Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, wielkimi krokami zbliża się u mnie modernizacja audio w moim E39. Planuje wymianę samego radia, bo głośniki wydają się OK, u znajomego pod niefabrycznym radiem grają o niebo lepiej, tyle że ta plastikowa ramka przyprawia mnie o mdłości. Podobno w X5 montowano fabryczne radio pasujące do E39, ale od Alpine, i podobno gra naprawdę nieźle, ktoś może to potwierdzić? Bo najbardziej zależy mi na oryginalnym wyglądzie, i możliwości sterowania komputerem z radia. Ktokolwiek coś wie na ten temat proszę o informacje.
Opublikowano

Jak sobie załatwisz takiego Alpine o oznaczeniu CD53 i z datą produkcji od września 2002 r to jeszcze gratis będziesz miał bezproblemowe podłączenie AUXa do urządzeń z MP3 (zależy czy podepniesz sobie kabel z jack'iem czy np z wejściem do Iphon'a). Kabelek wpinasz w slot przeznaczony na zmieniarkę i masz bezproblemowego AUX, która pojawi Ci się w przycisku MODE. Radio powinno mieć soft w wersji 43 lub wyższej - to gwarantuje wbudowaną obsługę AUX.

Żeby nie było zbyt prosto to wiem także, że w radiach wyprodukowanych w roku 2003 r wystarczy soft 40.

Aby sprawdzić wersję softu i datę produkcji, wyłączamy radio, włączamy po czym wciskamy przycisk "m" (między kursorami < >) i trzymamy go około 10 sekund. Wyskoczy nam ukryte menu, które przesuwamy kursorami < > . O ile dobrze pamiętam to druga opcja wyskoczy nam w formacie:

SV AB-CD-EF

AB - tydzień produkcji

CD - rok produkcji

EF - wersja oprogramowania (tu musi być bezwzględnie minimum 43 lub wyżej) - chyba, że mamy MIDa z 2003 r to wtedy soft nr 40 (co potwierdza poniższe zdjęcie):

http://imagizer-cv.imageshack.us/v2/1024x768q90/912/QZynDM.jpg

SW/NO: numer softu

KW: - tydzień i rok produkcji radia

Co do jakości dźwięku to ja Ci za bardzo nie pomogę bo mam u siebie DSP i gra to bardzo fajnie. Nie wiem jak gra ten Alpine z bardziej podstawowym systemie ale fakt, że na forach czytałem opinie, że Alpine gra lepiej niż wypusty innych firm.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Alpine gra dużo lepiej od kaseciaków i cd-ków innych firm. Do tego pod AUX można podłaczyć coś z EQ (telefon, czy mp3player) i bardzo fajnie można sobie wszystko skorygować.
Opublikowano

Dzięki serdecznie za podpowiedź! :D

Jeszcze jedno pytanie, czy oznaczenie: SW/NO. XX (gdzie xx to cyfry) to również oznaczenie numeru softu? Bo jeśli tak, to te radia:

http://allegro.pl/bmw-e39-e53-radio-cd-business-cd-alpine-i5930631932.html

http://allegro.pl/radio-cd-bmw-5-e39-x5-alpine-business-i5923439343.html

Mają softy nr. 50 czyli wyżej niż 43. Podłączenie telefonu nie ukrywam, przydałoby mi się.

Widzę, że ludzie sprzedają same wejścia na cd (jak w aukcjach powyżej), oraz całe zestawy, razem z panelem radia jak np. tu:

http://allegro.pl/radio-bmw-e-39-business-cd-alpine-i5940911050.html

Czy to oznacza, że ten panel radia robi tylko za wyświetlacz, i nie ma w nim faktycznej elektroniki radia? Bo mam dokładnie taki panel radia, jak w aukcji powyżej i jeśli bym mógł najchętniej wymieniłbym same wejście na kasety, czy to razem działałoby tak jak rozumuję?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Te radia co pokazałes nie mają AUX ani MP3. Musi być alpine made in hungary. I po wrześniu 2002.

Oba radia które zlinkowałes mają rok produkcji 01. A jeszcze, żeby Cię zmotywować to takie radia chodzą w okolicach 500pln, te z MP3 nawet drożej.

Możesz trafić na allego kogoś kto nie wie co wystawia, wtedy za 200pln nawet można trafić, ale to loteria, raz po takie zadzwoniłem - aukcja od godziny, a koleś mówi, że sprzedane po 5 minutach i telefony rwą od tego czasu, bo się zgodził poza allego i jeszcze aukcji nie zamknął ;)

Opublikowano
Te radia co pokazałes nie mają AUX ani MP3. Musi być alpine made in hungary. I po wrześniu 2002.

Oba radia które zlinkowałes mają rok produkcji 01. A jeszcze, żeby Cię zmotywować to takie radia chodzą w okolicach 500pln, te z MP3 nawet drożej.

Możesz trafić na allego kogoś kto nie wie co wystawia, wtedy za 200pln nawet można trafić, ale to loteria, raz po takie zadzwoniłem - aukcja od godziny, a koleś mówi, że sprzedane po 5 minutach i telefony rwą od tego czasu, bo się zgodził poza allego i jeszcze aukcji nie zamknął ;)

500pln to nie taki problem, wole to niż kombinowanie z niefabrycznym :) Możesz mi wrzucić zdjęcie tyłu radia z AUX z BMW? Chciałbym wiedzieć czego szukać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wygląda jak każde inne, ma wtyczkę główną i 2 małe wejścia na zmieniarkę i na AUX, u mnie w galerii masz zdjęcie kabelka i radia.

