Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum.

Z uwagi na powiększającą się rodzinę zmuszony jestem do zmiany samochodu. Dotychczas jeździłem audi a5 coupe 2012, jednakże wkładanie fotelika na tylne siedzenie to jednak porażka. W audi w chwili obecnej nie ma nic ciekawego więc zacząłem się rozglądać za BMW i tak zastanawiam się nad serią 4 GC lub x4. Jeżdżę 95% po mieście więc benzyna tylko wchodzi w rachubę. Chciałbym jednak mieć trochę więcej frajdy z jazdy i dlatego skłaniam się do 4 GC - jednakże czy do tego auta spokojnie zmieszczą się 2 dorosłe osoby i dziecko w foteliku? Tylna kanapa nie wydaje się zbyt przestronna. Dlatego też myślę nad x4 z silnikiem 28i 245 km - czy ten silnik będzie dawał radę przy tak dużej budzie? Jeździłem ostatnio a6 z silnikiem 2.0 tfsi 252 km i było fatalnie, auto nie przyśpieszało a czułem się jak w yarisie 3 cylindrowym. Czy wiadomo kiedy będzie lifting serii 4? Bo o ile dobrze widzę to był już lift serii 3.

Dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Do miasta bym brał suva, sam mam sedana (superb) ale on nie jest taki niski jak 4.

Jeździłem x4 30d i tam jechał super ale przez głos silnika nawet nie gazowałem bo nie miało sensu.

Myślę że 28i by Ci starczyło ale nie wiem.

Miałem marca e coupe 250 a teraz Superba 2.0 280km i merc jechał w 7.4 do 100 a skoda jedzie w 5.8. W mercu były inne wrażenia mimo gorszych osiągów więc to sam musisz stwierdzić.

Powodzenia w znalezieniu właściwego autka :cool2:

Opublikowano

Widziałeś środek X4? Odpowiada Tobie? Ja też byłem podjarany jak podjecałem do salonu zobaczyłem X4 i wow, wchodzę do środka, a w nim...WTF X3? Odpuściłem.

Bagażnik większy o 20l niż 4GC, ale uspokajam do 4er dzieciak razem z fotelikiem wejdzie bez problemu :) dlatego też taki mój wybór. Nie wiem skąd te obawy, przecież to jest przepaść miedzy 3, a 5 drzwi :) na pewno wygodniej będzie się wsiadało, pakowało do X4, ale jak chcesz troche frajdy gdy dziecko będzie z Mamą w domu to lepiej wybrać nie mogłeś ;) 4GC oczywiście :mrgreen:

• Moderatorzy
Opublikowano

Jeździłem x4 30d i tam jechał super ale przez głos silnika nawet nie gazowałem bo nie miało sensu.

Już nie przesadzaj że 30d tak źle brzmi :wink:

Opublikowano

Pieron sory zapomniałem o środku ale dzisiaj ciężki dzień i człowiek nie pamięta o wszystkim.

Już nie przesadzaj że 30d tak źle brzmi :wink:

No dobra aż tak źle nie jest. Może to przez te Benzyny :roll: nigdy nie miałem diesla w samochodzie tylko w x1 żony którym nie jeździłem prawie :mrgreen:

Opublikowano

Wnętrze w x4 faktycznie jest słabe, ale z zewnątrz fajnie wygląda więc po wczorajszych opadach śniegu dalej biorę je pod uwagę. Dziś biorę na testy x3 28i i zobaczę czy daje radę w tym samochodzie. Jak na razie po przeczytaniu forum to wybieram 4 GC. Obawiam się tylko czy tylna kanapa będzie wystarczająco wygodna na duży fotelik dla dziecka.

Czy wiadomo kiedy będzie lift 4 GC??

Dziękuję za wszelkie opinie

Opublikowano

Witam,

Miałem identyczny dylemat.

Mam dwójkę małych dzieci i niestety zarówno 4GC i X4 28i odpadło ze względu na trudności w przewiezieniu większego wózka (ścięta klapa).

Oba auta miałem kilka dni i przetestowałem.

Wybór padł na F31 330i i jestem zadowolony.

Pozdrawiam

Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17
Opublikowano
Pomysl jeszcze o Porsche Macan, wg moich subiektywnych odczuć jezdzi bardziej sportowo od 4 gc, o X4 nie wspominając :) jakość wykończenia tez na dużo wyższym poziomie.
Opublikowano

Dodaj różnice w cenie macana, serwisowania, gdyby się coś zepsuło to części itd.

Chociaż nie powiem trochę tego jeździ na drogach :wink:

Opublikowano
Macan to rywal dla X4 30d/35i, stad wyższa cena :)

No ok ale ile kosztuje macan? Nawet 400 tys. A x4 35i masz od 315 tys do 350 tys. No i do tego wygoda serwisowania bo ja bym nie chciał jeździć do serwisu przykładowo 200km bo robiłem tak 4 lata i miałem dosyć :mad2:

Opublikowano
Bez przesady, za 330 można skonfigurować przyzwoitego Macana. Zrobiłem ponad 20.000 km za kierownica X3 F25, bylem tez na jezdzie próbnej 428i GC oraz 320d GT i oczywiście dwukrotnie na jeździe próbnej Macanem. Jestem zdania, ze mimo wysokiej ceny Macan to prawdziwe value for money biorąc pod uwagę wrazenia z jazdy, osiągi, wykończenie wnetrza, design i użyteczność na co dzien - prawdziwe połączenie auta sportowego z SUVem.
Opublikowano

Macan to inna półka ,nie porównujcie Porsche do BMW bo to nie ta liga.Miałem okazje jeździć Macanem i po przejechaniu 50km czułem się jakby jeżdził tym samochodem 100tys.km.Po prostu bajka.

