Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z przedni szybą w mym aucie. Co trochę mi paruje i muszę włączać nawiew na przednią szybę. Wymieniłem teraz filtr kabinowy ale nic nie pomogło. Najgorzej jest jak pada deszcz to mocno paruje. Jak może być tego przyczyna?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Mam problem z przedni szybą w mym aucie. Co trochę mi paruje i muszę włączać nawiew na przednią szybę. Wymieniłem teraz filtr kabinowy ale nic nie pomogło. Najgorzej jest jak pada deszcz to mocno paruje. Jak może być tego przyczyna?

jaka jest Klima w aucie Auto ?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Nie wiem jaka bo auto mam od grudnia 2014 roku. Kliam działa tzn. chłodzi i nie wymieniałem w niej czynnika. Ale jak nie używam klimy to tez mi paruje szyba ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem jaka

masz przycisk "auto" na panelu klimatyzacji

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak mam

więc go uźywaj tylko auto pokrętłami ustaw temperature jaka Ci odpowiada i zobaczysz,klime wyłącz zostaw "auto" jak masz wszystko sprawne w układzie to komputer sam rozdzieli powietrze gdzie i ile potrzeba.

dywaniki ! jak masz mokre teź będzie parować na zime gumowe

Opublikowano
nie ma różnicy czy dywaniki gumowe cze nie bo zawsze wymieniam. Czyli w trakcie jazdy mam ustawić auto? A czy przy auto to od raz działa klimatyzacja?Bo jak jeżdżę w pracy innymi autami to też parują szyby ale włączam klimę a później ja mieszam z ciepłym powietrzem. Po jakimś czasie wyłączam klimę i daję normalne powietrze to szyby nie parują.U siebie tez tak robiłem ale brak efektu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli w trakcie jazdy mam ustawić auto? A czy przy auto to od raz działa klimatyzacja?

ja cały czas mam włączone "AUTO" temperature obie strefy na 20 stopni ,a klime włączam jak mi potrzeba w lecie .kiedyś miałem komplet w aucie gości pod wpływem i teź mi zaparowały włączyłem na chwile klime i odparowały

Diagnostyka była moźe jakieś błędy w klimatroniku?

Opublikowano

W pełni sprawnym aucie działa to tak, że masz klimę w pozycji auto i to w 95% przypadków rozwiązuje problem. Na pozostałe 5% masz przycisk "odparuj przednią szybę", który trzeba załączyć na kilkadziesiąt sekund po czym wrócić do normalnej pracy klimy (auto).

Sama klimatyzacja (przycisk AC) powinna być załączona zawsze, ja tego nigdy nie wyłączam, bo to właśnie jest nie tylko od chłodzenia, ale właśnie od osuszania powietrza.