Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie czy jest jakis sposob aby pozbyc sie nadmiaru oleju z silnika?

Bagnet elektroniczny wiec odpada. Z tego co myslalem to albo popuscic korek spustowy albo przez filtr oleju.

Przymierzam sie do zmiany oleju i chcialem zalac plukanke 500ml ale z tego co widze na bagnecie mam 3/4 wiec przydaloby sie upuscic z 250ml.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej żadne ale po 20 minutach i tak będziesz ten korek odkręcał, więc co za różnica odkręcić wcześniej na chwilę? Do tego będziesz mógł ocenić olej zanim zalejesz płukankę i porównać po...
3A0jS9b.png
Opublikowano
Raczej żadne ale po 20 minutach i tak będziesz ten korek odkręcał, więc co za różnica odkręcić wcześniej na chwilę? Do tego będziesz mógł ocenić olej zanim zalejesz płukankę i porównać po...

W sumie masz racje. Zniecheca mnie jedynie fakt ze pewnie narobie sufy do okola przy takiej operacji...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No niestety... Gumowe rękawiczki się przydają przy wymianie oleju.
3A0jS9b.png
Opublikowano
nic się nie stanie jak nie usuniesz tego oleju,ale jeżeli ma ci to pomóc to odkręć korek,ale go nie wyciągaj,tylko delikatnie "uchyl" trzymając go w otworze miski olejowej,w drugiej ręce wiaderko i spuść tyle ile chcesz,potem go oczywiście zakręć,dolej płukanki itd,można to zrobić bez polewania wszystkiego dookoła olejem :wink:
Opublikowano

Jestem po wymianie.

Zostawile tak jak bylo i na goracy olej dolalem 500ml plukanki. Po 5 minutach sprawdziem jaki jest poziom i ku mojemu zdziwieniu sie nie zmienil.

Teraz pytanie czy dlatego poniewaz plukanka jest duzo rzadsza od oleju czy moze mam walniety czujnik poziomu oleju?

Po zalaniu nowego oleju wszystko wyglada ok na bagnecie...

Opublikowano

Silnik byl goracy.

Przejechalem sie 10-15km aby olej rozgrzac. Na rozgrzanym bylo 3/4 na bagnecie. Wylaczylem silnik, zalalem plukanke, odpalilem.

Na odpalonym chodzil sobie ze 20min, sprawdzalem poziom z 5 razy i za kazdym razem nadal pokazywal 3/4... dziwne.

Spuscilem stary olej zalalem nowy (6.5) i pokazuje max wiec czujnik chyba wporzadku.