Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jest to mój pierwszy temat na tym forum, więc pozdrawiam wszystkich :)

Od czasu do czasu zajmuję się naprawą aut, niekiedy zdarza się że muszę korzystać z usług elektryka samochodowego w celu diagnozy. Chciałbym dowiedzieć się jakiego sprzętu potrzebuję aby zacząć się w to bawić. W związku z tym mam kilka podstawowych pytań.

Pytanie 1) Elektryk, którego znam posiada 2 urządzenia, jeden zwykły laptop, a drugi- tablet w takiej obudowie+złącze bezprzewodowe (tabletem kasuje/odczytuje błędy a laptop służy do kodowania/aktywowania różnych funkcji) Czy potrzebne są te obydwa sprzęty? Poleci mi ktoś aplikację na tablet oraz jakie bezprzewodowe złącze kupić? Pytanie 2) Jakich kabli potrzebuję, aby móc podłączyć się pod większość aut? (BMW, Audi, VW, FORD, Opel...) Większość ma OBD2, więc wystarczy mi jeden interfejs OBD2? Pytanie 3) Jakie oprogramowanie do laptopa? Nigdy wcześniej nie zagłębiałem się w te tematy... Do każdej marki potrzebne jest inne oprogramowanie czy tak jak z kablami jeden interfejs=jeden program. Są programy obsługujące różne interfejsy? (proszę podać jakieś nazwy programów, poczytam sobie o nich) To tyle na początek, myślę że z obsługą nie będę miał problemu.

Pozdrawiam :wink:

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

viewtopic.php?f=97&t=108441

Na początek INPA ,NCS -świetne programy do diagnostyki i kodowania,chyba źe chcesz od razu na głębokie wody to ISTA☺

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"