Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szykuję się na wymianę oringu w miejscu gdzie bagnet wchodzi do miski olejowej. Chciałbym zapytać jak wyciągnąć ten bagnet? Wychodzi lekko? Trzeba go ciągnąć od góry czy są jakieś inne metody? Czy po wyjęciu bagnetu będzie się tam lał olej? Proszę o odpowiedź.

Znalazłem posty o tej procedurze ale tam tylko opisany jest montaż.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bagnet jest na wcisk montowany w miskę olejową.

Od góry trzyma go tylko jedna śrubka do kolektora dolotowego.

Demontaż to w zasadzie odkręcenie śrubki i wyciągnięcie go w górę, ale uwaga, olej się wyleje, i to będzie go całkiem sporo.

Najlepiej wymienić ten oring przy zmianie oleju, a jak nie to zostaje zlać z silnika i później ponownie wlewać.

Przy wkładaniu bagnetu uważaj, żeby nie przyciąć oringu, ja go wkładałem na sucho, i niechcący uszkodziłem, olej lał się dalej.

Ogólnie to wyczyść dokładnie otwór, i przed montażem posmaruj dziada olejem, wtedy względnie bezproblemowo da się go wcisnąć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stąd, że otwór na bagnet, nie jest na równo z górną krawędzią miski, tylko gdzieś w połowie jej wysokości.

Wygląda to mniej-więcej tak :

(sorry za reklamę, ale tylko takie allegrowe zdjęcie z widoczną dziurką znalazłem na szybko)

http://www.luxcar.udl.pl/zdjecia/P3061551.JPG

• 2 tygodnie później...