Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sprawdz samemu, przejedz sie ostro, i zdejmuj przewod za IC przed egr to 3min roboty jak bedzie sucho to nie turbina.
Opublikowano
Zrób pomiar kompresji, próbe olejową. Ja nie jeżdżę na Castrolu bo opinie są takie że często jest podrabiany. Może olej syfski był, pierścienie zapieczone.
Opublikowano
Zakupiłem Mobila 15w40 , i bede po prostu zagęszczał , sprawdze ten przewód o którym mowił kolega powyzej i tyle narazie w temacie , w razie zmian napisze , przyda sie innym , pjona !
Opublikowano
Moim skromnym zdaniem olej mineralny nie jest dobrym rozwiazaniem, wysypie się turbosprężarka, z resztą silnik nie jest zaprojektowany do takiego oleju. Prędzej polsyntetyk ale to musisz poczekać na opinie tychy którzy na takim jeżdżą. Myślę że nie szukałbym winy w motorowni, przypuszczam że winna jest turbosprężarka. Moja motorownia na zegarze ma 230kkm, dodam że przebieg nie jest oryginalny bo wylutowywali roma w cas, przypuszczam że na biedę ma 330km, przy okazji jednej z napraw zmierzyłem kompresję i wynik był wzorowy! Chyba że do twojej motorowni lali Olka z pierwszego tłoczenia.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
A więc problem dalej jest , bede informował by innym sie przydało , kolega halfi polecił by pojezdzic na wyzszych obrotach i odpiac wąż z intercoolera do silnika... faktycznie , cały jest z oleju , mechanicy na to - ze tam zawsze jest olej i moga wyslac turbine do sprawdzenia ale jesli okaze sie ze jest dobra , ja ponosze koszt 200 - 300 zl , u mnie w miescie moge odstawic jutro auto na 4 h i mi ja sprawdza za 200 zl , chyba sie zdecyduje , niestety wydaje mi sie ze mechanicy chcieli tylko zarobic i chyba są bardzooo mierni , mam nadzieje ze dojde do sedna sprawy i moje bmw bedzie zdrowe , pozdrawiam !
Opublikowano
Serwis w miescie chcial 700 zl za cale sprawdzenie turbiny - smieszne :)... ostatnia opcja to taka ze tam gdzie to robilem , oddaje im auto i albo to jest turbina i ja zrobia w ramach gwarancji , albo zaplace te 200 - 300 zl ... jesli bedzie dobra , w takim razie bede wiedzial ze ... to silnika ten olej..
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam , problem dalej jest i potrzebuje Waszej pomocy , w nastepnym tygodniu mam oddac auto i teraz pytanie takie . Mają oni mi wyciągnąć turbine wszystko poczyscic , znowu zamontowac , pojezdze i potem znowu to zobaczyc skad ten olej , czy takie zbadanie tego wszystko pokaze? , czy jesli zaczne gazować ten olej bedzie tam sie pojawiac u nich ? nie wiem co juz mam robic , zaplacilem ponad 2 tysiace i dalej nie wiem co tam sie dzieje ... , mechanicy uznali ze to normalne - po ostrej jezdzie wąż IC do silnika , caly obżygany z oleju... pomocy , dzieki WIELKIE !
Opublikowano
Mechanicy odłączyli główny wąż od turbiny , i jest w miare ok , mocno twierdzą że to po prostu z silnika idzie ... chyba pozostane przy dolewaniu , nie chce iść w te koszty , pozdrawiam !
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam, pojawil sie powazny problem. Przy wymiane podkladek zaworow oraz uszczelnien przy kolektorze( przyczyna zuzywania oleju po latach) mechanik stwierdzil ze powinienem to sprzedac( zobaczyl to tez przy wymianie dolnej obudowy filtra powietrza, duzo brudu, jakiegos szlamu.. Powiedzial ze nie wie ile tym pojezdze :( co Wy na to? Czy powodem moze byc niewymieniany olej przez 2 lata bo tracilem dobre 8 l na rok zmieniajac w koncu na 10w Mobil?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przez lata z kolektora waliło olejem to chyba nic dziwnego że silnik od góry jest w oleju wymieszanym z pyłem. Jeżeli to jest pod obudową filtra powietrza to źródłem pewnie była też odma. Wyczyść to i wymień jeszcze odmę z uszczelnieniami.

Źródłem nagaru tam mogą być też wtryskiwacze, ale to rzadka awaria w tym silniku, albo uszczelka pod pokrywą zaworów. Jeżeli mechanik to rozebrał to powinien wiedzieć skąd ten brud.

3A0jS9b.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jak myslicie sprzedac auto? Czy nie ma ratunku? Szkoda mi sprzedawac.. Czy z tego daremnego oleju uzywanego przez lata moze sie to zle zakonczyc?
Opublikowano
hmm ... jakos boje sie ze przez ten słaby olej ten silnik juz jest w kiepskim stanie i moze nastapić coś powaznego. mechanicy gdy to uwidzieli pokazali mi to i powiedzieli bym lepiej sprzedał to auto.. ciezko sie rozstać ; )