Tu masz przykład:

http://www.ebay.co.uk/itm/BMW-E39-E53-525i-528i-530i-M5-X5-AUX-Business-CD-Player-Radio-CD53-6-927-908-/311502594174?hash=item488700607e:g:YqEAAOSwp5JWagLe

Na allegro nie widzę w tym momencie.

Opublikowano
ma wtyczkę główną i 2 małe wejścia na zmieniarkę i na AUX,

Te radia NIE MAJĄ slotu na wtyczkę podpisanego jako AUX. Ma standardowe 2 sloty - 1 slot jest podpisany na schematach jako Sound System, drugi slot jest na podpięcie albo zmieniarki, albo ZAMIAST zmieniarki kabla z podpiętym jakimś urządzeniem z MP3. Odpowiednio podłączone PINy w takim kablu (i odpowiednie radio) powodują, że wtedy w opcjach MODE pojawia się AUX.

U mnie w radio slot Sound System był obsadzony wtyczką a z racji, że fabrycznie nie miałem zmieniarki CD to od niej slot był wolny i tam mam wpięty kabel od AUX z wtyczką.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie w radio slot Sound System był obsadzony wtyczką

W sensie że ta wtyka to do wzmacniacza DSP?

Opublikowano

Mam DSP więc z tego by wynikało, że tak. Zmieniary nie mam więc tam się wpiąłem z AUXem.

Pzdr.

Opublikowano
Właśnie ja też nie mam zmieniarki i chyba też się tam wepne z aux-em :) Wiecie może czy takie podłączenie też działa tylko od softu nr. 43 czy w każdym?
Opublikowano

Na forach pisano, że musi być wrzesień 2002 i soft 43. Czy 2002 z września z softem np 42 będzie śmigał tego nie wiem bo nie znalazłem wiarygodnego info czy soft był jakoś powiązany z miesiącem produkcji czy nie. Na pewno z rokiem było to powiązane bo w radiach z 2003 nr softu już jest np 40-41 i wszystko działa.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ma wtyczkę główną i 2 małe wejścia na zmieniarkę i na AUX,

Te radia NIE MAJĄ slotu na wtyczkę podpisanego jako AUX. Ma standardowe 2 sloty - 1 slot jest podpisany na schematach jako Sound System, drugi slot jest na podpięcie albo zmieniarki, albo ZAMIAST zmieniarki kabla z podpiętym jakimś urządzeniem z MP3. Odpowiednio podłączone PINy w takim kablu (i odpowiednie radio) powodują, że wtedy w opcjach MODE pojawia się AUX.

U mnie w radio slot Sound System był obsadzony wtyczką a z racji, że fabrycznie nie miałem zmieniarki CD to od niej slot był wolny i tam mam wpięty kabel od AUX z wtyczką.

Pzdr.

Miałem na mysli, że to standardowa wtyczka jak w każdym innym radiu (chyba poza navi)

Tu jest rozpiska gdzie trzeba się wpiąć AUX (w polifcie gniazdo "C- pin - 3,4,10"):

http://www.mp3car.com/attachments/car-audio/73085d1435865756-checking-audio-input-in-bmw-e39-dia.jpg

Opublikowano

U siebie zmieniłem zwykłe bmw reverse na alpine cd53 ale nie pamiętam z jaką datą produkcji, mogę wieczorem sprawdzić.

Plusem największym jest możliwość posłuchania własnej płytki z muzyką bo w jakości dźwięku niewiele się zmieniło. Tony są może troszeczkę bardziej wyraźne ale szału nie robi. Myślałem że będzie większa różnica... Wymieniłem na tylnej półce głośniki na Hertz 16cm ale też niewiele to dało, lepiej by się na pewno sprawdziły z przodu.

Oczywiście mowa o najbardziej podstawowej wersji audio bez dsp, subwooferów i innych bajerów. Wzmacniacz zrobiłby robotę jedynie...

• 4 lata później...
Opublikowano

Sorry za odkopanie tematu ,ale mam pytanie co do radia cd53 , na słynnym aukcyjnym portalu są radia pomoże ktoś mi i napisze na które z nich będzie działać kabel AUX i MP3

https://allegro.pl/oferta/radio-odtwarzacz-cd-alpine-bmw-5-e39-e53-6921960-8099385986

https://allegro.pl/oferta/radio-odtwarzacz-cd-bmw-e39-lift-6921960-9374657345

https://allegro.pl/oferta/bmw-e39-e53-x5-radio-tuner-cd-53-professional-lift-9855184157

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Alpine, Model CD53, Part Number 65. 12-6 919 072 (Dec 2001-Jun 2002)iPod Data, Sirius Capable

Alpine, Model CD53, Part Number 65. 12-6 921 963 (July 2002-Jan 2003)iPod Data, Sirius Capable

Alpine, Model CD53, Part Number 65. 12-6 927 902 (Feb 2003-Aug 2003)iPod Data, Aux and Sirius Capable

Alpine, Model CD53, Part Number 65. 10-6 927 903 (RMFD thru Dec 2006) iPod Data, Aux and Sirius Capable

Alpine, Model CD53, Part Number 65. 12-6 941 505 (Jan 2004 - Sept 2004) iPod Data, Aux and Sirius Capable

Alpine, Model CD53, Part Number 65. 12-6 941 506 (RMFD thru Dec 2007) iPod Data, Aux and Sirius Capable

To rozpiska bliźniaczych modeli dla E46. Ja sprawdzałem po kodzie i dacie produkcji, jak kupowałem swoje, a w każdej E39 wymieniałem na podstawie powyższych danych.

Czyli spełnia datę produkcji - luty 2003 i kod ...927 908.

Jak na moje oko powinno śmigać.