Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy koledzy, dziś przymierzyłem się do instalacji DISa. Wszystko zrobiłem wg instrukcji trandolfa http://chomikuj.pl/trandolf/DIS+pod+WIN7

Na postawionej maszynie wirtualnej Windows XP, INPA działa bezbłędnie. Łączy się za każdym razem z moim komputerem w samochodzie. Nie mogę w niej natomiast skasować adaptacji. Nie mam takiej opcji w miejscu, gdzie powinna być.

Uruchomiłem więc DISa, dwie ikonki w prawym górnym brzegu wypełnione są całkowicie, rozumiem zatem, że głowica diagnostyczna pracuje i poprawnie łączy się z programem.

Mimo to, gdy chcę skasować adaptacje w menu DME PROGRAMING otrzymuję taki komunikat:

https://drive.google.com/file/d/0B8rx9kc743vHNV9ObExBQW5vQ1E/view?usp=sharing

Co robię źle? Dodam, że wszystkie operacje przeprowadzam na włączonym zapłonie. Interfejs jakiego używam to: http://allegro.pl/interfejs-bmw-k-d-can-inpa-dis-full-serwis-96-14-i5017581837.html#thumb/6

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jaką ty chcesz adaptacje przeprowadzić w CODING/Programing tam się programuje sterownik i koduje ,a nie robi adaptacje, chodzi o wymianę softu na nowszy ???? my tu nazywamy programowaniem ,ale to nie adaptacja ,

w diagnozie robi się i kasuje adaptacje

funktion selection

tak jak tutaj

, tu na such bez samochodu , ale tutaj z samochodem

jak widzisz oba paski na górze są podświetlone na zielono

zobacz czy masz głowice połączoną

może masz żle ustawione karty sieciowe VMnet0 i VMnet1

-masz nie wykryty interfejs w INPA na vmware , wejdź w menadżera urządzeń i zobacz czy jest tam interfejs w portach COM i LPT

jako USB seria Port COM 1 opóźnienie ustawione na 1

jak nie ma go to musisz go przyciągnąć z vmware na dole po prawej podłączeniu do usb pojawi sie klikasz na niego i Connect nie może być blady

nie uruchomiłeś ifhsrv32

nie uruchomiłeś DiagHead z windows XP INPA

jak juz pisałem DIS z dwóch maszyn to tandeta , lepiej uruchamiać z jednej

inpa EDIABAS 6.4.3 na windows 32bit lub Standard tools 2.3.0 ediabas 6.4.7 INPA 5 na windows prosto potem instalacja diaghead

i wykrycie głowicy tylko w dis i działa nawet z windows 10 64bit

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaką ty chcesz adaptacje przeprowadzić w CODING/Programing tam się programuje sterownik i koduje ,a nie robi adaptacje

Widać mało pracowałeś z DIS, jeśli myśli, że tak.

Opublikowano

Macie rację Panowie. To moja pierwsza przygoda z DISem. Nigdy wcześniej nie używałem tego programu, ale każdy z nas ma swoje początki w każdej dziedzinie życia i nie od razu jest w nim mistrzem. Wytykanie "widać, że mało pracowałeś w DISie" jest niepotrzebne. Powiem tak - moim celem jest skasowanie wszystkich adaptacji oprócz adaptacji automatycznej skrzyni biegów. Szukałem w Internecie jak ugryźć temat, ale nigdzie nie mogę znaleźć poradnika jak i gdzie szukać tych opcji w DISie oraz jakie i ile adaptacji jest do skasowania. Przeglądając opcje, które wydawały mi się najbardziej adekwatne właśnie w menu DME Programing znalazłem opcję "Clear adaptation values". W takim razie do czego służy ta opcja?

Dziś postawię program od początku i sprawdzę czy będzie działał.

Opublikowano

Uwaga o pracowaniu na dis-ie tyczyła się kogo innego :D

W coding/programing jak najbardziej kasuje się adaptacje.

