Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie, jak sprawdzić kondycję żarówek xenon??

Mam zmienione lampy na wersje po lifcie, oczywiście oryginały, nie jakieś tam zamienniki chinole, natomiast wydaje mi się że nie dają one wogole światła. Regulatory działają to nie kwestia regulacji, po prostu słabo świecą.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyjmij żarnik zobacz jaki masz.

U mnie nie świeciły 5 metrów przez furą, bo były jakieś g% bez oznaczeń, wymieniłem na ori osrama (ze 150 za sztukę trzeba dać) i jest ok. Ale i tak planuję bixenon ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Po długich rozmowach telefonicznych z Reflektory-Samochodowe polegających na wyjaśnianiu mi co powoduje praktyczny brak świateł w mojej buni oraz uświadamianie wyższości bi-xenonu nad xenonem, technologią wymiany soczewki, oraz dlaczego tak ważna jest wymiana dwóch żarników jednocześnie, udzieleniu szczegółowych instrukcji dotyczących bezpiecznego i prawidłowego zapakowania przesyłki, nabrałem pewności co do fachowości użytkownika Reflektory-Samochodowe jak i jego firmy. Podjąłem, jak się niebawem okazało słuszną decyzję i wysłałem mu moje lampeczki w celu diagnostyki, wyceny kosztów i ewentualnej naprawy.

Długo oczekiwany werdykt był jednoznaczny - skończyły się odbłyśniki w soczewkach, dodatkowo lampy okazały się produkcją po 2002r. co jest równoznaczne z zastosowaniem twardego nie rozklejalnego połączenia puszki z kloszem przez co dokonanie naprawy wiązało się z pocięciem puszki. Dokładniejsza diagnostyka wykazała w niedługim czasie również polerowanie kloszy. Z racji odległości miedzy moim miejscem zamieszkania a firmą Reflektory-Samochodowe zdecydowałem się na wymianę starych soczewek na bi-xenonowe, nowe żarniki oraz polerowanie kloszy. Cała renowacja trwała około 3 dni (perfekcyjnie szybko), po czym odebrałem paczkę od kuriera. Po otwarciu pudła mało nie zszedłem na zawał. Klosze wyglądały jak nowiuteńkie szkiełko prosto z wystawy, miejsca w których wykonane były nacięcia puszki w celu wymiany soczewki dostrzegłem tylko dlatego, że wiedziałem że są i wiedziałem gdzie ich szukać. Spawy wykonane perfekcyjnie i bez jakichkolwiek zniekształceń krzywizny puszki.

Niestety moje szczęście nie trwało długo. Drugi reflektor został zniszczony w trakcie dostawy przez kuriera. Podczas prawdopodobnie niewłaściwego obchodzenia sie z paczką zostały połamane 3 z 4 mocowań soczewki. Myślałem że umrę z żalu. Telefon do Reflektory-Samochodowe i pytanie co teraz. Zostałem perfekcyjnie poinformowany w jaki sposób dokonać reklamacji przesyłki a ponadto Reflektory-Samochodowe zaoferował mi naprawę w ramach gwarancji. Po raz kolejny zdałem się na doświadczenie firmy, i po kilku dniach miałem naprawioną lampę w garażu. Niestety z tego wszystkiego zapomniałem wykonać zdjęć puszki po spawaniu ale mogę dać słowo że wygląda jak oryginał.

Dla celów reklamowych oraz ukazania zasadności takich napraw pozwoliłem sobie wykonać kilka fotek porównawczych.

http://images78.fotosik.pl/336/0bd93694956ca2e0.jpg

Na tej focie może ciężko nieco to dostrzec widać "zmętnienie" klosza przez co światło z soczewki pozostaje na kloszu w postaci okrągłej mętnej plamy

http://images78.fotosik.pl/336/15bdafbad6540f06.jpg

Tutaj widzimy efekt świecenia przez wypolerowany klosz, który praktycznie nie upośledza przepływu światła

http://images78.fotosik.pl/336/6e2228e32cc6de3c.jpg

Jest to zdjęcie ukazujące świecenie światła mijania w całkowitej ciemności przed wymianą soczewek

http://images77.fotosik.pl/336/39513e24a90b2afd.jpg

To zdjęcie ukazuje światła mijania w całkowitej ciemności po wymianie soczewek

http://images77.fotosik.pl/336/698716a9a2aed2f7.jpg

Światła drogowe w całkowitej ciemności przed wymianą soczewek

http://images75.fotosik.pl/336/b95327473b264255.jpg

Światła drogowe w całkowitej ciemności po wymianie soczewek

Zaznaczam, że zdjęcia wykonane są w tym samym miejscu, jednakże na ostatnim zdjęciu widać, że powietrze nie jest w 100% przejrzyste, miejscami układała się mgła.

Reasumując, mam zaszczyt bezpiecznie podróżować dzięki rzetelnej pracy oraz doświadczeniu jakim obdarzył mnie nasz kolega Reflektory-Samochodowe gorąco polecam go jako fachowca od naprawy lamp samochodowych. Profesjonalne podejście do klienta oraz motto "najważniejsze jest zadowolenie klienta" zasługuje na najwyższe uznanie. Mam nadzieje że przekonałem was do tego że warto dokonywać takich napraw i mam nadzieje że zlecicie je w warsztacie Reflektory-Samochodowe. Z góry pragnę podziękować za wykonaną robotę, doradztwo oraz dbałość o estetykę i wykonanie naprawy. Ponadto naprawa gwarancyjna uszkodzonych w czasie przesyłki mocowań soczewki była w pełni inicjatywą Reflektory-Samochodowe co rzadko dzisiaj spotkać można.

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Edytowane przez danon_d
Opublikowano

Dziękujemy za zaufanie , jesteśmy tutaj po to aby pomagać , nie chcę sie tu reklamować bo nie po to służy forum , Najważniejsze że następny klient wyjechał zadowolony :)

Zapraszamy ponownie :D

PS: (ostatnie zdjęcie jest po wymianie soczewek)

Reflektory Samochodowe-SpawaniePlastików
Opublikowano
Dziękujemy za zaufanie , jesteśmy tutaj po to aby pomagać , nie chcę sie tu reklamować bo nie po to służy forum , Najważniejsze że następny klient wyjechał zadowolony :)

Zapraszamy ponownie :D

PS: (ostatnie zdjęcie jest po wymianie soczewek)

Zgadza sie ostatnie zdjecie po wymianie soczewek.

Nie miałem na mysli reklamowania a raczej naświetlenie tematu i ewentualna pomoc w wyborze firmy ;)

Ponadto chciałem ukazać efekt końcowy mojej modyfikacji no przy "niedużej" pomocy kolegi z forum ;) :cool2:

Opublikowano
Wymiana tym bardziej ze mała różnica w cenie. Poza tym oryginał hella. Soczewka jest zintegrowana z odblysnikeim wiec montując nową masz jak nową lampę. Poza tym zdecydowanie polecam bi-xenon. Niesamowity efekt i nieporównywalnie lepszy od zwykłego ksenonu. Co do doboru soczewki i jej montażu zdałem sie w pełni na kolegę wiec nie posiadam takiej wiedzy.
Opublikowano
Ciekawi mnie z czego pasuje soczewka. W e39 nie ma złej soczewki. Na wiosnę u Siebie tez założę bi xeon z a6c6 (Bi xeon to tylko ruchoma przesłona), bo akurat mam takie uszkodzone lampy w piwnicy. Zastanawia mnie czy soczewka tez podejdzie. Ogólnie to po samej regeneracji odbłyśnika i wypolerowaniu kloszy lub wymiany jest już kolosalna różnica(bo głównie wypalony odbłyśnik jest tutaj winowajcą) . Bo głównie odbłyśnikiem światło świeci do tego dobry żarnik i efekt musi być. U mnie po regeneracji odbłyśników i wymiany kloszy efekt jest zniewalający. Tyle, że ja tylko odbłyśniki wysyłałem do regeneracji resztę robiłem sam. Zresztą w przed liftach nie trzeba nic rozklejać. Wystarczy trochę umiejętności i chęci. Jakbym miał polifty to pewnie też wysyłał bym do jakiejś firmy. Może koledzy z reflektory samochodowe podpowiedzą jaką warto wsadzić soczewkę aby dała lepszy efekt od oryginalnej lampy. W sumie ori dobrze świecą no ale jak można uzyskać jeszcze lepszy efekt to czemu nie :8)
Opublikowano
u Siebie tez założę bi xeon z a6c6 (Bi xeon to tylko ruchoma przesłona), bo akurat mam takie uszkodzone lampy w piwnicy. Zastanawia mnie czy soczewka tez podejdzie.

Sprawdź w jakim stanie są soczewki , Zdjęcie przedstawia odbłyśnik od modelu który piszesz , po prawej mamy uszkodzony/wypalony odbłyśnik po lewej nowy/regenerowany

https://www.google.pl/search?q=Soczewka+e55&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiRnP_Luv7KAhWMCpoKHfTEDH4Q_AUIBygB&biw=1920&bih=969#tbm=isch&q=Soczewka+outlander&imgrc=tjnHCPaLa_DtSM%3A

Jeżeli nie będzie lustra, nie montować takiej soczewki wcale , tak samo szkło soczewki i resztę dobrze umyć i wysuszyć/wydmuchać sprężonym powietrzem.

