Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. odebrałem dziś pojazd z hmm myjki i ogólnego sprzątania wnętrza. i pojawił się problem... automatyczna klapa bagaznika nie dziala ,tzn mogę ją otworzyć i podniesie się samoczynnie ale później nie mogę jej zamknąć i muszę to robić wbrew siłownikom... jeśli po tej operacji spróbuję otworzyć ja ponownie to nie podniesie się automatycznie. po odstaniu 5 min znowu mogę raz otworzyć automatycznie ale zamknąć już siłowo ręcznie.do tej pory wszystko działało pieknie:(

zauważyłem ze zresetowany był zegar . licznik dzienny. spalanie i data...

czy miał ktoś może podobny problem?

Opublikowano
no właśnie nie wiem ostatnie 2 miesiące jezdze max 6 km x 4 razy dziennie. samochód mam od roku i nigdy problemów nie miałem z elektronika a tu nagle klapa...jutro przejedzie się bunia 800 km to zobaczę czy coś się zmieni
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

... masz jeszcze pierwszy akumilator ? ... z 2009 roku ?

Sprawdz zaciski na akumulatorze !

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

siedzą dobrze nie ma nic zasniedzialego.czy akumulator mógłby wywoływać taki właśnie problem? jak chce zamknąć klapę przyciskiem to tylko słyszę jak by kliknięcie. opuszczamy ręcznie i na dole już się sama dociaga.zamykam pojazd i po 10 min mogę otworzyć klapę automatycznie do góry ale zamknąć już nie... do wczoraj było ok.

ahh zauważyłem jak by klapa przy tym jednym otwarciu szła tak wysoko że aż o coś jak by puknela.no n8c jutro podladuje aku i napiszę czy coś się zmieniło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

....

zauważyłem ze zresetowany był zegar . licznik dzienny. spalanie i data...

mam wrazenie ze akumulator ma juz swoje lata ..... i nie trzyma tak jak nowy.

Skasowalo sie sporo ustawien i prawdopodobnie rowniez ustawienia klapy - prosze mnie poprawic jezeli ktos wie lepiej...... :D

Dales autko do czyszczenia .... byly otwarte drzwi dlugi czas - wiec oswietlenie wnetrza " wyciagnelo " reszte pradu ze slabego akumulatora

- jest zimno i jezdziles sporo krotkich odcinkow ..... itd .

Podladuj baterie to zobaczymy ......

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

właśnie przejechałem 450 km i efekt jest taki że pierwsze otwarcie klapy bagaznika otwiera ja o 15 cm potem naciskamy przycisk na pilocie i znowu 15 cm , naciskamy ponownie i 30 cm i tak aż do podniesienia klapy . pozniej już nie opuszcza i muszę ręcznie. po zamknięciu samochodu i otwarciu ponownym klapa tylko się odblokowuje i muszę ręcznie podnieść.po takiej trasie aku powinien się podladowac. Jest gorzej niż wczoraj:( tu gdzie jestem ( UK ) ciężko mi będzie znalesc kogokolwiek kto by to ogarnął a bagażnik mi potrzebny praktycznie każdego dnia (dwójka dzieci , wózek dla małego itp.

.)

Opublikowano

juz sprawdzilem sucho jak na pustyni... sprawdzilem tez bezpieczniki numer 99 i 121 i tez sa ok.... klapa teraz sie otwiera skokowo . naciskajac przycisk pilota robi ruch 10 cm , nastepne nacisniecie i 30 cm i musze tak naciskac az do otwarcia calkowitego... nie mam pojecia co mi namieszali:(

po sprawdzeniu bezpiecznikow nacisnalem przycisk na klapie od zamkniecia i klapa wykonala ruch na dol i od razu odskoczyla do gory....

udalo sie ja w ruch na dol wprowadzic tylko raz....

klapa dolna dobrze zamknieta bo i dociskalem ja i trzaskalem nia wiec to tez nie jest problem klapy dolnej... jutro sie chyba przejade do dilera BMW lokalnego i zobacze co powiedza

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

.... chyba klape trzeba na nowo zaprogramowac - jak wysoko ma sie otworzyc

tutaj masz instrukcje : ( jak otwierac i jak zamykac ..... jak otwierac awaryjnie - bez pradu

.... oraz jak zaprogramowac otwieranie i zamykanie do " koncowych punktow" - np. jezeli masz garaz z niskim sufitem......

http://fs5.directupload.net/images/160123/temp/vld7n8js.jpg

kiknij na zdjecie ! zeby powiekszyc

http://fs5.directupload.net/images/160123/temp/u7ea83bs.jpg

http://fs5.directupload.net/images/160123/temp/tzvx82yp.jpg

..... sprawdzales lusterka boczne i otwieranie szyb bocznych ?

P.S.