Ty masz problem z połączeniem lub samym sterownikiem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież lepiej jest Rheingolda zainstalować bez żadnych maszyn,głowic itp. :duh:
Opublikowano
Czyli dobrze wydedukowałem, że w tym menu skasuję adaptacje. Gdy wchodzę w ukryte menu w DIS i robię API test, otrzymuję komunikat "NET 0016 Host error". Wychodzi na to, że jest jakiś problem z konfiguracją hosta pod VMware.
Opublikowano
Przecież lepiej jest Rheingolda zainstalować bez żadnych maszyn,głowic itp. :duh:

Pewnie że lepiej ista, lecz

w e46 dis ma wszystko czego potrzeba do diagnostyki i programowania, czego nie ma rheingold

ponad to samo kasowanie adaptacji w dis to chwilka

w ista trzeba trochę czasu

najlepiej inpa szybko i przyjemnie :D

Opublikowano
INPA działa mi bez problemów, ale nie mam opcji kasowania adaptacji. Dlatego muszę podłączyć się przez DIS. Teraz z kolei mam błąd NET-0009 Timeout.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Wytykanie "widać, że mało pracowałeś w DISie" jest niepotrzebne.

Szanowny osób, to było adresowane nie do ciebie . Zobacz czyj tekst, jestem komentował.

Co do adaptacji - wszystko dobrze robisz, tylko związek z adapterem ustawić .

Edytowane przez temsky740
Opublikowano

Szanowny osób, to było adresowane nie do ciebie . Zobacz czyj tekst, jestem komentował.

Oczywiście, zmyliła mnie tylko składnia wypowiedzi. Ale teraz już wiem co autor miał na myśli. Nie ma urazy. :handshake:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oczywiście, zmyliła mnie tylko składnia wypowiedzi. Ale teraz już wiem co autor miał na myśli. Nie ma urazy. :handshake:

Spójrz na zdjęcia , może coś znajdziesz dla siebie. Przepraszam, że w języku rosyjskim, ale zdjęcia bardziej niż zrozumiałe

https://yadi.sk/i/s2264sXOoAcNw

Opublikowano
temsky740, wielkie dzięki! Instrukcja podobna do tych, które do tej pory czytałem. Pomimo, że nie znam języka to dużo lepiej jest wytłumaczona cała operacja z ustawianiem poprawnych portów i adresów IP. Na pewno skorzystam i podzielę się z Wami rezultatem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ja zawsze kasuje wszystkie adaptacje przez funkcje serwisowe przez DIS w silnikach

nawet nie koduje przez dis , za dobrze znam NCS

dis od trandolfa mnie tak denerwował że sam postawiłem swoje systemy na jednej maszynie dopiero praca stała się przyjemniejsza ,

ja oczywiście wole od dawana rheingolda .

Edytowane przez Din76
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Temsky sie lansuje, chce zaimponować jakoby miał tak ogromna wiedzę że nikt mu nie dorówna :mrgreen: łapie kogoś za słówka popisując się

oczywiście czasami zdarzy ze ma racje (czasami) , to taki marketing , ja nie pretenduje do osoby jakoby wiedziała wszystko , myślę że jestem skromną osobą ,nawet jak ktoś nie ma racji to nie podkreślam tego ostentacyjnie .... wymiana poglądów i wiedzy ......

staram się czasami pomóc nie czerpiąc z tego tytułu korzyści, takie hobby...

a Temsky zaprasza na PW pewnie nie po to aby komuś wytłumaczyć mógłby to zrobić na forum

ale rzeczywiście chyba mało znam DIS nigdy nie robiłem kasowania adaptacji przez coding programing

ja zawsze kasuje wszystkie adaptacje przez funkcje serwisowe przez DIS w silnikach

nawet nie koduje przez dis , za dobrze znam NCS

dis od trandolfa mnie tak denerwował że sam postawiłem swoje systemy na jednej maszynie dopiero praca stała się przyjemniejsza ,

ja oczywiście wole od dawana rheingolda .

Tak dobrze wiesz NCS i kodować puste MAN plikiem sterownika do ustawień fabrycznych - to wygląda na leczenie hemoroidów za pomocą ogórka.

