Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy lepiej to chyba nie aż tak ale bardzo dziękuję za miłe słowa. :D Mam po prostu ostatnio trochę wolnego czasu a przy samochodzie bardzo lubię pracować, bo to później widać na co dzień.

Muszę sobie zapisać ten link który wkleiłeś, wygląda to ekstra. :shock:

3A0jS9b.png
  • Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

no raczej :) i to nie jest skomplikowane !

http://images69.fotosik.pl/1099/f245be4e0317fad3med.jpg

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dwa lata wychowywania córki i ogarniania domu dały o sobie znać i niewiele tutaj pisałem. W międzyczasie:

Termostaty, podgrzewacz paliwa - 0,7k

Sprzęgło + dwumas 2,8k

Komplet odnowionych razem z nowymi tłoczkami hamulców z 335d, tarcze przód Zimmerman klocki Textar, tył Ate/Ate + wymiana płynu ATE SL6 ~2,7k,

Zawieszenie - amortyzatory przód/tył, 1x drążek kierowniczy, 1xwahacz przód plus parę silentblocków ~ 2,2k,

Uszczelki komplet cały dolot, uszczelki kolektora ssącego, zaślepienie kolektora ~ 1,4k,

Lampa przeciwmgłowa prawa, mikroprzełącznik szyby tył, odma - ~ 700 pln.

Typowej eksploatacji czyli flitrów, oleju, opon, akumulatora itp. nie liczę, dużą część wymian robiłem sam więc robocizna też nie wliczona. Nie wliczam też kosmetyki którą widzieliście - uchwyt na kubek, folie, nakładki, blenda, felgi itp.

Po dwóch latach eksploatacji jestem naprawdę zadowolony z samochodu, nigdy mnie nie zawiódł a jeździ sprawnie. Zrobiłem nim już ponad 45 tys. km. W wakacje pokazał 198KM i 427Nm na rolkach. :) Do tego auto jest eksploatowane w 80% na autostradach/Skach więc (odpukać) nie ma problemów z DPF i turbo.

To czego się przez ten czas nauczyłem to że na częściach do BMW nie można oszczędzać. Większość zamienników to śmiecie, które jedynie wyglądają a nie spełniają swojej roli. Absolutnym rekordzistą jest tutaj mikroprzełącznik tylnej podnoszonej szyby za 80zł z allegro, który nie wytrzymał nawet miesiąca. Odma febi - zapomnijcie.

Niestety jazda po szybkich drogach ma też minusy, więc jeżeli ktoś wie gdzie dostanę lakier zaprawkowy kod 381/Le mans blau to dajcie znać. :mrgreen:

3A0jS9b.png
Opublikowano

Niestety jazda po szybkich drogach ma też minusy, więc jeżeli ktoś wie gdzie dostanę lakier zaprawkowy kod 381/Le mans blau to dajcie znać. :mrgreen:

Ja kiedyś kupiłem coś takiego do małych odprysków:

http://i65.tinypic.com/24bp4y9.jpg

:arrow: https://www.pielegnowacauto.pl/lakiery-samochodowe/lakiery-zaprawkowe/zaprawki-dorabiane/zaprawka-lakier-bazowy-kolor.html

Dość dobrze dobrany kolor. :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

pędzielkiem raczej idealnie nie pokryjesz odprysków. ja dzisiaj do siebie kupiłem w lakierniczym taką zaprawkę zrobioną pod mój kolor,ale w pojemniczku z pędzelkiem i rapidografem. już kiedyś coś takiego testowałem i rapidograf pozwala świetnie wypełnić odpryski w lakierze. poniżej wklejam poglądowo jak to wygląda.zapłaciłem za to 20zł (to samo,ale tylko z pędzelkiem było za 15zł).

https://www.motochemia.pl/lakier-samochodowy-zaprawka-pedzelkiem-rapidografem-do-rys-niebieski-metalik-opel-20q-12ml-p-5912.html

Zaprawka_lakiernicza_niebieski_760.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ooooo dobry sklep i w moim rejonie. Dzięki!
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odpowiadałem aditonie. :) Spytam w tym detailerskim który podrzucił czy mają jakiś patent z rapidografem, bo wydaje się to lepsze na rysy niż pędzel, a rysy też się znajdą.
3A0jS9b.png
Opublikowano
a gdziez to takie zamczysko ? mozna tam wejsc do srodka ? wyglada na opuszczone
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jest pałac Sobańskich w Guzowie, jeszcze parę lat temu całkowicie opuszczony. Aktualnie teren jest ogrodzony i spadkobiercy wraz ze Skarbem Państwa powoli go ogarniają. Nie wiem czy można wejść do środka.
3A0jS9b.png
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po poprzednim właścicielu zostało mi parę mniej ewidentnych "spadków" wizualnych, mniej ważnych od kwestii mechanicznych. Jedną z nich była zdecydowana różnica w wyglądzie reflektora prawego i lewego. Lewy został po stłuczce wymieniony na taki wyprodukowany w 2012, a stary jest fabryczny więc jest starszy o 6 lat. Po umyciu oba reflektory jeszcze jakoś wyglądały, ale wystarczyło zrobić kilkadziesiąt kilometrów i w ten starszy wchodziło o wiele więcej brudu. No ale zobaczcie sami jak to wyglądało.

Przed myciem:

yfEWETa.jpg

asIfTs4.jpg

Zestaw bojowy:

0A8IiRN.jpg

Nowszy reflektor tylko wypolerowałem:

d5dnd46.jpg

Po:

EBYsjPo.jpg

Ale starszy reflektor wymagał aż dwóch cykli matowania (po pierwszym nie byłem jeszcze zadowolony).

Wygląd po umyciu i wyczyszczeniu:

rZx77Va.jpg

Wygląd po skończonej pracy:

9M50wHe.jpg

Efekt finalny, szkła halogenów też zostały przepolerowane:

MGr1acV.jpg

Jeżeli chodzi o produkty jakich użyłem to szampon do mycia wstępnego i zwykły płyn do szyb i reflektorów. Natomiast do zabawy w polerowanie widoczny na zdjęciu Turtle Wax i gąbka wraz z przystawką wiertarkową. Polerowałem wkrętarką przy prędkości ok. 1000 obr/min, niestety nie miałem lepszego sprzętu. Co do zestawu Turtle wax to chyba lepiej kupić oddzielnie ich ich wosk i pastę polerską (wydają mi się świetne ale nie mam w sumie dużego doświadczenia), natomiast pady do szlifowania szkła to jakiś żart - dwa dwustronne pady wielkości 5x5, zdecydowanie lepiej kupić oddzielnie papiery ścierne o odpowiedniej gradacji do pracy na mokro.

Ogólnie jestem dość zadowolony, ale jak to przy regeneracji reflektorów bywa ostatecznie efekty będzie widać po czasie. Ten wosk niby ma wystarczyć na dwa lata, ale podejrzewam że już przed zimą będę musiał ponownie spolerować reflektory i chyba położyć na nie folię ochronną.

3A0jS9b.png
Opublikowano
Poloz kwarc lub ceramike lepiej da niz rotscja ale rozumiem ze nie kazdy ma maszyny. Efekt ok wosk max 3 miesciace