Skocz do zawartości

[e60] Gaśnie podczas jazdy - 530d Cyrki po awaryjnym odpale

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sytuacja troche dziwna bo aku sprawdzany, ładowanie alternatora też wyszło OK

auto gaśnie po przejechaniu czasami 200m a czasami 2km ale nie dalej,

ale od początku

zanim dojdzie do incydentu

auto zawsze odpala bez problemu nie sygnalizuje żadną kontrolką że nie ma ładowania albo że aku jest słaby

ruszamy....

i po paruset metrach:

-piersze zalają się kontrolki od ABS,DSC,wpomagania i inne koloru żółtego

-następnie gaśnie wyświetlacz radia

-wariuje obrotomierz i przestaje działać

-przestaje działać pedał gazu (auto zwalnia)

-pada wspomaganie i prędkościomierz

-na zegarach pojawia się duża czerwona ikona koła zębatego

auto samo gaśnie

oczywiście nie da sie go już odpalić

aku okazuje się rozładowany poniżej 11V

problem pojawił sie parę m-cy temu (teraz zaczął się nasilać) jak w wakacje assistance w niemczech awaryjnie odpalal to auto przez podpięcie się pod akumulator a nie z przodu pod maską

od tamtej pory przestała działać elektryczna kolumna kierownicy - ponoć padł panel tez z przyciskiem DSC, PDC i grzania foteli

auto wylądowało w serwisie bmw w zgierzu na kasprowicza i chłopaki nic dziwnego nie znaleźli oprócz tego padniętego panelu

Opublikowano

po takim zaniku oczywiście jest cała litania błędów

po wykasowaniu nie wraca nic dziwnego, podejzanego

auto jest pod obserwacją miernikiem i z poziomy ukrytego menu w tescie 9 jeśli chodzi o ładowanie

narazie jest ok ale niewiadomo kiedy przyjdzie krytyczna chwila...

jutro auto jedzie do ASO na "obowiązkową" akcje serwisową związaną z klemą

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ranger - problem rozwiązany, czy nadal z nim walczysz?

Miałem podobnie - zaraz po zakupie, winowajcą okazała się wtyczka czujnika ciśnienia z raila (?) z przetartymi przewodami, na których osłona silnika powodowała zwarcie.

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam mam ten sam problem 2,5 d to co kolega w pierwszym poście napisał identycznie zapalają sie kontroli silnik gaśnie akumulator rozładowany jak rozwiązaliście problem proszę o pomoc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do sprawdzenia ładowanie alternatora, główny podejrzany to regulator napięcia, ewentualnie klema. Jakie błędy są na komputerze?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
ale dziwne że to się dzieje po przejechaniu niedługiego dystansu ostatnio jakieś 500m a kontrolka ładowania się nie świeciła. Po zgaśnięciu dużo błędów, ale sprawdzę dokładnie. Mam nadzieję że to tylko regulator napięcia, zacznę od wymiany i zobaczymy. Dzięki
Opublikowano
Były błędy od alternatora - brak komunikacji i od aktywnej klemy - też brak komunikacji. Alternator został założony nowy. Po wymianie alternatora błąd się skasował a od klemy ibs został i nie da rady skasować. Tak jak radził kolega zostały odłączone przewody od klemy ibs. Pojeździłem trochę narazie nic się nie dzieje i tu pytanie czy zostawić tą klemę z odpiętymi przewodami czy zamawiać nową? Można tak jeździć?