Zostaw mnie w spokoju dobry człowiek. Twoja pism zaczyna mnie drażnić. Idź lepiej dis poznajemy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A tu to sie najbardziej pomyliłeś , chyba jestem jednym z niewielu co promuje kodowanie do serii NCS za pomocą

profilu expermodus bez odznaczonej funkcji FSW PSW manipulate i bez pliku man w WORK i to na tym forum pisałem

już naprawdę dużo razy , poczytaj dokształć się .....

jak używam nazwy pusty plik man to aby komuś zobrazować o co chodzi :nienie:

Opublikowano

Panowie, dla dobra dyskusji i tematu przestańcie się sprzeczać. Niewątpliwie obydwaj macie niemałe pojęcie jeśli chodzi o obsługę programów do kodowania i diagnozowania z tym, że każdy z Was ma swój ulubiony i odpowiedni program.

Din76, moim zdaniem Twoja reakcja na mojego posta była trochę za gwałtowna i bardziej wyglądała na próbę wytknięcia mojej niewiedzy niż na chęć pomocy. Ja tak odebrałem Twoją odpowiedź, a zwłaszcza tę jej część:

Jaką ty chcesz adaptacje przeprowadzić w CODING/Programing tam się programuje sterownik i koduje ,a nie robi adaptacje, chodzi o wymianę softu na nowszy ???? my tu nazywamy programowaniem...

Nie ma żadnej urazy, ani nic wielkiego się nie stało. Proszę tylko o nutkę wyrozumiałości i o nie zamienianie tego tematu w kłótnię. :wink:

Wiem na czym polega adaptowanie się podzespołów silnika czy skrzyni biegów w samochodzie i moim celem jest skasowanie adaptacji. A z tego, co czytałem to adaptowanie następuje, gdy samochodem jeździmy. Dziś już nie bawiłem się z ponownym stawianiem maszyny do DISa ze względu na zwyczajny brak czasu. Jutro od rana zaczynam walkę i na pewno dam Wam znać, jakie były tego efekty.

Powód dla którego chcę skasować adaptację to: Jestem właścicielem samochodu od niedawna. Zaraz po zakupie było super, autko śmigało aż miło. Później zaczęły się problemy, zwłaszcza na rozgrzanym silniku. Buczenie i brak mocy. Później pojawiła się kontrolka EML i Check Engine. Ustaliłem, po odczytaniu błędów komputera, że winny jest serwomotor Valvetronic. Dziś już zamontowany jest nowy serwomotor Siemensa. Żadne błędy nie wyskakują, ale nadal mam wrażenie, że auto jest zamulone oraz dodatkowo teraz silnik chodzi inaczej. Głośniej oraz z dziwnym cykaniem. Chcę skasować adaptacje żeby sprawdzić czy coś się zmieni.

Przeglądając opcje w INPA trafiłem też na moduł dotyczący Valvetronica i był widoczny pasek chyba z zakresem pracy serwomotoru. Domyślnie na zgaszonym silniku był w pozycji 0,8 czy jakoś tak. Były też opcje typu "Minihub +/-". Zastanawia mnie to wszystko. Być może serwomotor nie jest "ustawiony" i stąd sterowanie wałkami nie jest optymalne, a to powoduje zamulenie silnika. Jeszcze do tego wrócę po ponownym podpięciu się pod INPA, wrzucę zrzuty ekranu i poszperam na forach celem zwiększenia poziomu świadomości. Może założę nowy temat na to żeby nie mieszać różnymi problemami w jednym temacie. :wink:

Opublikowano
Wielkie dzięki, jutro będę działał z tematem. U siebie na laptopie mam Win10 64bit i będę starał się postawić DISa na jednej maszynie wirtualnej żeby nie było aż tylu kombinacji. W takim celu robię wszystko na BMW Standard Tools, później głowica i konfiguracja. Ale DISa już stawiam w VMware, tak?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak standard tools 2.3.0 ediabas 6.4.7 potem aby inpa działała też musisz uzupełnić biblioteki polecam ori instalator

tylko jak masz windows 64bit to ncs nie działa

diaghead instalujesz ze zgodnością ze starszą wersją windows , po instalacji wchodzisz do Program files (x86)\BMW Diagnostic Head Emulator\ diaghead

właściwości > uruchom ze starszą wersją windows XP Sp3 , i odznacz uruchom jako administrator

edytować ediabas.ini

Interface =STD:OBD

;=============================================================================

;TCP/IP Configuration

[TCP]

