Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

padł mi moduł MULF i postanowiłem kupić nowy/używany. Czy wymaga to jakiegoś zakodowania go w aucie?

Widziałem, że moduły różnią się wersją softu.

Jeśli trzeba zakodować to jak to zrobić.

Moduł po podłączeniu w aucie nie reaguje kompletnie.

Pozdrawiam,

Wojtas

Opublikowano

Mysle iz lepiej naprawic swoj bo uzywany i tak padnie, tam cos bylo nie tak z chlodzeniem on sie przegrzewal i awaria za 300zl masz naprawe z gwarancja i podobno juz aie nie uszkodzi.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Opublikowano
Niestety moduł juz kupiłem. W ogóle nie reaguje. Pytanie czy trzeba go kodowac? Na poprzednim zrobiłem reballing na BGA i zdechł.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli jest sprawny i ma taki sam numer katalogowy, to powinien się odezwać. Telefon nie będzie w pełni funkcjonalny - np brak odczytu książki telefonicznej z telefonu. Przy parowaniu powinien zgłosić się z końcówką nr. VIN samochodu z którego został wymontowany. Ja swój naprawiałem w SKANBIS i wrócił ze zmienionym nr VIN - twierdzą, że bez samochodu nie mogą zaprogramować właściwego. Po zakodowaniu wszystko wróciło do stanu fabrycznego. Kodowania raczej sam nie zrobisz, bo wymaga ekstra narzędzi.
Opublikowano

W linku podsyłam zdjęcia obu modułów. Na górze jest mój oryginalny na dole ten który kupiłem. W obu przypadkach zero łączności.

Ten oryginalny być może dlatego, że przelutowałem BGA.

W opcjach w iDrive nie mogę zaznaczyć opcji Bluetooth i cały czas pokazuje się że napis, że telefon nie jest zainstalowany.

Według was powinien się w jakiś sposób odezwać?

Link:

http://s21.postimg.org/a71klp9v7/20160210_183516.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie jestem ekspertem, ale wyraźnie mają rożne numery katalogowe. A po drugie skąd pewność, że ten kupiony jest sprawny?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moduły masz dobre, obustronnie wymienne. Trzeba auto podpiąć pod kompa i sprawdzić czy jest komunikacja z modułem.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Moduły masz dobre, obustronnie wymienne. Trzeba auto podpiąć pod kompa i sprawdzić czy jest komunikacja z modułem.

Czy mógłbyś opisać jak to zweryfikować?

Wojtas

Opublikowano

U mnie jak mulf byl uwalony nie widzialem zadnych bledow w kompie jedyne co nie moglem wybrac opcji wlaczenia bluetooth

Opublikowano

Ja też u siebie nie mogę wybrać, ale zauważyłem jedną rzecz. Moduł który kupiłem, jak podpinam to reagują głośniki. W trakcie podłączania kabla sygnałowego (optical) radio przestaje grać na chwilę i potem wraca, czyli jest poprawa bo stary moduł, jeszcze jak łapał sygnał to radio przerywało i iDrive strasznie mulił. Teraz radyjko gra jak trzeba.

Dzisiaj miałem możliwość sprawdzić kolejny moduł MULF. Kolega użyczył z serii 1. Miał dokładnie taki sam soft i wszystkie dane z etykiety jak ja na swoim oryginalnym module i niestety nie zadziałało. Radio tylko grało.

Wojtas

Opublikowano
Podepnę pytanie tutaj. Mi po sparowaniu telefonu wszystko działa ok, ale np na drugi dzień słychać sygnał dzwonka w głośnikach, ale po odebraniu połączenia rozmawiać mogę tylko przez telefon, głośnomówiący już nie działa. Mało tego, po rozłączeniu się telefonem, w samochodzie na bluetooth cały czas widać połaczenie i nie mogę tego sakasować, dopiero gdy wyłacze auto. Czy też mam moduł uwalony? Nie mam idrive.
Opublikowano
Podlacz pod kompa jak mulf uwalony to radio wariuje

Pod INPE? jak to dokładnie zrobić? Znajdę gdzięs to jej opcjach?

Wojtas

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam,

Ja również miałem problem z mulfem czyli przerywający dźwięk i blokowanie Idrive ale dostałem namiary na gościa, który te moduły naprawia.

Wysłałem i po kilka dniach dostałem z powrotem. Całość zamknęło się w około 200 zł i mam jeszcze rok gwarancji więc moim zdaniem lepiej naprawić i podłączyć bez przekodowywania itp niż się bawić a nie masz pewności że używany kupisz sprawny i nie padnie po kilku miesiącach jak się zrobi cieplej. Zwłaszcza, że domontaż i montaż jest banalnie prosty bo w e60 jest z bagażniku po lewej strony pod tapicerką. Dwa kołki i jedna śruba na imbus i mamy pełen dostęp.

Gdyby ktoś potrzebował podrzucam numer do tego speca od mulfów z okolic Piły ale z tego co wiem to nawigacje też robi. 519 787 378

Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ładny z ciebie kopacz, że wykopałeś post z 2016 roku, ale właściciel firmy z Piły :lol: