Skocz do zawartości

Nowa seria 5 G30

samson11

Rekomendowane odpowiedzi

Szczegółów nie znam, możliwe, że coś z temperaturą. A z tą bliźniaczością to nie takie proste, z jednej strony faktycznie jest modułowa konstrukcja, ale z drugiej inaczej się rozkładają siły, jest trochę inny osprzęt, a w efekcie dość istotne wyjątki, np. rozrząd. W 30d jest jednak nieco bardziej niezawodny :wink:

• Odpowiedzi 2,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jak widze te ceny to naprawde ciezko wybrac. Za 4 cylindrowca 250k na dzien dobry ( 525d i to bez xdrive czy 530i xdrive).... hmm troche szkoda wydac pod 350k z wyposazeniem za 4 gary. To wrecz zbrodnia :)

Od dluzszego czasu zastanawiam sie nad 540i xdrive G31 ( rodzina) ale ciekawi mnie ile to faktycznie pali..... Ktos ma jakies wiarygodne dane ?? Czy zamyka sie to w przedziale 9-12 litrow , czy 12-15 ?? Mowie tu o w miare normalnej jezdzie, miasto , autostrada itp

Po skonfigurowaniu 540i xdrive g31 wychodzi 420k , liczac 15% rabatu wychodzi 360 brutto ale jest 6 cylindrow.

Patrząc na testy średnie spalanie oscylujować będzie w okolicy 12-13 litrów

Zadaj sobie tylko pytanie, czy jak wydasz 360 tys to jest róznica, że wydasz więcej 10 zł na 100 km ?

Ja wziąłem 530i - zamiast dopłacać z dodatkami koło 80 tys wolę mieć całkiem niezły silnik, kasę na "przyjemości" - a spalanie dodatkowo wyjdzie moim zdaniem koło 9-9,5 litrów średnio

Piszecie o tych 4 czy 6 cylindrach - a zapominacie, że w środku mało co słychać przy normalne jeździe :)

Jeszcze nie.....

Waham sie miedzy 530d xdrive a 540i xdrive. Mowiac szczerze diesle sa w odwrocie i aby spelniac obecne normy EURO... sa przekombinowane i jest duzo mozliwosci awarii ( opinia osoby pracujacej juz dlugo u autoryzowanego dealera bmw) . Pomimo ze mam teraz diesla to tez uwazam ze sa one najlepsze ale do sprzetu ciezkiego , statkow itp a nie do samochodow. Pozatym pewnie za 7-10 lat juz ich wogole nie bedzie bo polowa miast zabroni wjazdu. Beda benzyny, hybrydy i elektryki.

Oczywiscie za dieslem przemawia ekonomia jezeli chodzi o spalanie ale wystarczy jedna awaria ktorej nie pokryje gwarancja i cala ekonomie szlag trafia.

Pozatym 5tka narodzila sie po to by pod maska miec benzynowa R6 :)

Z powyzszych powodow wydaje mi sie ze 540i xdrive jest lepszym wyborem niz 530d xdrive..

jezeli macie odmienne zdanie to napiszcie co sadzicie i co sami byscie wybrali

p.s. co do spalania. To tak jak napisal smisniakiewicz. powiedzmy ze spali 4 litry wiecej niz diesel. 4 x 4,5 = 18 zl na 100 km. czyli na 10000km to jest 1800 zl wiecej. Nie wydaje sie to byc duzo.. a nie mamy kol dwumasowych , filtrow dpf, wrazliwych wtryskow itp

p.s.2 smisniakiewicz moze napiszesz jaka masz dokladnie konfiguracje i jakie wrazenia z jazdy 530i , rozumiem ze wziales xdrive ?

Pzdr

xdrive to dla mnie wieksze bezpieczenstwo , szczegolnie jak sie wozi rodzine. kolega ma trojke z 3 litrowa beznyna i nie raz zakrecil baczka , nie wtedy kiedy chcial.

Ale jazdy probne miales... chyba ze inna wersja.

Jaki kolor ?

Nie mam auta jeszcze :)

Konfiguracja to względna rzecz - ale po doświadczeniach z 220 konnym RSem (Skoda) z takim samym momentem obrotowym xDrive był obowiązkiem

Bo to jest tak , ze tam gdzie powyżej 200 KM w FWD zaczynaja sie problemy tam w RWD zaczyna sie przyjemność :lol:

Od dluzszego czasu zastanawiam sie nad 540i xdrive G31 ( rodzina) ale ciekawi mnie ile to faktycznie pali..... Ktos ma jakies wiarygodne dane ??

Podczas dwudniowej jazdy testowej spalanie średnie miałem 15l/100km, dość dynamiczna jazda. Na co dzień myślę, że poniżej 13 bym nie zszedł.

Pozdrawiam

W FWD przy 200 problemy to sie zaczynaly 20 lat temu. Teraz ogarniaja calkiem sprawnie 300KM +

Ale żarcik :D W FWD problemy z mocą są zawsze, może w sportowych autach ze szperą działa to lepiej, ale skręć koła i daj gazu, to od razu poczujesz te problemy sprzed 20 lat. Mówię na podstawie nowych FWD którymi jeździłem ostatnie 3-4 lata okazyjnie. No i smieszne 300KM+... tyle właśnie to dziś limit FWD, jednoznacznie świadczący o tym, że po prostu więcej się nie da, skoro RWD mają i po 700KM, a prawie wszystkie hot-hatche zbliżające się do 400KM przechodzą na AWD.

• Zasłużeni forumowicze

Czy ktoś z Was zauważył, że teraz deska w Sensatec-u jest kolorze brązowym w konfiguratorze? Ma ktoś możliwość dopytania jak wygląda sprawa w rzeczywistości? Można ewentualnie jeszcze dopłacić do wersji individual i wtedy mamy naturalną ale czarną skórę.

Która wg. Was w tym zestawieniu prezentuje się lepiej?

534c6827fa00e6b9.png

czy

609e22cf44c07d1c.jpg

Od dluzszego czasu zastanawiam sie nad 540i xdrive G31 ( rodzina) ale ciekawi mnie ile to faktycznie pali..... Ktos ma jakies wiarygodne dane ??

Podczas dwudniowej jazdy testowej spalanie średnie miałem 15l/100km, dość dynamiczna jazda. Na co dzień myślę, że poniżej 13 bym nie zszedł.

Pozdrawiam

Czy moglbys podac troche wiecej detali tzn czy jezdziles caly czas na sporcie i po miescie ?

No i jakie wrazenia bo niestety w Poznaniu nie maja nigdzie testowej 540i :(

Pzdr

Czy ktoś z Was zauważył, że teraz deska w Sensatec-u jest kolorze brązowym w konfiguratorze? Ma ktoś możliwość dopytania jak wygląda sprawa w rzeczywistości? Można ewentualnie jeszcze dopłacić do wersji individual i wtedy mamy naturalną ale czarną skórę.

Która wg. Was w tym zestawieniu prezentuje się lepiej?

534c6827fa00e6b9.png

czy

609e22cf44c07d1c.jpg

W Jankach stoi G30 właśnie w tym kolorze skóry i w tych listwach, i jest mega! Sam chętnie bym takie listwy przygarnął.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł