Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałem się zapytać czy posiada ktoś może komputer sterownik do e 36 2.0 vanos siemens ms 40 ? do pożyczenia i później ewentualnego kupna ? Chciałem zdiagnozować przyczynę niechęci palenia na zimnym silniku. Wszystko wskazuje na komputer ...

Opublikowano
mam mianowicie taki problem na zimnym silniku odpalał mi najpierw na 5 garów teraz odpala na 3 . Trzęsie się cały gdy chce dodać mu gazu przerywa strzela w dolot i nie wkręca się wyżej niż 3 tys obrotów. Auto zagrzeje się zgaszę go poczekam kilka minut i odpalę działa normalnie. Na ciepłym silniku działa dobrze. Świece wymienione fajki wymienione przepływkę podmieniałem. Auto było podpinane do kompa wszystkie czujniki sprawne ... Komputer raz już wymieniłem kupiłem używany ale niestety nie pomogło prawdopodobnie tez jest zepsuty. Dlatego szukam kogoś kto pożyczyłby mi na jeden dzień komputera żebym mógł sprawdzić czy to to oczywiście nie za darmo :) pozdrawiam
Opublikowano
w 93 r wywala mi błąd 6 cewki po zamienieniu cewek nic się nie zmienia, a w 94 r wywala błąd 2 cewki po zamianie cewek tez nic się. nie zmienia Na starym kompie pochłaniacz par działał cały czas z kluczykiem czy bez kluczyka na nowym się naprawił.
Opublikowano

jezeli na ciepłym działa,to raczej komp jest dobry

może czujnik temperatury daje zły sygnał na kompa i zalewa go na zimnym

tam trzeba dobrej diagnostyki

Opublikowano

trzeba sprawdzić na kompie jaką wartość podaje czujnik temp.

jest taka mozliwość na INPIe podczas pracy silnika

jeżeli czujnik daje do kompa +20 a jest -5 to silnik będzie wariował,aż się nie dogrzeje

to samo czujnik powietrza dolotowego

Opublikowano

Dzieki postaram się sprawdzić te czujniki :)

Znalazłem przy okazji pęknięty waż od silniczka krokowego :) wymiana nie wniosła nic nowego :(