Co do Gran Coupe mam i nie polecam jako auto rodzinne,nisko opadający dach to średnie wsiadanie zwłaszcza jak zamontujesz foteliki z tyłu dzieci nie wiedza jak maja sie zapakować do auta ( mam szkraby 4 i 7 lat) TRAGEDIA.Ja z tylu jechalem raz ,pierwszy i ostatni ,przy wzroście 186cm głowa na dół bo wale w dach.Godzinna podróż z głową skuloną na dół była udręką .Siedzenia z tyłu betonowe przynajmniej M Pakiet,godzina jazdy tyłek boli ,jak za kare.Jadąc z przodu musze dostosować fotel dla dziecka ktore siedz za mną w foteliku aby jemu było wygodnie i nie waliło mi po siedzeniu buciorami co za tym idzie nie zajmuje takiej pozycji jakbym chciał i jade również jak za kare.Na szczęście na wyjazdy rodzinne mamy inne auto i nie brałem pod uwagę wygody pasażerów przy zakupie,kierowałem sie tym co mi się podoba.Jakbym kupował auto celując w typowo rodzinne wybrałbym 3 GT ,tańsze o 30 tysięcy od X4 a moim zdaniem ładniejsze.Wiecęj miejsca w środku zwłaszcza z tyłu mega wygodnie,wiecej miejsca niż w Superbie. 3 GT jest mało popularne ale moim zdaniem to najbardziej nie doceniany model BMW.

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

Opublikowano

Czy 3GT ma więcej miejsca niż superb, myślę że mają tyle samo bo porownywalem właśnie te samochody przy zakupie ale wygrała cena Superba. Mi np 3GT podoba się bardzo ale tylko w białym m pakiecie. Jeśli bym miał do wyboru x4, 4 GC, 3GT to wziąłbym to ostatnie :norty:

No dobra kupisz macana za 330 tys ale czy tam jest aż tyle miejsca z tyłu bo ja Słyszałem różne opinie, ale jeśli chodzi o wszystko inne to tak macan najlepszy. Gdzieś był nawet test w terenie i tam gdzie wjechał wrangler tam wjechał macan :cool2:

Opublikowano

Od wczoraj mam x3 do testów z silnikiem 2,8i i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony- silnik daje radę w tym aucie, nie czuć że jadę suvem. Generalnie super. Jedyne co to deska rozdzielcza kiepsko wygląda. Zatem coraz poważniej zastanawiam się nad suvem.

Chociaż nadal ciągnie mnie do 4 GC - auto biorę na max 3- 4 lata jeździć będą dwie dorosłe osoby i noworodek więc chyba jest szansa żebyśmy się zmieścili z tyłu? 3 GT moim zdaniem jest paskudne- oczywiście rzecz gustu :)

Macan to zupełnie inna półka cenowa, więc może w przyszłości.

Opublikowano
W Macanie z tyłu 2 osoby do 170cm będą miały wygodnie, fotelik też łatwo się wkłada i wyjmuje (przymierzałem w salonie Porsche).
Opublikowano
Mam 4gc, żonę i noworodka :) daje rade zupełnie. Wszystko się mieści. Załadunek fotelika dla giętkich, poza tym spoko. Odpusc x4 szczególnie w benzynie. Sportu nie będzie, a swoje wypije.
Opublikowano

4GC jest dość praktycznym autem chociażby ze względu na klapę bagażnika ale jest niskie tzn nisko się siada i z fotelikiem nie będzie tak wygodnie jak w 3GT.

Tak czy siak jak się nie ma 2 dzieci po 10 lat to 4GC w zupełności wystarczy (miejsce dla pasażerów, na bagaż itp)

Opublikowano
4GC jest dość praktycznym autem chociażby ze względu na klapę bagażnika ale jest niskie tzn nisko się siada i z fotelikiem nie będzie tak wygodnie jak w 3GT.

Tak czy siak jak się nie ma 2 dzieci po 10 lat to 4GC w zupełności wystarczy (miejsce dla pasażerów, na bagaż itp)

Akurat ja mam 11 latka i jest idealne, sam wsiada i wysiada, sam wyciąga plecak do szkoły z bagażnika i zamyka elektryczna klapę, miejsca z tylu ma dużo.

Opublikowano

Bo X3 i X4 tylko z 35i jeździ naprawdę fajnie (szybko) - to już dosyć duże auto, z aerodynamiką lodówki i większą masą od GC. 35i Ma bardzo przyjemny dźwięk i jest szybsze od 28i w GC. No jeszcze podobne/bliźniacze osiągi ma 35d ale dla mnie odpada bo nie lubię diesli. X z 28i i 30d też zawalidrogą nie jest ale przez pryzmat osiągów wolałbym z tymi motorami GC, GT czy zwykłe F31. Oczywiście N55 w tych wersjach jest jeszcze fajniejszą opcją.

Poza tym N55 to sprawdzony motor ze znaną ścieżką zwiększenia mocy co jest dodatkowym arutem jak chcesz mieć auto na dłużej i nie boisz się modyfikacji.

Jeździsz suvem i naprawdę można mieć fun z jazdy - o to chodzi w mojej wypowiedzi.