Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów, prośba o pomoc w diagnozie bo inpa nic nie pokazuje (przynajmniej na postoju).

Na innych biegach jak pałuje jest ok ale na 6 biegu jak dam w kość powyżej 120-130 słychać co jak na tym filmiku:

Cykanie/stukanie.

Auto e90 przed liftem 250tkm

Co szanowni koledzy obstawiają?

Dodatkowo mam wrażenie że te cykanie to pojawiło się po wirusie.

Opublikowano

Tak wstępnie po dzwięku brzmi mi to jak zacierające się panewki ale nie dam sobie głowy uciąć. Pamiętam, że podobny dzwięk miałem u siebie właśnie powyżej 3-3,5tys obrotow. Po 3 miesiącach silnik padł. Podleć na szybkości to mechanika niech wykręci filtr oleju i zobacz czy nie ma opiłków, albo niech zdejmie miske i w misce pogrzebie. Oczywiście to tylko moje domysły, mogę sie mylić ale brzmi to bardzo podobnie.

edit: jeżeli u Ciebie jest to tylko na 6 biegu to panewki raczej na 100% nie, jeżeli na każdym (nawet na luzie) to bym tego nie wykluczał.

Opublikowano (edytowane)
Nagraj na zimnym pod maska przy odpalaniu

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Ten pierwszy filmik nie jest mój tylko dzwięk wydał mi się podobny jak mocno wciskam na 6biegu.

Ten filmik poniżej już sam nagrałem po 6dniowym postoju w mrozach.

https://www.youtube.com/watch?v=f40JZexTnXk

Odpaliłem przygazowałem na 1500obr potem na 2000obr i znowu na wolnych.

Edytowane przez deus07
Opublikowano
Na filmiku na 100% żadnych dziwnych dźwięków nie ma, wszystko to brzmi po prostu jak diesel odpalający na mrozie. Tym bardziej jeżeli już diagnozować skrzynie to auto powinno być w ruchu a nie na luzie na postoju.
Opublikowano
Po dzisiejszych testach w zasadzie na każdym wyższym biegu coś słychać tyle ze na 6 najbardziej. Zawsze wtedy jak gaz jest w podłodze i obroty rosną powyżej 2500. To jest takie trzeszczenie pod deską jakby rozdzielczą w okolicy Klimy. Może to idzie od silnika. Może to normalne jak się ostro ciśnie? Chociaż przed wirusem chyba tego nie słyszałem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to nagraj jak to się dzieje, bo tak to możemy zapytać czy to bardziej jest Beethoven czy Chopin.
3A0jS9b.png