Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie

pare problemów w nowym roku wystąpiło nie wiem czy są ze sobą powiązane

1. problem z nawiewem a dokladnie nie daje cieplego powietrza na kabine

2. dzisiaj jak pojechalem po córkę do przedszkola wskazówka ciepła zaczela isc ku górze jak dojechalem do domu byla juz na czerwonym polu (wiatrak chodzil) złapałem za węże od chlidnicy byly cieple ale bardzo twarde

moze ktoś miał podobne objawy z niecierpliwością czekam na jakąś podpowiedź

pozdrawiam

Opublikowano

Jak masz wisko to wiatrak kręci się cały czas.

Chłodnica ciepła?

Na twarz będziesz miał chyba w tym modelu zawsze zimne ale na nogi i szybę powinien grzać.

Płynu ubywa? Masz wycieki?

Opublikowano

Uzupelnilem 2 litry plynu delikatnie leci cieplo

wycieków brak aczkolwiek skądś te 2 litry ubylo... moze przy wymianie chlodnicy mechanik mi za malo zalal

uklad jest cjyba zapowietrzony aczkolwiek ciezko mi to stwierdzić

Opublikowano
Sprawdz czy nie masz dwoch odpowietrznikow: na chlodnicy i na obudowie termostatu. Jesli masz, to w pierwszej kolejnosci odpowietrz termostat, potem chlodnice. Twarde przewody wskazuja na duze cisnienie w ukladzie chlodzenia. Tak jak przedmowca napisal, zapowietrzony uklad ktory "napompowal sie".
Opublikowano

Dziaiaj poodkrecalem te zaworki tzn boczny taki motylek plastikowy oraz ten z gory ( taka plastikowa srubka której defakto ukrecilem łapek. ..) jeszcze została taka niebieska na dole ale jej nie ruszałem)

Pomogło leci ciepło z nawiewu (ale bez szału) zrobilem z 50 kilometrów i wskazówka rowno w polowie stoi

ale to ciepło tak sobie leci...

Opublikowano
Odpowietrzniki montowane sa w gornych czesciach "zbiornikow" najwyzej polozoych. Czyli takich skad powietrze nigdzie nie ujdzie. Wszystkie inne korki, motylki, zaslepki i sruby nie sluza do odpowietrzania. Na chlodnicy masz jeden odpowietrznik (prawy rog chlodnicy) i w silnikach m40 masz odpowietrznik w obudowie termostatu. Niebieska "zakretka" sluzy do spuszczania cieczy z ukladu i nia na pewno nie odpowietrzysz. Korki z boku chlodnicy to sa miejsca na czujniki temperatury do klimatyzacji itp i nimi rowniez nie odpowietrzysz ukladu.
Opublikowano
Ok wymienilem ta srube plastikową obok zbiorniczka wyrównania posciskalem wąż doplywowy i jutro dalej potestuje chyba ze jakiś sposob jest lepszy na odpowietrzenie
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Pytanie jak poprawnie odpowietrzyc uklad chlodzenia w silniku 1.6

mam na chlodnicy tą plastikową śrubę i co dalej krok po kroku