Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy jest możliwość dołożenia wyświetlacza head up i czy w ogóle ma to sens? Jak tak to co potrzeba oprócz deski i licznika? Czy jakieś moduły?
Opublikowano

Szyba czołowa, moduł, licznik, element deski, wiązka, na gotowo 11k PLN mw.

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bez przesady z tymi kosztami. Deskę mozna wyciąć samemu pod szablon idealnie, szyby nie trzeba wymieniać bo i tak bedzie działać ze standardowa - nie jedna osoba zostawiała standardowa szybę pod HUD. Czyli zegary, wiązka, moduł, HUD.

Nie jestem pewien co do zegarów - jak masz farta to tez mogą zostać stare.

Opublikowano

Samemu to można deskę co najwyżej ...podnieść :D

Oprócz dziury na hud trzeba jeszcze zamontować panel sterowania a rzadko która zwykła ma wytłoczenie.

Prościej znaleźć handlarza i za dopłatą wymienić na właściwą.

Szyba zwykła się nie nadaje. Obraz jest rozmyty i bardzo niewyraźny. Dodatkowo przy dużym nasłonecznieniu nic nie widać.

Jestem pewien, że temat da się ogarnąć w max 5 tyś.

Opublikowano

Deska 1600

Wyświetlacz 1500

Zegary 1200

Panel sterowania 200

Szyba czołowa 1300

5800 używane części plus wiązki, kodowanie, montaż.

Mi 2 firmy na gotowo zaproponowały kwotę 11k PLN brutto i jest to cena rozsądna.

Można od..bać druciarstwo i wyciąć dziurę w desce, wkleić jakimś klejem. Szyby też nie trzeba wymieniać, podobno tylko lekko rozmazane są ikony, tak mi powiedział facet który zainstalował ze zwykłą szybą i mimo wszystko wymienił szybę. Zamiast ori wiązki trochę kabla, izolacji, cyny. Niestety w takim aucie nikt nie podejmie się druciarstwa, za duże ryzyko uszkodzenia. Wszyscy którzy robią retrofit robią tak jak auto wyjeżdża z fabryki, koszt wysoki, ale na pewno działa w 100%.

Ja chciałem demontować kamerę cofania ale poniżej 3,5tys nikt nie ogarnia.

Najlepiej zapłacić i mieć zrobione dobrze, albo olać temat i nie uprawiać druciarstwa.

Opublikowano

Dla tego Ci dają takie ceny bo map kto to robi a samo doposażenie jest banalne do wykonania samemu w domu, jak masz schemat i potrzebne części to w dwa trzy dni na spokojnie zrobisz.

Z cena deski i z cena hud troche przesadziłeś. Za 1000zl da sie kupic hud oraz za tyle samo deskę.

Na szybko podliczyłem to 4tys (licząc z zapasem) wszystko, oprócz szyby która moim zdaniem nie jest potrzebna.

Sprzedając swoje graty masz

Opublikowano
Samemu wycinac deske...TERAZ POLSKA. :mad2:
Jadę wolniej ale na 20-tkach.

Fan Mercedes z dwoma BMW ;)

Opublikowano
Samemu wycinac deske...TERAZ POLSKA. :mad2:

Masz rację.. lepiej dać temu od retro.. żeby się nie bawił i mu na oryginalne śrubki pasowało. He he. BZDURA. Nie niedługo żadnej naprawy nie będzie można zrobić bez śrubki z serwisu. Zlutować kabla nie można - bo trzeba wymienić całą wiązkę. Ludzie !!! Nie popadajcie w paranoję.

Opublikowano
Dla tego Ci dają takie ceny bo map kto to robi a samo doposażenie jest banalne do wykonania samemu w domu, jak masz schemat i potrzebne części to w dwa trzy dni na spokojnie zrobisz.

Z cena deski i z cena hud troche przesadziłeś. Za 1000zl da sie kupic hud oraz za tyle samo deskę.

Na szybko podliczyłem to 4tys (licząc z zapasem) wszystko, oprócz szyby która moim zdaniem nie jest potrzebna.

Sprzedając swoje graty masz

Ja podałem cenę za ori rozwiązanie dla osób które nie chcą rozbierać auta samemu. To nie jest mały mod p&p, oprócz rozbierania całej deski, puszczenia wiązek, jest najważniejsza rzecz czyli kupno kompatybilnych części. Nie sztuką jest kupić graty, rozebrać auto w garażu i po 3 dniach montażu, 1 kodowania, dojść do tego że coś nie działa tylko nie wiadomo co. Jeżeli robisz z takim aucie na sztukę to twoja sprawa ja wolę jak w aucie jest wszystko tak jak powinno. Co do wycinania deski to pomysł bardzo ciekawy, rozumiem że wytniesz to idealnie, tak że nic ci nie będzie skrzypialo, wiało, idealnie przylegało. na koniec dorzucam zdjęcie z hud na zwykłej szybie, skoro mówisz że to jest ok to chyba każde rzemiosło u ciebie przejdzie, ale najważniejsze że tanio...http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160127/9dc3c46d6a7fe95527ff1127efda29e0.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może do HUD z powyższego zdjęcia trzeba jeździć w... okularach 3D :D

Ja również uważam, że w autach klasy F10 (przynajmniej póki trzymają sześciocyfrową wartość) druciarstwo to słaby pomysł.

Jeśli retrofit - to porządny, zgodnie ze sztuką...

Mniej będziemy potem musieli czytać o problemach kolejnych nabywców takich aut, piszących jakie to BMW jest be, bo co rusz problemy z wyposażeniem...

Opublikowano

Wie ktoś chociaż czym się różnie deska pod HUD i bez niego? Tym, że jedna ma dziurę i bok wycięcia jest tak samo pokryty natryskiem jak reszta deski. Na forach zagranicznych jest sporo tematów, gdzie od szablonu deska jest wycinana i tyle. Deska do F10 za 1000? Po klejeniu i szpachlowaniu tanim kosztem na pewno ktoś dostanie :) Dobra deska oryginalna bez jakiejkolwiek ingerencji to troszkę inna cena. Można też jak komuś chce się pobawić sprzedać swoją i kupić coś pod HUD, ale jak ktoś ma głowę na karku to wytnie ładnie i z głowy. Jest to bez różnicy.

Kostki wypada mieć ori a nigdzie indziej ich nie dostaniemy także chyba zostaje opcja kupić wiązkę, bo inna opcja nie zostaje. Można oczywiście zrobić to po druciarsku i też będzie działać i na pewno bez problemu ale to już moim zdaniem robienie "lipy", bo kabel wypadnie kiedyś od drgań itd i będzie problem.

Wymiana HUDA bez szyby po przejrzeniu kilku fotek na innych forach nie am sensu, bo mało co widać.

Ogólnie nie ma większego sensu ten zabieg, troszku drogo :D

Import pojazdów z USA, Kanady, Emiratów.

www.importusa.pl

www.facebook.com/importusa