Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy , wie ktos ale tak na 100 % ktory to jest bezpiecznik od ogrzewania postojowego?W zeszlym roku wlaczylem je tylko ze dwa razy i teraz nie odpala.Chcialem wylaczyc na bezpieczniku z mysla ze sie zresetuje z błędu...

To nie jest bezpiecznik 15 ani 67.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najpierw sprawdź pompę obiegową wody, wycierają się w niej szczotki i to najczęstsza przyczyna niedziałającego webasto. Rozgrzej auto, wyłącz silnik i włącz przycisk REST na panelu klimy, powinno lecieć ciepłe powietrze.
3A0jS9b.png
Opublikowano
no tak ale najpierw chcialem odlaczyc prad ,znaczy wyjac bezpiecznik,majac nadzieje ze zaskoczy.Moze to nie jest powazna usterka.Zawodowo jezdze duzym autem.Webasto najczesciej odmawia gdy bateria ma malo pradu,malo jest paliwa,czyjnik temperatury jest zakurzony albo jak kilkakrotnie wywala blad przy starcie .Wtedy komputer blokuje i trzeba reset zrobic.Niestety nie wiem jak to sie ma w osobowce.Chcialem najpierw odlaczyc mu prad.Bo wejscia do menu webasto nie mam.Tylko te w radiu ale tam nic nie zresetujesz tylko mozesz ustawic.No i klops :mad2:
Opublikowano
Najpierw sprawdź pompę obiegową wody, wycierają się w niej szczotki i to najczęstsza przyczyna niedziałającego webasto. Rozgrzej auto, wyłącz silnik i włącz przycisk REST na panelu klimy, powinno lecieć ciepłe powietrze.

Może się mylę, ale przycisk REST mają wszystkie E90, także te bez webasto. Jeśli mówimy o typowym webasto, to powinno działać bez odpalania silnika.

Opublikowano
A nie masz takiego symbolu z falującymi strzałkami?

Mam ale po wyjeciu tych bezpiecznikow nie ma roznicy.Webasto jakby startowalo ale momentalnie sie wylacza.Bez bezp.chyba nie powinno wogole nic sie dziac.

U mnie było tak, że załączył sie na chwile wiatrak (nadmuch), a potem stop. Winna była płytka sterująca w piecyku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może się mylę, ale przycisk REST mają wszystkie E90, także te bez webasto. Jeśli mówimy o typowym webasto, to powinno działać bez odpalania silnika.

Tak, tylko to w E90 nie działa jeżeli nie działa dodatkowa pompa wody i objawy są takie jak u kolegi - słychać że chce się włączyć ale nie uruchamia się.

3A0jS9b.png
  • 5 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie odgrzeje kotleta ,BMW e91 2005 nie działo Webasto pod podłączeniu pod ista błąd ,009CA9 ,w dalszej diagnsktyce brak prądu na dodatkowym ogrzewanie,który bezpiecznik jest odpowiedzialny za websto?

A jeszcze jedno zawsze miałem odłączona kleme ibs i ładowanie było 14,4 i teraz jak były mrozy podłączyłem ona i 15,7 podejrzewam że od tego Webasto padło