Tutaj Instrukcja BMW X5 - E70_2009 ( 317 stron ) Pdf : http://cdn.dealereprocess.com/cdn/servicemanuals/bmw/2009-x5.pdf

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
szyby boczne otwierają się bez problemu . lusterka składają się i otwierają. dłuższe przytrzymanie przycisku otwarcia otworzy panoramę jak i okna . przytrzymanie zamknięcia zamknie panoramę i szyby. w idrive też już próbowałem różnych wysokosci:(.. zabukowana niunia na środę do aso bmw lokalnego....
Opublikowano

problem rozwiazany. jedno z ramion klapy bagaznika przestalo funkcjonowac prawidlowo. 3 dni pojazd stal w serwisie koszt okolo 3000 zl...

darmowy upgrade calego softu w samochodzi plus zakodowanie zamykania klapy przyciskiem z kabiny

pozdrawiam

Opublikowano
Tak nowy siłownik. Gwarancji na siłownik i wykonana prace dostałem 3 lata. Koszt samego siłownika 274 funty plus VAT. Reszta to praca wykonana... W sumie całą elektryka klapy rozebrali bo myśleli ze doszło do zalania podczas mycia...
Opublikowano
Karcherem i zwykłym myciem nie powinno się zalać...ale z doświadczenia jak kiedyś polerowali mi szyby na mokro i lali z węża i mokra gabka dosc dlugo to pojawiła mi się delikatnie woda po prawej stronie właśnie tam gdzie moduł i cała instalacja od klapy.
Opublikowano
u mnie nie doszlo do zalania a uszkodzenia mechanicznego , otwierali i zamykali klape recznie po rozladowaniu akumulatora. Otwierac ja recznie mozna ale powoli . Najwazniejsze ze juz wszystko sprawne:D
Opublikowano

Przydatna informacja odnośnie tego awaryjnego otwierania...przyznam szczerze, że nie wiedziałem. Miałem okazję otwierać ręcznie po odłączeniu modułu ale robiłem to naszczescie delikatnie...

To ładnie musieli machać ta klapa...

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Przydatna informacja odnośnie tego awaryjnego otwierania...przyznam szczerze, że nie wiedziałem.

http://fs5.directupload.net/images/160204/temp/gs6fdgqs.jpg

.... tak to juz jest w naszych czasach ..... nikt nie czyta instukcji obslugi - patrz strona Nr.33 :duh:

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Witam.

Może drugi siłownik padł?

Wykonczyli jeden, drugi działał ostatnimi siłami i teraz padł...

Nie wiem co bym zrobiłbym tym z tej myjni na Twoim miejscu...

Opublikowano

EHH nie siłownik tym razem... po ulewnych deszczach i silnym wietrze (nie garazowalem samochodu kilka dni) okazalo sie ze mam wode w bagazniku i modul sterujacy klapa sie upalil.... wymienili uszczelki w klapie bagaznika, wszystkie + nowy moduł sterujacy i znowu dziala. krew mnie zalewa jedna myjka i ponak 1 k F w plecy:(

mam tylko nadzieje ze juz wiecej nic sie nie wydazy:(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

.... masz moze dach panoramiczny ?

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

.... masz moze dach panoramiczny ?

yhm mam . myslisz ze mi tam moglo tez przeciekac? podobno teraz cisnieniowo lali wode siedzac w bagazniku i nic juz nie cieklo...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

hhhmmmm.... dachpanoramiczny do glownie drzy problemy :

Pierwszy problem to mechanizm dachu :

- lubi sie zacinac , wylamuja sie male elementy przy prowadnicach , nie dziala mechanizm .... itd ( ale to inna bajka )

Drugi problem to uszczelki dachu :

- jest glosno w samochodzie , nie zamyka sie jak trzeba .... , wibracje itp.

Trzeci problem odplywy wody - rurki - przewody sa zapchane lub zabrudzone i woda dostaje sie do autka w rozne miejsca ....

- ten problem wystepuje prawie we wszystkich modelach BMW

np. MINI : Fixing Leaking Mini Sunroof drainage tube disconnected how to reconnect

np. BMW 5-tka : Fix Most Common Roof Leak - BMW 5 Series 2004-2010 - Water leaking on passenger side - Easy Fix

np. BMW X3 E83 : 2004-10 BMW X3 Sunroof Drain Location(E83)

BMW X3 Still leaking water after last repair

Water leak on BMW X3 Sunroof

np. BMW X5 : BMW X5 sunroof leak in heavy rain

P:S.

... oczywiscie nie kwestionuje, ze uszczelka bagaznika byla powodem ....

"modul sterujacy klapy sie upalil"

.... ale prawdobodobienstwo pojawienia sie wody w samochodzie jest bardzo duze jezeli autko ma dach panoramiczny :D

UZUPELNIENIE :

This Service Information bulletin supersedes SI B54 06 06 dated November 2008.

( to sa zalecenia BMW Nr. SI B 54 06 06 - zapytaj o to w warsztacie BMW ! ! ! )

Jezeli ktos chce orginal - Pdf-a to prosze podac adres mailowy na PN :D

a tutaj krotki wyciag :

MODEL

E53, E70 (X5)

E61 (5 Series Sports Wagon)

E83 (X3)

E91 (3 Series Sports Wagon)

SITUATION

The customer may complain of a water leak from the overhead console area during heavy rain or when driving

and/or parking on a steep slope facing downhill.

CAUSE

Possible causes:

Obstructed or damaged A. drains or drain tubes

B. Void in the windshield urethane bead

C. Excessive water entering the cassette

D. Inadequate water management system in the sunroof cassette.

MODEL

E53, E70 (X5)

E61 (5 Series Sports Wagon)

E83 (X3)

E91 (3 Series Sports Wagon)

SYTUACJA Klient może narzekać na wyciek wody z górnego obszaru konsoli w czasie ulewnego deszczu lub podczas jazdy i / lub parkowanie na stromym zboczu skierowaną w dół.

PRZYCZYNA

Możliwe przyczyny: Zatkane lub uszkodzone

A. kanalizacji lub rur spustowych

B. pustkę w zgrubieniu szyby uretanu

C. Zbyt dużo wody wprowadzając kasetę

D. System Niewłaściwa gospodarka wodna w kasecie szyberdachu.

Pozdrawiam Andrzej