;=============================================================================

;-----------------------------------------------------------------------------

; RemoteHost

; Description : server address/name

; Default =

RemoteHost = 192.168.68.30

;-----------------------------------------------------------------------------

; Port

; Description : IP communication port

; Value : 1000 < port < 30000

; Default =

Port = 6801

W EDIABAS/BIN/obd.ini zmień na Hrdware=USB na Hardware=OBD

a tutaj kasowanie adaptacji i ustawianie pozycji valvetronic

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/be61c5a62894.jpg

ten dis co w linku też działa z jedna maszyną inpa prosto z głównego systemu tylko trzeba wykryć i połączyć nową głowicę

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

już je uzupełniłeś " później INPA z folderu "Refferenz" więcej nie potrzeba ci do e46 są update ale zmieniają ediabas na 7.3.0 a to nie bedzie działac

z DIS można ręcznie uzupełniać ale nowsze pliki sa głównie po niemiecku

w głowicy Diaghead ustawiasz maksymalną moc sygnału

Jak masz dis v57 na base v57 to już nic w ukrytym menu nie musisz zmieniać

uruchamiasz diaghead i ifhsrv32 (jest w ediabas/bin) nie potrzebny ci tool32 do dis (ja nie wyłączam zapory i antywirusa tylko po zablokowaniu zezwalam na połączenie w sieciach prywatnych i publicznych , pamiętaj że całkowicie nie wyłączysz zapory i tak w tle może blokować więc lepiej uruchomić i mieć

ustawioną opcje powiadom mnie jak zapora windows zablokuje program itp )

uruchamiasz dis możesz sobie ustawić odpowiednią ilość pamięci najlepiej chodzi na 1024 z tym że ten nowszy możesz wyłączyć całkowicie wiec mozesz później sobie też zwiększyc na tyle ile mozna

- wchodzisz do administration

- w zakładce ADMIN wchodzisz do Connection setup i sprawdzasz czy nie jest połączona jakaś głowica jak jest to rozłączasz Quit connection

- cofasz się do administration na dole po lewej zielona strzałka

-Zakładka CONFIG. i klikasz na i wchodzisz do Diagnostic head i już w okienku powinieneś widzieć swoja głowicę , klikasz na nią dane zostaną wpisane

do ramek obok, niestety jak nazwa komputera za długa to będzie błąd ma być od 4 do 8 znaków oczywiście jest sposób na wpisanie ale

lepiej mieć do 8 znaków

- klikasz OK na ,na dole strzałką lewa cofasz się do administration

- teraz znowu zakładka ADMIN > connectoin setup i klikasz na głowice swoją i łączysz ją z dis - CONNECTION widzisz obok jak głowica

z rozdzielonej sie łączy

- cofasz sie do administration i u góry END > quit

robisz co chcesz w DIS .......

- po diagnostyce rozłączasz głowice ADMIN wchodzisz do Connection setup > Quit connection

- a po nasępnym uruchomieniu > Administration > zakładka ADMIN > connectoin setup i klikasz na głowice swoją i łączysz ją z dis - CONNECTION

i to wszystko nic więcej w dis v57 i base v57 nie ustawiasz

Opublikowano (edytowane)

Za każdym razem, gdy uruchamiam jakikolwiek program, czy to INPA, czy ifhsrv32 lub DiagHead wyskakuje mi okienko o błędzie rejestru. Ale programy się mimo tego uruchamiają.

