Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukam instrukcji napraw silnika m62 tu44 , jeżeli ktos wie gdzie moge dostac(najlepiej w jezyku polskim) będę bardzooo wdzięczny

(jestem tu nowy dopiero rozgladam sie po forum, jezeli temat nie w tym miejscu to prosze przenieśc)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

.... napisz dokladnie czego szukasz , to poszperam ...... :D

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

.... - masz coś fajnego na temat wymiany ślizgów rozrządu?

.... masz wyciagniety lancuch ? Zobacz ....

BMW 740 engine failed timing guides M62 motor e38 bimmer merchant

BMW E38 M62-TU timing chain guides failure

Sorry - na szybko znalazlem tylko - BMW N63 Timing chain installation

... jak samemu zrobic remont silnika N62 - cos dla milosnikow BMW :D

E38 M62TU Rebuild & Trans. Replacement Time Lapse

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
Słychać mi vanosy (wyraźny dźwięk jakby diesla po rozgrzaniu silnika, na zimnym ich nie słychać), chcę je więc zregenerować, a przy okazji skoro już będę miał rozebrany silnik wymienię profilaktycznie ślizgi oraz łańcuch :) Pierwsze dwa filmiki już znam, ten trzeci jest super, szkoda że jest na temat N63 a nie M62TU bo byłby mega przydatny :)
Opublikowano
Słychać mi vanosy (wyraźny dźwięk jakby diesla po rozgrzaniu silnika, na zimnym ich nie słychać), chcę je więc zregenerować, a przy okazji skoro już będę miał rozebrany silnik wymienię profilaktycznie ślizgi oraz łańcuch :) Pierwsze dwa filmiki już znam, ten trzeci jest super, szkoda że jest na temat N63 a nie M62TU bo byłby mega przydatny :)

Jak masz przebieg auta ? chodzi mi o ten prawdziwy ? ;) u mnie tez slychac delikatnie vanosy na rozgrzanym ale tylko po otwarciu maski.PRzy zamknietej praktycznie nie da sie uslyszec. Też myśle nad wymianą slizgów bo najczesciej padaja przy około 250000km. U mnie na liczniku dopiero 210k km

ile godzin zajmie wymiana slizgow i lancuchow + napinacze ?

Opublikowano

Na liczniku około 180, czy jest prawdziwy nie wiem, nie jestem pierwszym właścicielem, zresztą przebieg to i tak rzecz względna.

Ja będę wymieniał sam, jedynie vanosy wyślę do regeneracji, więc nie mam pojęcia ile czasu mi to zajmie, grunt żeby było zrobione do porządku :) Części już mam kupione, wyszło jakieś 2500zł w ASO za ślizgi, uszczelki, łańcuch, termostat na 85 stopni itd...

Opublikowano
witam

.... napisz dokladnie czego szukasz , to poszperam ...... :D

niedawno nabyłem 4.4 i lubie miec i wiedziec co w silniku siedzi i jak go naprawic, wiec zbieram wszystko co zwiazane z m62tu4.4.,

Opublikowano
Na liczniku około 180, czy jest prawdziwy nie wiem, nie jestem pierwszym właścicielem, zresztą przebieg to i tak rzecz względna.

Ja będę wymieniał sam, jedynie vanosy wyślę do regeneracji, więc nie mam pojęcia ile czasu mi to zajmie, grunt żeby było zrobione do porządku :) Części już mam kupione, wyszło jakieś 2500zł w ASO za ślizgi, uszczelki, łańcuch, termostat na 85 stopni itd...

a masz blokady? lub dostęp do blokad do wymiany vanosów?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

....

Słychać mi vanosy (wyraźny dźwięk jakby diesla po rozgrzaniu silnika, na zimnym ich nie słychać), chcę je więc zregenerować, a przy okazji skoro już będę miał rozebrany silnik wymienię profilaktycznie ślizgi oraz łańcuch

Zalecenia BMW - 11 31 051 Replacing timing chain (M62 VANOS from 9/98) ( Pdf )

http://www.bmw-planet.com/lib/E39.Vanos2.pdf

Nie musze nadmieniac ze potrzebne sa specjalne blokady ..... ale znawcy tematu to juz wiedza . :D

Tutaj podaje linka :

https://www.germanautosolutions.com/diy_tech/vanos_tools/m62_m62tu_cam_tools/m62_mstr_cam_tools_diy.php

.... jest tutaj o tym silniku wszystko ! ! ! :8)

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

mozna wiedziec co daje obnizenie temp w m62?? w sensie termostat na 85? czytalem ze stosuje sie taki myk ale nie wiem dlaczego i na co to wplywa

Opublikowano
Osprzet silnika mnie dostaje po .... Na forum amerykanskim byla dluga debata o podniesionej temp. Bmw podnioslo temperature tylko z powodu ekologii ;)
Opublikowano

ile ludzi tyle opini, znam duzo ludzi co jezdzi na ori termostacie 105" i nic sie nei dzieje, nie widze sensu jego zmiany, - niech ktos mnie poprawi bo nie wiem czy dobrze słyszałem od pewnych ludi,, cytuje..

...."4.4 w termostacie na 105 ma wbudowana grzałke , i gdy jezdzimy w miare normalnie to rzeczywiscie silnik ma temp w okolicach 105 stopni, ale gdy zaczynamy" palowac" silnik ta owa grzałka podgrzewa termostat co wymusza calkowicie jego otwarcie. i temp silnika spada ponizej 100.... "