Skocz do zawartości

e39 528i przednie czujniki do systemu czujnikow cofania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zastanawiam się nad dołożeniem czujnikow w przedni zderzak i włączenie je w system czujnikow cofania. Chodzi o to że przód mam nisko i czasami czepiam o krawezniki. Czy muszę mieć inny moduł?

Opublikowano

W pewnym sensie na krawężniki pomaga. U mnie działa to tak, że jak zbliżam się do wysokiego krawężnika, takiego, że na pewno nie zmieści się pod spód, to czujniki piszczą jak się zbliżam i w pewnym momencie przestają - tzn. że odczytują przeszkody już nad krawężnikiem (bo są wysoko umieszczone) i to jednocześnie oznacza, że zostało do krawężnika jakieś 10cm. Czyli jeszcze mikro podsunięcie auta i parkowanie idealne 3cm od krawężnika. Da się tego fajnie i łatwo nauczyć.

Alternatywnie można kamerę do przodu wrzucić albo umieścić czujniki w miejscach niefabrycznych.

Opublikowano

Kolega ma racje u mnie tylne tez "widzą" krawężniki. Teraz tylko tłumacza koło siebie posadzę :/

A co do kamerki to co masz na mysli i jak to zrobic zeby tylko podczas podjeżdżają działało i jaki wyświetlacz i gdzie??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W skrócie:

1. Wymiana pudła PDC w bagażniku na polifta (może musi być z jakiegoś co też miałPDC z przodu? nie dosłuchałem)

2. Dołożenie czujników z przodu

3. Pociągnięcie wiązki od czujników do bagażnika

4. Pociągnięcie wiązki z bagażnika do głośnika pod kierownicą.

Łatwizna ;)