Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją, kiedy auto nie ma żadnej historii serwisowej w ASO? nawet jednego wpisu w bazie...

Samochód prawdopodobnie z Niemiec (wnioskuję bo briefie). Dzwoniąc do ASO pan mi powiedział, że dla danego nr vin nie odnotowano żadnej wizyty. A auto z 2008 roku, więc tym bardziej wielkie zdziwienie.

Książki serwisowej brak, auto naprawdę ładne i mam dylemat.

• Moderatorzy
Opublikowano
Napisz do kolegi DRAY - jak on nie będzie nic miał to...rzeczywiście dziwne.....

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
Kolega Dray właśnie sprawdził i nie ma wpisów. Auto jest naprawdę ładne i w rzadkim wyposażeniu. Mam zagwostkę :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rzadko ale zdarza się coś takiego. Czasami duże firmy leasingowe kupują samochody bardzo tanio, ale serwisują w swoich serwisach rezygnując z gwarancji.

Jeżeli samochód jest z Niemiec, sprzedający powinien mieć dokumenty z badań technicznych (TUV, Dekra, KUS itd), które w Niemczech robi się co dwa lata i wpisuje tam przebieg. Jeżeli nie ma totalnie nic to pewnie cofany. A cena polska czyli okazyjna?

Opublikowano
Cena nie jest jakaś okazyjna, 2007 330xd, 40 tys zł, 190 tkm. Samochód nie był bity, gdzieniegdzie lekko malowany (mnie to nie zraża). Bardzo dobrze wyposażony, ładnie utrzymany, nie zużyty. Niby nie widać po aucie dużego przebiegu. Generalnie gdybym miał jakikolwiek ślad w serwisie, brałbym od razu. Duże zdziwienie mnie dopadło, kiedy usłyszałem, że nie ASO nie ma żadnych danych odnośnie wizyt serwisowych. Wmurowało mnie. Gdy tych auto było na pęczki, w ogóle bym się nie zastanawiał i odrzucił. Ale ponieważ jest ich mało w takim stanie, to mam dylemat.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Napiszę Ci dwa przypadki aut mojego kolegi z roboty.

Kupił w 2006 roku nówkę Mondeo, jeździł regularnie na wszystkie przeglądy do ASO FORDA, robił tam wszystkie naprawy, wymiany, żeby tylko nie stracić gwarancji.

W grudniu sprzedał forda mojemu teściowi za 10600zł. Fakt autko w pięknym stanie, ale nie dla tego, że serwisował w ASO, a dla tego, że o nie dbał.

Trzy lata temu kupił nowe Suzuki dla żony i ani razu nie był nim w ASO, bo jak policzył ile był w plecy na jeżdżeniu fordem do ASO zamiast do kolegi, który miał warsztat (bardzo polecany w okolicy), to Suzuki prowadza tylko do tego znajomego i ma w poszanowaniu gwarancję itp.

Książka od Forda jest pięknie zapisana, a książka Suzuki...nie wie gdzie jest, serio.

Wiele osób, z oszczędności, z zaufania do znajomego prywatnego warsztatu, nie jeździ do ASO, książki gdzieś przepadają i co?

Zapytaj na forum ile osób jeździ do ASO, a ile do kolegów mechaników, a ilu samemu wszystko robi. Czy to dyskwalifikuje takie samochody? Moim zdaniem nie.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Masz rację, nie dyskwalifikuje to takich samochodów. Ale przyznaj, że lampka zapala się, kiedy nie znasz ani właściciela, ani historii samochodu choćby z opowieści. 9-letnie auto ani razu nie było na przeglądzie okresowym w serwisie. Nie mam pewności, czy choćby olej zmieniany był na czas. Podałeś pozytywne przykłady, fajnie. Ja słyszałem też o negatywnych - z bliskiego otoczenia znam gościa, który od nowości nie zmieniał oleju, przez kilka lat (aż gardło ściska wobec takiego postępowania). I tego się obawiam. Po dwóch nocach rozmyślań, zrezygnowałem z zakupu. Ja może bym zaryzykował i kupił, ale myślę że miałbym potem problem z odsprzedażą.
  • 1 miesiąc temu...