Skocz do zawartości

Pomocy Jaki silnik 2.0i 150km czy 2.3i 170km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2,3, albo lepiej 2,5, a najlepiej 2,8, chyba że trafisz dobre 3,0, a ideał to już 4,4...

Trochę dziwne pytanie - im więcej, tym lepiej. Tym bardziej, że 2,0 i 2,3 to silniki 6-cylindrowe, więc palą tyle samo, a różnica w mocy jest wyczuwalna na korzyść 2,3.

Opublikowano
2,3, albo lepiej 2,5, a najlepiej 2,8, chyba że trafisz dobre 3,0, a ideał to już 4,4...

Trochę dziwne pytanie - im więcej, tym lepiej. Tym bardziej, że 2,0 i 2,3 to silniki 6-cylindrowe, więc palą tyle samo, a różnica w mocy jest wyczuwalna na korzyść 2,3.

Nie ma silnika 2.3 jak sam zauważyłeś, to jedynie oznaczenie modelowe, autor tematu niech szuka faktycznie auta z silnikiem 2.8, dynamika spora a spalanie w porównaniu do 2.0 może litr więcej :cool2:

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Kolego nie ma silnika 2.3 raz jeszcze powtarzam, proszę poświęć trochę czasu i poczytaj na forum lub nawet w google.

520(silnik 2000cm3 150KM) - 13l/6.8/9.1 dane książkowe (miasto/trasa/mieszane)

523(silnik 2500cm3 170KM) - 13.8/7.3/9.7

528(silnik 2800cm3 193KM) - 14.1/7.2/9.7

Na więcej dzisiaj nie licz :lol:

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Każdy silnik m52 znosi dobrze gaz.

2.0 i 2,5 m52 to te same silniki konstrukcyjnie i różnią się głównie pojemnością.

Musisz się przejechać i ocenić czy 2.0 Ci wystarczy (ja nie narzekam)

Przy jeździe w mieście, korki mniej spali 2.0.

Trasa jest porównywalna wręcz niezauważalna.

Spalanie mieszane to ok 11l. Samo miasto ok 12-14 zależy czy jest bardzo zakorkowane czy nie.

Trasa min 9l-10,5 w zależności od prędkości. Jazda autostradą przy jednostajnej jeździe ok 150-160 to okolice 11l jakoś znacząco więcej nie odnotowałem.

Jazda w trasie drogami lokalnymi z częstym wyprzedzaniem też ok 11l A prędkości mniejsze czyli 80-120.

Jaki byś silnik nie wybrał raczej z 10l nie licz ze zejdzie bo będzie to rzadki widok. Chyba że robisz trasy non stop przy małym natężeniu ruchu.

Opublikowano
Każdy chwali swoje.Piszę przez pryzmat nastu BMW z różnymi silnikami.Teraz używam 523(dławione 2,5 litra),żona ma 520 a mamuśka 3.0 tylko w X3.Docelowo szukam 3,0 w budzie e 39.Z manualem.Z 523(2 vanosy)jestem zadowolony-latam dynamicznie i średnią mam poniżej 10,5.To mniej niż 520 i w granicach 3.0.Co do osiągów to 520 pominę milczeniem.Książkowe 20 KM robi dużą różnicę.2.8 RAZ nie mogłem objechać tylko,że to było 328 CI.A 3.0 (231 KM) to inna liga.I to polecam.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.