Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Mam takie nurtujące mnie pytanie, jestem na etapie rozglądania się za E90 325i i są do wyboru dwa silniki o mocy 218km.. jeden 2,5 litra a drugi 3.0 (mówię tu o benzynie). Pytanie brzmi czym jeszcze się one różną poza pojemnością skoro moc jest taka sama? który jest lepszy?

Pozdrawiam

Opublikowano
Temat walkowany miliard razy. 3.0 ma wtrysk bezpośredni, cykl trochę jak diesel, ma gorszy dźwięk pod oporem pedału gazu (wydech). Przepadają się cewki, ma bardziej wrażliwe wtryski. 2.5 to wtrysk pośredni, lepszy dźwięk, zdarzają się modele z wadliwa głowica i problemy z gorszym smarowaniem. 3.0 pali minimalnie mniej od 2.5. Dynamika jazdy obu modeli porównywalna jak nie taka sama.
Opublikowano
Ogolnie to ciezko powiedziec bo oba motory troche potrafia zdenerwowac :mad2: ja mam n53b30 czyli ten 3.0 . Wtryski wymianka! Chyba ze juz kupisz taki ktory jest po wymianie. Nowe wtryski z numerem 11. Cewki wymienilem ale dla mnie cewka i swieca to zadna tragedia. No i jeszcze dochodzi NOX ktory tez cena zabija:( z kolej ten drugi motor ma problem z olejem niektore egzeplaze potrafia cyknac 1l na 800 km. z tego co tu wyczutalem. Nie chce niczego negowac ani sugerowac to Twoja kasaa tym bardziej nie chce sie wypowiadac xle lub dobrze na temat silnika N52 ktorego nie mam. O N53 juz moge pogadac po roku jazdy. A co do pracy jak diesel to wszystkie tak chodza z pezposrednim wtryskiem. Jesli silnik zimny to troche cyka ale jak sie rozgrzeje jest ok. Da sie z tym zyc.
" OD NADMIARU WIEDZY JESZCZE NIKT NIE UMARL" ALBERT EINSTEIN.....
Opublikowano
Dziękuję za komentarze, dużo mi dają do myślenia. Czuję że chyba jednak ten 3.0 będzie lepszym egzemplarzem dla mnie.
Opublikowano

Co do silnika N52 niby ma kilka wad fabrycznych ale tragedi chyba nie ma.

Moj bral po zakupie 1l oleju na 1k mil. Prawdopodobnie zapieczone pierscienie byly powodem.

Zmienilem olej z Castrola na Mobil 1 New Life, przed kazda wymiana porzadna plukanka, do kazdej wymiany dolewany modyfikator tarcia AR9100.

Dzis silnik chodzi cichutko i rowno. Cyknelo mi moze 3-4 razy w ciagu 3 lat jak ja mam. Po 3x wymianach oleju konsumpcja spadla do max 0.25l na 1k mil co wydaje mi sie sporym osiagnieciem bez rozbierania silnika i wymiany tlokow czy uszczelniaczy.

Do baku zalalem AR6400 i to chyba byl moj blad poniewaz po tym samochod zaczal mi troszke szrpac na zimnym i przy ruszaniu. Podszarpuje tez przy naglym sciagnieciu nogi z gazu na wysokich obrotach na niskim biegu - wczesniej nie zauwazylem zeby tak sie dzialo takze prawdopodobnie zalatwilem sobie troche wtryski ale to jeszcze do sprawdzenia.

generalnie jestem zadowolony z tego silnika i gdyby nie moj blad (nigdy wiecej juz nie zaleje tego do baku) to byloby super.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Oprócz różnic w pojemnościach 2,5 i 3,0 są jeszcze różnice w budowie silników 2,5. Jeden z nich ma oznaczenie n52b25ae (w tym silniku jest kłopot z tłokami co po pewnym przebiegu skutkuje zwiększonym poborem oleju) , drugi n52b25af (poprawiony , choć nie całkiem wolny od wad).
Opublikowano
jezeli masz wybierac to pod wzgledem usterkowosci N53B25 jest lepszy od N52B25. Najlepszy wybor to N52B30 po lifcie. (

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Mam N53.

Rzeczywiście cyka. Mam zrobiony NOX termostaty, świece były prewencyjnie zrobione cewki i wtryski nieruszane.

Raczej nie bierze oleju 1L około na 10tyś do wymiany.

Zastanów się nad 3.0 272km lub 258km. Spalanie nie będzie większe.

Mi brakuje mocy dlatego stara się dokonać upgradu na 272km. Operacja nie jest prosta.

Szukasz automatu? x-drive? Jazda po mieście czy trasa głównie?

• 2 tygodnie później...