0bB5ZuSr_u4AigJtRZy-urXi7ZkZxaMpwIciZkXeVQkED0yJjHN8SD5-ENaWApoUuDOzbfL9UBt9LzUhz-D53MxTnS-ddiOHFfkNxOrS6uTBanyn1dTudE7VoceTEnILeP9pBvrMkv5LVa-FqZNCEC2PILDx6eLz18Hw7262EKzGdnbB4SWBirzQly9YQ8OjtRXaBbyZjvn_yfwl9RRzOXvyGr7FPgIn0c3plwSEwfpjrhqifp3F7jKJDvDhLLoKEvfpDgENbl_y_yXScxsJIbMyxm2gRiZIzjAIyt0FlSfmxpws1xo2tuj9lhY1DH6dBeSI4-XXNXk-omjnFqWT6Y5gJzp4KCT_b-fuxz3-t7ELUNA3JYgrSOnmJRrYrRPZJCzTUJ6BM7TpFW3ysswZUkH8JeXO2R6EFAiwUl603LFNV8KZoPDSiySZHkBUmL9u39LFb2GP7IELFOlwzi7eLTKArb6Y4chfzctvprLU8LVUnbzZQXfwh5V-YTLGq0ed1azJTNrT91nQ9CqVwyL695rhIpOjB8IqPl4DZ3j3yJsSfRXZ37gGfdZti01M8sCpc3s8=w790-h360-no

Dodatkowo głowica na podłączonym interfejsie wyświetla błąd o nieznalezieniu adaptera w podanym adresie IP: 192.168.68:

Ca7CqGe1p-U5W9GyJDRO01csw2W5p5lLeBdvWMBFedHvh3bwK00msFxtYlg8tCvRypnF0YW-omc6GvxlAzCUecCFGDqK3gmadUrK92qJv32HYLcV1x5D0yECa7gIEUkKaAahgvY6-H010RmQaZ4WIPOu1a_z1yyW2HcJ1Tlc8bfddIrHZbhWy4Tancax6hYoA0NinlsuFf2-MagU13ZkEKORQMtvA2ISVkfe8PrcCWp4jvT0epkPnVTED2ALsDUABksD1PGaJXpRZZQ3DLXlTxiXFu_RcJix-010zPuKAgt7VOdO6Jyn7Gv-2wuznlKTv2E7Y8vHnLTRoaoHHFqpaqJsH2voAyVBHi6byAigaOOrd-R7zgvLB65NjhsBAcxkLpO17HAXQ8BcOJnPz0B0hPNIkxNez_h0NDgvxc3CBNfEiRjisyquZvqn5a8JZiKZZLm2bh1g3jh2UVdTJ3HTIbQ0jKWgGr3v6er8S17fYx8E6QG1mrvvuLFVNcL_0mgekfizg8Y6tQ22n0_lE6WRLvb0sYIp1Jyu-ftsNURD1uE61BR_lnr4wYEljgtaalThiy2a=w515-h319-no

Musiałem też zainstalować nowszy vmWare bo wersja o numerze 8 nie uruchamiała maszyny wirtualnej. Próba uruchomienia kończyła się BlueScreenem i błędem przydzielania pamięci.

Edytowane przez K_AMI7
Opublikowano

SUKCES! :dance: Wygląda na to, że udało się podłączyć głowicę.

b2rMGXeph7zMWIQ1sgD2WbdgO2CL4YfGIQBWFuftx_fvx5nYFh0yGta0HfwHxdbG9uc23f8atfiD5E_DZQY1FZMHLnV9n0dWf_AfCRwKa5RhUsvfg-mOM2aaCop2kGCZ0CuxtNXhcEWRmSqcHFicha843PjLBGEK2SZtLIJUQPVdD_WOECepA2T_KwmS4r7G-vYaq1Ef4NKZC0wabHZfcPrShVZArRDUdGZB_fXNwVInUyN4mD80mwROl9lfaCvOuuODFfo80KlmsBuhe2l4VrH4POjcBQqwMMGU6h87pbpAlCGSfTkrEA-IrVjAt0GBF-FIdZg1Dg0VDn41nyTmM_x6ZZ0prO-UM0scNhwXNKXu0qecPcppekGYn7Mi6t6TZi29rbIzYQJW2XCNEMT8nRGJsdz45GU1jBKTE4ANOXDko_kvcAQg1YxSVUD5F2rx5WSV8e7mG_JdLsZIUfN7rjXE_dtW4sVokpVbQH2I6X0FNM9av0oScBj943RWB7jd05GIO8Q1A6Z3WBIdUz41cN3vY6uHRHZHuNoiqw0M9kNdW_7fifaJKY8WfEQ_51nkdwGL=w1698-h955-no

Jutro działam z adaptacją.

Wielkie dzięki Din76! :handshake: