Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

itam, kupiłem auto ale nie wiedziałem że jest coś takiego jak karta pojazdu - nie dostałem jej. Po rozmowie z osobą która sprzedała mi te auto, twierdzi ze on tez jej nie ma, zadzwonił do poprzedniego od którego kupił i on też nie dostał - kartę pojazdu posiada 4 osoba wstecz - posiada lub zgubiła - minęło dużo czasu i 4 z rzędu właściciel jest już bardzo stary i nawet nie będzie miał sił żeby szukać tej karty.

Czy mogę wystąpić razem z przejerejestrowaniem na mnie o wtórnik karty pojazdu podając że nie została mi dana przez poprzedniego właściciela?

Czytałem że musi to zrobić osoba która zgubiła - i raczej nie ja bo składa się oświadczenie prawdy pod odpowiedzialnością karną.

Ten stary dziadek który miał te auto kiedyś tam napewno też tego nie zrobi.

Czy mogę uzyskać w jakiś sposób wtórnik? Żeby móc zarejestrować auto? Mogę to sam załatwić w jakiś sposób?

Sam kontakt do tamtego dziadka i wgl nie jest za bardzo możliwy.

Opublikowano
to jest troche problem . osoba ktora rejestruje auto musi posiadac karte pojazdu. Wedlug mnie, jezeli nie posiadasz osoba właśnie która była ostatnio posiadaczem karty musi to zgłośić. inaczej chyba nie zarrjestrujesz auta. jeśli to "dziadek" spiesz się i go odszukaj i jeżeli zgubił odzyskajcie kartę....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trochę bzdura, bo niby jak poprzednich trzech właścicieli zarejestrowało auto na siebie bez karty? To niemożliwe!

Chyba, że każdy z poprzedników jeździł na dowodzie i tablicach dziadka, bez rejestrowania na siebie.

Idź do wydziału komunikacji w swoim mieście i dowiedz się co dalej..

Sprawdź też jeszcze raz dowód rejestracyjny, na ostatniej stronie jest rubryka "numer karty pojazdu", może masz tam wpis "NIE WYDANO". Były lata, że kart nie wydawano. Kiedyś chciałem kupić samochód, gdzie właśnie był taki przypadek, że karty nie wydano.

W ostateczności wciśnij kit babkom w urzędzie komunikacji, że przy przeprowadzce zgubiłeś kartę. Na wszystko można wydać duplikat.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano (edytowane)
Trochę bzdura, bo niby jak poprzednich trzech właścicieli zarejestrowało auto na siebie bez karty? To niemożliwe!

Chyba, że każdy z poprzedników jeździł na dowodzie i tablicach dziadka, bez rejestrowania na siebie.

Dokładnie tak - skoro trzech poprzedników jeździło samochodem - a wątpię w przypadek by trzech kolejnych jeździło na DR pierwszego właściciela to albo karta była i historia jest naciągana lub:

na ostatniej stronie jest rubryka "numer karty pojazdu", może masz tam wpis "NIE WYDANO". Były lata, że kart nie wydawano

Karty wydawano bodajże od 07.1999

W ostateczności wciśnij kit babkom w urzędzie komunikacji, że przy przeprowadzce zgubiłeś kartę. Na wszystko można wydać duplikat.

Owszem - można wystąpić o duplikat z jednym ograniczeniem - o duplikat może wystąpić tylko właściciel pojazdu i tylko do organu,który go wydał. Należy udowodnić, że jest się właścicielem pojazdu. Osoba, która jest wpisana w Karcie Pojazdu jako właściciel powinna ze swoją kopią umowy udać się do urzędu komunikacji, który wydał kartę pojazdu i wystąpić o wtórnik. Może to zrobić także nabywca - pod warunkiem, że poprzedni właściciel zgłosił sprzedaż pojazdu w urzędzie. Inaczej może być z tym problem. Nikt w urzędzie na słowo nie uwierzy Ci, że umowa K-S którą posiadasz jest prawdziwa

Dz. U. z dnia 21 sierpnia 2002 r:

§ 2. 1. W celu rejestracji pojazdu właściciel pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 2-13 oraz § 3, składa w organie rejestrującym wniosek o rejestrację pojazdu, zwany dalej "wnioskiem o rejestrację", do którego dołącza:

b) kartę pojazdu, jeżeli była wydana,

11. W przypadku zagubienia dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu przed ponownym zarejestrowaniem pojazdu właściciel pojazdu dołącza do wniosku o rejestrację zaświadczenie, o którym mowa w art. 72 ust. 4 ustawy, wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, potwierdzające dane zawarte w zagubionym dokumencie, niezbędne do rejestracji pojazdu.

§ 8. 1. Organ rejestrujący na wniosek właściciela pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 2, wydaje zaświadczenie, o którym mowa w § 2 ust. 11, po złożeniu przez właściciela stosownego oświadczenia pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywych zeznań.

2. W przypadku gdy dane właściciela pojazdu, o którym mowa w ust. 1, są niezgodne z danymi właściciela zawartymi w zagubionym dowodzie rejestracyjnym lub karcie pojazdu, organ rejestrujący wydaje zaświadczenie po zgłoszeniu zbycia pojazdu przez właściciela, na którego wystawione były zagubione dokumenty.

Edytowane przez piotr2569
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie Piotrek, czy uwierzą czy nie, umowa kupna sprzedaży jest potwierdzeniem, że jesteś właścicielem. Jeśli nikt wcześniej nie przerejestrował auta na siebie, to musisz jedynie mieć wdzystkie umowy między poprzednikami, tak zwaną ciągłość. Kupiłem kiedyś E34 na handel i dostałem do nie 3 umowy poprzedników. O ile pamiętam, to 7 lat jeździła na kwitach pierwszego właściciela. Myślę, że nie powinno być kłopotu z wydaniem duplikatu karty.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Krzysztof - przeczytaj par 8.pkt 2 ustawy o rejestracji pojazdów:

W przypadku gdy dane właściciela pojazdu, o którym mowa w ust. 1, są niezgodne z danymi właściciela zawartymi w zagubionym dowodzie rejestracyjnym lub karcie pojazdu, organ rejestrujący wydaje zaświadczenie po zgłoszeniu zbycia pojazdu przez właściciela, na którego wystawione były zagubione dokumenty.

Urzędnik działa na zasadach podanych w ustawie. A, że część urzędników nie zna ustaw to już inny problem :)

Sprawa wydawania duplikatów jest znacząco inna - wtórnik wyda tylko wydział komunikacji, który wydał dokument i tylko osobie, której dane widnieją w karcie pojazdu. W innym przypadku teoretycznie mógłbyś skraść auto ( którego właściciel byłby np za granicą), w którym znalazłbyś dowód rejestracyjny, napisał sobie fikcyjną umowę i próbował zarejestrować auto na siebie bez karty pojazdu tłumacząc to faktem, że ją zgubiłeś.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No właśnie, prawo prawem, a urzędnicy swoje. Jak kolega rozwiąże problem, to niech tu napisze, nauczymy się czegoś nowego.

PS. Ciekawe komu zgodnie z prawem wydaliby karte, gdyby osoba, ostatni właściciel zapisany w tej karcie, umarł...

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Kupiłem kiedyś berlingo bez karty , urzędniczka powiedziała że bez karty mi nie zarejestruje koniec kropka . Zadzwoniłem do typa od którego kupiłem żeby mi dał kartę a on z uporem maniaka twierdził że mi dał . A więc jezdziłem na blachach wyszkowskich przez trzy lata po czym cytrynę sprzedałem koledze , on przez rok jezdził na tych tablicach po czym auto sprzedał handlarzom . Taka sytuacja
Opublikowano

Dzwoniłem do urzędu z zapytaniem, kto może taki wniosek złożyć Czy poprzedni właściciel czy ja. Powiedziała że ja, ale jakoś się zmieszała i dodała ale lepiej żeby poprzedni złożył. Panna chyba nie w temacie za bardzo ;p

W poniedziałek pojadę i wam napiszę co wyszło, będziecie wiedzieć na wszelki wypadek.

Wnioski to ja mogę składać i płacić za duplikat, tylko jeśli wystarczy ze nie otrzymałem tej karty, a nie tak jak słyszałem że się udaje że się zgubiło, podpisuje się pod odp karną że się zgubiło, potem któryś tam z kolei właściciel wstecz będzie miał ta kartę i zaniesie do urzędu jak znajdzie czy coś, to prawda wyjdzie na jaw ;p