Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wpadły mi w ręce ładne alufelgi 16 szerokość 7 et 34 od e90 styling 32 z oponami , ot sprzedający nie wiedział co sprzedaje a ja do końca co kupuję , otwór centrujący to nie problem można roztoczyć za parę groszy ale et 34 może być problematyczne , dystanse i śruby to około 300 zł i tu pojawia się pytanie rzeżbić czy lepiej sprzedać bo na tym et to raczej nie wejdą ,

podpowiedzcie coś panowie co z tym fantem zrobić.

Opublikowano
To nie są oryginały bo ten styl chyba nie wychodził 16" w e90

Dystanse z innym kołnierzem i nie musisz nic toczyć

były takowe 3er E90 ff http://felgenkatalog.auto-treff.com/

zastanawiam się czy nie łatwiej będzie dostać dystanse 15 mm do e46 i w nich rozwiercić pod wymiar do e39

jutro podjadę jeszcze do wulkanizatora który sprzedaje takie same tylko od e39 może się jakoś dogadamy chyba łatwiej mu będzie opchnać takie do e90 ja z oponami zapłaciłem 600 zł on ma wystawione 1000zł za gołe felgi

Opublikowano

Po co wiercić? kup Dystanse 20mm nie bierz nawet 15 bo będą za małe.

Ja też mam od e90 z et34 i kupiłem dystanse po 20mm a na tył żałuję że nie kupiłem 25mm

dystom- ta firma robiła dystanse. Przykręcane do piasty, a koło do dystansu. Innych nie bierz bo to sztuka. Dystans będzie miał do piasty średnice jak e39, a kołnierz na który zakładasz felgę jak od e90.

Opublikowano (edytowane)

Wszytko da się zrobić tak jak pisali koledzy wyżej ale to trochę średni sens.

Ogólnie ten styl miodzio leży na e39 ale najlepiej w minimum 17 calach. Ja bym na twoim miejscu sprzedał te fele co masz i kupił dedykowane 17 lub 18. Wtedy et masz ok bez kombinacji (głównym atutem tej felgi jest parapet), felga ma już te minimum 8 cali szerokości i wszystko to dobrze współgra.

Piszę to z doświadczenia bo w swojej byłej miałem te felgi w 17 calach a teraz do e61 na zimę w 18 się turlają.

Jest jeszcze kwestia, że te felgi mają dość specyficzną budowę od wewnątrz - zmniejszona średnica od strony zacisku hamulca. Pasowałoby sprawdzić czy da radę założyć 16 cali w tej feldze do 530d.

Pozdro :cool2:

Edytowane przez Firehand
Opublikowano
Po co wiercić? kup Dystanse 20mm nie bierz nawet 15 bo będą za małe.

Ja też mam od e90 z et34 i kupiłem dystanse po 20mm a na tył żałuję że nie kupiłem 25mm

dystom- ta firma robiła dystanse. Przykręcane do piasty, a koło do dystansu. Innych nie bierz bo to sztuka. Dystans będzie miał do piasty średnice jak e39, a kołnierz na który zakładasz felgę jak od e90.

pomiędzy et20 a et 34 jest 14 mm różnicy producent dopuszcza 2% tolerancji w odsadzeniu kół w stosunku do rozstawu kół a ten w e39 wynosi 1512 mm przód i tył 1526 co daje tolerancję 15mm na stronę kiepsko wyważony dystans może mieć wpływ na wyważenie piasty i tu moje obawy bo samo koło można wyważyć a ciężko będzie wyważyć razem koło z dystansem bo o ile przykręcę dystans do felgi to potem muszę go od odkręcić do montażu na piaście,

pozostaje też nośność takiej felgi z e60 ale to raczej będzie zbliżone

Opublikowano

Jak kupujesz dystanse kiepskiej jakości to pewnie trzeba wykazać razem z kołem.

Za dobry dystans musisz dać ok 500zl kpl

Ja mam et 34 szer 8" i 17"srednica styl 32 i dystanse 20mm. Przód jest równo ale tył mógł by 5mm pójść do zewnątrz. Dasz 15mm będzie brzydko

Opublikowano
Jak kupujesz dystanse kiepskiej jakości to pewnie trzeba wykazać razem z kołem.

Za dobry dystans musisz dać ok 500zl kpl

Ja mam et 34 szer 8" i 17"srednica styl 32 i dystanse 20mm. Przód jest równo ale tył mógł by 5mm pójść do zewnątrz. Dasz 15mm będzie brzydko

dwa razy do roku na letnich mam bardzo mocno załadowaną furmankę sedana gdzie tylne koła siedzą przez 2 tys km głęboko w nadkolach wiem ,że przy et 20 nic nie trze ,500 zł komplet dystansów plus 600 zł felgi robi się robi się mocno drogo jak na 16 wiec chyba z żalem serca bo ładne trzeba będzie pogonić , może ktoś kto będzie chciał poszerzyć sobie rozstaw kół w e46 o 1cm bez dystansów przygarnie