Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przepraszam, że dubluję post ale mam problem z ustaleniem jaki olej do wspomagania powinno się zalać do 118D, auto z 2005 r.

Na zakrętce zbiorniczka mam napis only ATF, przeszukując internet natknąłem się na informację, że każe bmw ma taki napis na zbiorniczku ale dodatkowo powinna być jeszcze naklejka zielona lub czerwona.

Zielona to olej CHF a czerwona to ATF.

Ja nie mam żadnej naklejki, mój olej ma kolor brunatny.

Powinna być taka naklejka jak na zdjęciu (zdjęcie zapożyczone z forum) (na zdjęciu widać, że pod zieloną naklejką CHF jest napis ATF only)

http://www.e90post.com/forums/attachment.php?attachmentid=713643&stc=1&d=1340851122

Dzwoniłem do aso, jednym mówią, że powinien być zalany CHF, drudzy, że olej ATF ale standard Dexron II a inni znowu mówią, że ATF Dexron III :)

Zalewając zły olej mogę uwalić pompę, maglownicę oraz rozszczelnić układ.

Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co robić, przeczytałem już cały internet i nie znalazłem rozwiązania :)

Opublikowano

ja mam dextron 3 zalany(czerwony) ale mam auto z konca 2006r.

mialem kiedys 118d z 2005r i byl tez tam dextron 3.

nalepki zadnej nie mam naklejonej a tylko wytloczono na korku ATF only.(dextron)

jesli nie masz zielonej naklejki to bedziesz mial taki sam a nie sadze ze sama odpadla...

MADE IN PRL