Nie robić/nie wycierać żadną szmatką i innymi amatorskimi sposobami ,

Co do montażu soczewki, mocowania soczewki będzie pasować lecz problemem będzie gniazdo mocowania żarówki D2S, jest za obszerne i będzie haczyć o obudowę reflektora z czym trzeba się liczyć że połamią sie regulatory.

Opublikowano

dla mnie soczewka to jest to https://www.google.pl/search?q=Soczewka+e55&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiRnP_Luv7KAhWMCpoKHfTEDH4Q_AUIBygB&biw=1920&bih=969#tbm=isch&q=soczewka+xeon&imgrc=bQkLB9ShLKKfDM%3A

A odbłyśnik to jest to https://www.google.pl/search?q=Soczewka+e55&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiRnP_Luv7KAhWMCpoKHfTEDH4Q_AUIBygB&biw=1920&bih=969#tbm=isch&q=Soczewka+outlander&imgrc=tjnHCPaLa_DtSM%3A

Więc odbłyśniki mam oryginalne regenerowane(przed regeneracja wyglądały tak samo jak z linku). Więc według mnie nie ma sensu zakładać odbłyśników z a6 skoro mam z e39 po regeneracji. Mi chodzi czy soczewki jakoś polepszają światło z a6c6 i czy pasują. Wedlug mnie dobrze to opisuje. Soczewka skupia światło odbłyśnik odbija. Soczewka może ulec wypaleniu ? A jak tak to jak to sprawdzić choć wydaje mi się że szkło nie powinno się przepalić.

Opublikowano

Nie rozumiemy się :) ,

Soczewka to słowo względne, opisujemy to jako element oświetlenia, idziemy do sklepu i chcemy kupić soczewkę to nikt nam nie sprzeda samego szkła soczewkowego tylko całą soczewkę .

Soczewka składa sie z trzech elementów :

-szkło soczewki

-przesłona

-odbłyśnik

Powiem tak: czy soczewka od BMW E39 czy od AUDI A6 różnica jest nie wielka, przesłona od audi podejdzie tylko trzeba ja rozwiercić,

Opublikowano
no to teraz rozumiem :) dla mnie było inne nazewnictwo :D Czyli jak już zregenerowałem odbłyśnik to nie ma sensu zmieniać szkła. Ewentualnie założyć przesłonę z a6c6 aby uzyskać bi xeon.

Nie ma sensu, zamontować przesłonę , ustawić soczewkę do świateł drogowych , aby za chwilę nie było ze soczewka świeci, a drogowe swiecą niżej lub w niebo :D

Soczewki w tych modelach są mało wydajne, muszą być dobrze zregenerowane aby te świecenie wg było , a same szkło soczewki wyczyszczone na błysk ,

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Oczywiście że mówimy tu o żarówkach tylko oryginalnych , mam nadzieje ze masz takie u siebie , jesli nie i tak czeka cię zakup nowych oryginalnych żarówek D2S Osram , (też mamy)

Wszystko cacy,premie za nowych klientów lecą tylko nazywanie palnika D2S żarówką świadczy o elementarnym braku wiedzy,lecz w Twoim przypadku jest to chyba socjotechniczną sztuczką mającą na celu zejście do poziomu interlokutora?Jak barany nazywają to żarówką to nie będę się wymądrzał,bo klienci odpłyną.Niech będzie żarówką,ważne by bixenony zeszły.Cenię fachowców.

Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.
Opublikowano
Palniki/żarówki/żarniki nazywaj to jak sobie chcesz , ja to nazywam potocznie żarówką . A czy klienci są czy nie z forum BMW to nie powinno cię interesować , by najmniej nie jestem tutaj po to aby ich przyciągać :) pozdrawiam
Opublikowano

@Kwiatek

Rozumiem, że nazewnictwo jest istotne, ale jesteśmy na forum, gdzie część osób nie odróżnia palnika od żarówki. Tak samo jak wiele osób nie do końca wie na czym polega bixenon (myślą np. że w drogowych masz wsadzony palnik xenonowy zamiast żarówki H7) - i stąd zapewne skróty myślowe, które się pojawiają. Ale nie atakowałbym od razu kolegi Reflektory-samochodowe jako osoby niekompetentnej, bo niejednemu już tu na forum bezinteresownie pomógł i wykazał się bardzo dobrą znajomością tematu doradzając ciekawe rozwiązania (polecam przeczytać posty). Jeśli przy okazji świadczy usługi (i jak wielu potwierdza - na wysokim poziomie), to tym lepiej - jeśli ktoś nie chce lub nie potrafi samodzielnie czegoś zrobić, ma możliwość od razu zlecenia komuś, kto się zna i wykazuje ogromne staranie, a nie jak większość warsztatów olewając klienta i wciskając kit.