Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuje fachowej pomocy kolegów z naszego forum. :)

Mam kilka problemów i potrzebuje zasięgnąć informacji na ich temat:

1.Problem z klokami z przodu.

Moje klocki mają jeszcze ok 50% grubości, pewnego dnia nagle zaświeciła mi się kontrolka, że za 40 km przednie klocki są do wymiany. Po przejechaniu tego dystansu zaświecił komunikat na czerwono (AUTO NA PODNOŚNIKU) i kontrolka się pali( TA JAK JEST ZACIAGNIETY RECZNY) również na czerwono. Spróbowałem usunąć komunukat na BC bo klocki jeszcze są i nic to nie dało. Zamiast się wyzerować to pisze -------------. Co się stało? Czujnik nie wydaje się, żeby był gdzieś urwany itd... Czy mógł się przerwać?

Co należy teraz zrobić, bo klocków jeszcze jest sporo. Po podpięciu pod komp wyskakuje błąd: 5DE0 BRAKE-pad wear: plausibility, front axle

2.Klapki kolektora

Z racji, że samochód ma prawie 180 tys km przebiegu i podczas wymiany kiedyś świec żarowych jedna z klapek ma już delikatny luz chce wrzucić zaślepki. Jakie klapki kupić? Co oprócz nich jeszcze będę potrzebował? Może ktoś wie jaką najlepiej firmę kupic?

3.Temperatura silnika

Ostatnio wszedłem w ukryte menu i temp silnika oscyluje w granicach 70-75 stopni. Chciałbym wymienić termostat. Słyszałem, że są dwa? Główny i EGR? Wymienić oby dwa? Zmienić od razu płyn chłodniczy?Czy są tylko dwa termostaty?

4.Za niedługo mam również serwis olejowy, chce zmienić wszystkie filtry: powietrza,oleju,paliwa,kabinówke. Slyaszalem ze sa tez filtry od odmy? Gdzie one są ? Wymienia się je? Od czego wogóle jest odma?

Narazie mam tyle, pytań. Proszę o pomoc kolegów z forum, żeby mi wytłumaczyli wszystko na ten temat, bo chce uniknąc wizyt w serwisie i płacić ciężkie miliony,

pozdrawiam :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na wszystkie Twoje pytania odpowiedzi na forum już są, wystarczy poszukać.
3A0jS9b.png