Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, nie znalazłem nic o problemie który mam.. :search:

no poza tym że trzeba podpiąć pod kompa i zaprogramować na nowo.. ale jak..?

standardowe programy do diagnostyki sobie z tym poradzą..?

maja jakies funkcje aktywacji..? czy trzeba mieć jakiś kod specjalny do tego..?

Mianowicie nie działa dodatkowa regulacja prędkości wycieraczek.. oraz nie działa czujnik deszczu..

obecnie wycieraczki mogą działać SZYBKO.. albo BARDZO SZYBKO.. :mad2:

PS.

jak sprawdzić czy ten czujnik nie jest popsuty.. :think:

dodam że funkcja ta nie działa od kiedy mam to auto..

Pozdrawiam.

Opublikowano
A masz RLS (rain light sensor) czy tylko same wycieraczki. Na włączniku od świateł masz pozycję auto? Najlepiej użyj INPY i wszystko zrobisz łącznie z kalibracją.
Opublikowano (edytowane)

INPA:

E90

Karosserie

Rain and Light sensor

F6 (Activate)

F1 (initialize)

Jeśli nie pomoże (a raczej pomoże :) ), sprawdź czy nie masz bąbelków powietrza na czujniku.

Edit: a nie zauwazylem ze wrzuciłeś fotkę. Czujnik jest okej :)

U mnie też regulacja na manetce prawie nie ma wpływu na prędkość

Edytowane przez marvel.marv
Opublikowano
naciśnięcie przycisku na końcu manetki (bez diodki) powoduje włączenie wycieraczek w tryb pracy przerywanej. Na środku manetki jest coś w rodzaju pokrętła, którym to regulujemy sobie częstotliwosć pracy wycieraczek w trybie przerywanym
Inpa, ncs expert, chętnie pomogę okolice Konina
Opublikowano
czujnik tam jakiś masz, ale ta manetka to jest od wersji bez automatycznych wycieraczek

w sensie że manetka od wersji bez tej funkcji wykrywania deszczu..?

-bo automatyczne wycieraczki to chyba mam.. :roll:

a ten czujnik to z rozpędu tam instalowali..?

tak czy inaczej nawet jak pada mały deszcz i włączę wycieraczki to działają za szybko.. :?

Opublikowano
INPA:

E90

Karosserie

Rain and Light sensor

F6 (Activate)

F1 (initialize)

Jeśli nie pomoże (a raczej pomoże :) ), sprawdź czy nie masz bąbelków powietrza na czujniku.

Edit: a nie zauwazylem ze wrzuciłeś fotkę. Czujnik jest okej :)

U mnie też regulacja na manetce prawie nie ma wpływu na prędkość

powalcze...

ale też na tym wolniejszym trybie masz tak ze idzie wycieraczka wlasciwie raz za razem bez przerwy..?

Opublikowano
mam tak samo, wycieraczki u mnie działają tylko w automacie, szybko lub bardzo szybko. opcja pracy przerywanej albo nie działa, albo nie umiem jej włczyć :)
Opublikowano
naciśnięcie przycisku na końcu manetki (bez diodki) powoduje włączenie wycieraczek w tryb pracy przerywanej. Na środku manetki jest coś w rodzaju pokrętła, którym to regulujemy sobie częstotliwosć pracy wycieraczek w trybie przerywanym

tu kolega napisał bardzo CZYTELNĄ instrukcje jak mamy korzystac z tej skomplikowanej procedury..

klikałem tym juz wielokrotnie wcześniej, całe sekwencje.. niczym "kombosy" w MortalKombat.. i nic nie dawało.. :D

ale może u ciebie ijas87 pomoże..

Opublikowano

http://2.bp.blogspot.com/-oujEfpMElJA/VKZ3nqzxCxI/AAAAAAAABr8/RXQ-vGXlHcQ/s1600/wipers.jpg

Po lewej manetka w wersji bez automatycznych wycieraczek, a po prawej z.

Nie wiem czy ma to znaczenie tylko graficzne czy funkcyjne także, ale w każdym bądź razie, w aucie bez czujnika deszczu działają obydwie manetki (sprawdzone info).

Opublikowano
Panowie! Mam również mały problem. Wycieraczki w trybie auto nie działają nawet jak się wyleje wiadro wody na szybę. Po włączeniu trybu auto wycieraczki machną tylko raz i koniec. W Inpie pokazuje błąd A129, a opis: Sygnał lub wartość poniżej progu. Dodam, że po włożeniu czujnika do kolegi auta wszystko gra. Co to może być??? :roll:
Opublikowano
Tylko właśnie kalibracja nie jest możliwa... :(

To nie masz komunikacji czy jak??

Jak brak komunikacji rozbierz lusterko tam jest kostka 3 albo 4 pinowa i lubi nie stykać ja ją przerobiłem i działa jak ta lala. A w włączniku świateł mas funkcję na lewo AUTO?

Opublikowano

No wlasnie dzisiaj mi się udało zwalczyć blad A12E który w opisie dawal ze czujnik swiatla nie zainicjalizowany a w rzeczywistości nie było wpisu w RLS o typie szyby. Finalnie po długich bojach dostania się do modulu wczytałem zmienne jak poniżej w tym brakujący TYP_FRONTSCHEIBE który powodowal problem. Po tym blad zniknal bez kasowania, udało się zrobić inicjalizacje i czujnik zaczal dzialac. Nie wiem czy to samo jest u ciebie bo ale może warto sprawdzić bo RLS to 2 w 1, czujnik swiatla i wody i może mieć wspólne problemy.

DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ
wert_01
EMPF_OHNE_RAENDELRAD
empfindlichkeitsstufe_3
FLC_SCHWELLWERT_SATZ
wert_03
KONFIG_NACHL_REGEN
wert_01
KONFIG_RLS_GESCHW
nicht_aktiv
KONFIG_RLS_RAENDELRAD
aktiv
KONFIG_RLS_REGEN
aktiv
WISCHEN_STUFE2
aktiv
WISCHERMOTOR_RSK
nicht_aktiv
FLC_SCHWELLWERT
wert_01
UEBERWISCHZEIT_1
wert_01
UEBERWISCHZEIT_2
wert_01
TYP_FRONTSCHEIBE
klimakomfort

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano
Najpierw sprawdź połączenie przy RLS. Jak masz kostkę uszkodzoną to RLS nie ma komunikacji. Jak światła cały czas świecą w normalny pogodny dzień (zielona dioda na włączniku w pozycji auto) to jest znak że czujnik załączył światła . Możesz zakodować DRL i będziesz miał światła mijania normalnie w nocy a w dzień drl jak tak mam. Napisz jak z tymi połączeniami w lusterku.
Opublikowano
Jak będę miał najbliższą okazję to się podzielę informacjami. Tylko powiedzcie jak najłatwiej i najlepiej sprawdzić tą kostkę? :)

Za lusterkiem masz plastikowa oslone, której polowki musisz z wyczuciem rozdzielić lewo-prawo. Uważaj przy zdejmowaniu zebys nie zerwal przyklejonego do szyby wewnątrz czujnika zaparowania, jeżeli masz. I tam będzie czujnik swiatla\deszczu, sprawdz czy podlaczony.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano
Ciągle wywala błąd "sygnał lub wartość poniżej progu" jeśli chodzi o czujnik deszczu, a jeśli chodzi o czujnik zaparowania to pokazuje "nieprawidłowa wartość". Może mieć to coś wspólnego z tym, że szyba była wymieniana?