Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki problem który zaczął występować po chipowaniu Ale może to być też zbieżność. Mianowicie jeśli auto po stoi dwa trzy dni to przy pierwszym uruchomieniu długo kręci.. kolejne następne uruchomienia są ok do następnego przestoju.. paliwko odpada bo mam taki większy zapas bez bio dodatków niby. Od chipa minęło około 3k km. Będę wdzięczny za pomoc i sugestie :)
Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
Opublikowano
Rozrusznik? Mój na starym rozruszniku odpalał dosyć długo a na nowym od razu.
Opublikowano

Ja jak miałem rozwalony rozrusznik to:

1. gdy było zimno kręcił bardzo wolno, ale odpalał szybko

2. gdy odplaiłem podjehcałem np 2 km i znowu odpalałem kręcił dość długo i szybko

3. Po odpaleniu aż lekko rzucilo budą,

po wymianie na nowy kręci szybko, delikatnie i silnik jakby po rozruchu pracuje lepiej/ciszej..

Opublikowano
Nie nie rozrusznik na pewno nie.. W x25 taty po dźwięku rozrusznik kręci tak samo.. jeśli rozrusznik to by zawsze występował ten problem A to się dzieje po dłuższym przestoju
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozrusznik będzie brzmiał tak samo ale może mieć już powycierane szczotki i żre dużo prądu a kręci słabo.

Naładuj akumulator prostownikiem i sprawdź testerem akumulatorów (większość ogarniętych punktów handlu akumulatorami takie ma) jaki jest prąd rozruchowy aku, jak spada napięcie w trakcie rozruchu itp. Wbrew pozorom taki tester potrafi precyzyjnie zdiagnozować czy do wymiany jest akumulator, czy problem ma rozrusznik.

3A0jS9b.png
Opublikowano
Mam taki problem który zaczął występować po chipowaniu Ale może to być też zbieżność. Mianowicie jeśli auto po stoi dwa trzy dni to przy pierwszym uruchomieniu długo kręci.. kolejne następne uruchomienia są ok do następnego przestoju.. paliwko odpada bo mam taki większy zapas bez bio dodatków niby. Od chipa minęło około 3k km. Będę wdzięczny za pomoc i sugestie :)

sa dwie opcje

akumulator do wymiany lub jakims cudem cos czerpie prad...

MADE IN PRL
Opublikowano

idź tym tropem:

- uciekające paliwo do baku po zgaszeniu zapłonu, jesli tak sie dzieje, to przy kręceniu musisz czekac az paliwo przepompuje się przez cały układ do silnika, czyli do wtrysków;

- wolno rosnące cisnienie na szynie CR, to moze być za sprawą rozszczelnionej pompy, badz przelewające już wtryski, ale ten objaw bardziej by sie ujawniał przy rozgrzanym silniku, ale i tu się zdarzało wiec nie można wykluczyć tej opcji.

Opublikowano
Akumulator niby testowany był i był ok.. Jak stał trzy dni podlaczylem na noc do ładowania i rano odpalam i też długo kręcił.. zero różnicy.. jeśli to rozrusznik to by to częściej występowało. A ciśnienie sprawdzę w Inpie ?
Opublikowano
Podpowiecie jak sprawdzić w inpie to ciśnienie? bo chyba musi być czujnik ciśnienia.. Odrazu bym sprawdził korekty wtryskiwaczy tylko jak to zrobić?
Opublikowano
Ja jak miałem rozwalony rozrusznik to:

1. gdy było zimno kręcił bardzo wolno, ale odpalał szybko

2. gdy odplaiłem podjehcałem np 2 km i znowu odpalałem kręcił dość długo i szybko

3. Po odpaleniu aż lekko rzucilo budą,

po wymianie na nowy kręci szybko, delikatnie i silnik jakby po rozruchu pracuje lepiej/ciszej..

Możesz nagrać króciutki film jak zapalasz samochód? Ponieważ to coś mi sie wydaję żę morzę mi to bardzo pomóc.

PS: ile taka zabawa wymiany rozrusznika kosztuje?

Opublikowano

Spoko nagram Ale wieczorem lub jutro żeby post al trochę.

Podpowie mi ktoś jak sprawdzić to co pisałem ?

Opublikowano

Pirek:

w statusie, SOLL/IST (bodaj F6), masz tam raildruck, "soll" to tyle ile ma być, "ist" to tyle ile aktualnie jest.

Tak jest w M57N2, ale w N47 powinno być tak samo, lub chociaż podobnie