiekszy kozak :mrgreen:

Garage:

f87 M2 LCI 2018r -> https://bit.ly/3BgwoE6

e92 M3 2010r -> https://bit.ly/3BgwoE6

Ex:

e46 318i 1999r

e46 330Ci 2002r

e60 535d 2006r

e92 335d 2007r @410KM/750Nm -> http://bit.ly/2NRV79i

Opublikowano
Hah, na necie nie ma artykułu o 335is którego bym nie przeczytał :P

Golf IV 1.9 tdi - ex

E60 530xd - ex

Panamera 970 - ex

e92 335is - ex

A4 B9 2.0T - ex

F36 430i - ex

X3 F25 35i

Opublikowano

a co to za konkurencja która ma 1 KM więcej niż ja w trybie sport i 20NM mniej na hybrydowych turbinach? :D

A tak szczerze mówiąc, nie podobają mi się te alpiny, nic tam ciekawego nie zauważyłem i do tego nie mają skrzyń dwusprzęgłowych

Jedyne co, to ciekawą opcją jest dla mnie Alpina B3 Biturbo GT3 ale i tam nie było dwusprzęgłówki ;P

Golf IV 1.9 tdi - ex

E60 530xd - ex

Panamera 970 - ex

e92 335is - ex

A4 B9 2.0T - ex

F36 430i - ex

X3 F25 35i

Opublikowano

B3s biturbo 400km i chyba ponad 500nm. Porobiona chyba z 500km i ponad 600nm trzyma sie rowno z 450km tt-rs

Alpina ma wlasnego softa do 6hp, ktory zmienia calkowicie prace. Duzo szybsza niz ori

Opublikowano (edytowane)

okej, w takim razie dlaczego jest tak mocna skoro ma ten sam silnik n54?

Moim zdaniem zrobili po prostu to co robią zwykli tunerzy z 335i i chyba pomodzili coś z hamulcami.

nie mogę tylko znaleźć informacji na temat chłodzenia.

I nie wydaje mi się że jakakolwiek skrzynia jednosprzęgłowa sprawniej zmieni biegi niż 2 sprzęgłówka.

Jeśli ktoś ma jakieś szczegółowe informacje dotyczące b3s biturbo to z chęcią poczytam

Fakt - to na pewno wyjątkowe auto i stoi jeszcze o półkę wyżej niż 335is - jest chyba większym rarytasem bo mniej tego wyprodukowali (chyba?).

Edytowane przez Adrianadernew

Golf IV 1.9 tdi - ex

E60 530xd - ex

Panamera 970 - ex

e92 335is - ex

A4 B9 2.0T - ex

F36 430i - ex

X3 F25 35i

Opublikowano
A tak szczerze mówiąc, nie podobają mi się te alpiny, nic tam ciekawego nie zauważyłem i do tego nie mają skrzyń dwusprzęgłowych

Ja bardzo żałuję, że zamiast 650ix nie kupłem Alpiny B6, bo to faktycznie miało by sens - najlepszy model 6er z xDrive. Ale masz całkowitą rację, że DCT to przepaść w stosunku do zwykłego Steptronica :) Zawsze mi się 8biegowy automat wydawał super, szybki i w ogóle (LC w 650ix daje kopa), ale jaki by nie był, do DCT się nie umywa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.