Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jestem nowym użytkownikiem, ale od bardzo dawna interesuje sie tematami związanym z BMW e9x. :wink:

Znam wiekszośc bolączek tych modeli z Silnikami N47 czyli 2l Diesel. Czytałem tez dużo o benzyniakach.

Z tego co wyczytalem nie jest warto nawet szukac 320d z seri e92 bo beda dotyczyc go wlasnie te wszystkie problemy . (wadliwy rozrząd) :nienie:

Chcial bym jedynie miec potwierdzenie czy wszystkie 2l diesle wsadzone w BMW e92 to silniki o oznaczeniu n47?? z wersja 177koni

Bo szczerze nie zauważyłem innych, wersji w tym nadwoziu .

Kolejnym pytaniem jest 320i - czy w tych modelach byl wsadzany odrazu silnik z wtryskiem bezpośrednim ? jesli nie to od jakiego rocznika ?

I czy nie sa to wlasnie wersje z słynną bolączka (pękające tuleje cylindra). Dużo włscicieli opisuje je jako 320i cupe 170km i wlasnie nie wiem czy sa to silniki o oznaczeniu N43 czy N45 ... NAJLEPIEJ bylo by jak siedzial by tam N46 na wtryskach EFi. :mad2: Powoli zaczyna mi sie to juz mieszc, bo malo ludzi opisuje jak to wlasnie wygląda w coupe. Duze info jest o sedanach i praktycznie każde forum odnosi się do sedaów z szczegółowym opisem jakie silniki były stosowane. :| :|

Powiem tak interesuje sie tymi wersjami ponieważ mam 23lata (prawko 5lat) i ubezpieczenie większej pojemności niz 2litry są dla mnie katastrofą . Za swoje e46 musze płacic prawie 2tysiące. (Dla tego mam 318i valvetronic)

Jeśli moje najgorsze obawy sie spełnią i w wersji coupe z silnikami 2litrowymi (obojętne czy diesel czy benzyna) sa stosowane wlasnie te silniki ze złą sławą czyli

N47 diesel i N43, N45 Beznzyna, zdecyduje sie na poszukiwaniu modelow z Oznaczeniem 325i N52b25 i 325D M57D30, lub sedana :|

Dodam jedynie ze autem bede sie poruszac w UK, jako auto do jazdy codziennej (czasem zjazd do polski do rodziny) :wink:

Edytowane przez benkuu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W coupe były montowane diesle N47 i benzyny N43. Ale nie wiem czego się boisz w tych silnikach, nie są gorsze niż poprzednie.
3A0jS9b.png
Opublikowano

O silnikach N47 jest bardzo zła sława :/ i przede wszystkim ten rozrząd umieszczony od strony skrzyni... Boje sie wysokich kosztów eksploatacji, bo naczytałem sie o padających turbinach, i innych problemach tej jednostki. Wiem ze zostały one poprawione w 2010r lecz takie auto przeskakuje mój budżet o kilka tyś funtów. :cry:

Co do silników N43 mam mniej informacji, jedyne co wiem to ze jest to wtrysk bezpośredni(którego wolał bym uniknąc). Prosze o wypowiedzi osób które posiadają takie auto. :wink: Szukam auta w rocznikach 2006-2008 (taki przydział cenowy) z automatyczną skrzynią.

Jeśli możecie coś powiedziec na temat N52 i M57 bede wdzięczny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro Cię nie stać na czterocylindrowy to czego się spodziewasz jeżeli chodzi o sześciocylindrowe silniki? M57 był montowany do E92 w wersji 325d.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Skoro Cię nie stać na czterocylindrowy to czego się spodziewasz jeżeli chodzi o sześciocylindrowe silniki? M57 był montowany do E92 w wersji 325d.

Źle mnie zrozumiałeś, pisalem ze moj budżet przekraczaja auta z roczników 2010(gdzie jest poprawiona wersja 320d) ponieważ kosztują około 12-13tysięcy Funtów, a auta z roczników 2006-2008 mozna znaleśc między 7-10tys funtów. I 6r moze okazac sie mniej problemowym rozwiązaniem jesli nie dotykaja go tak powazne problemy jak 4r diesla(rozumiem ze mogą popsuc sie takie same rzeczy ale zdarzaja sie one rzadziej niz w silnikach n47). Oczywiscie wiem ze kazde auto sie psuje bo jest to tylko maszyna i zalezy od utrzymania poprzedniego wlasciciela. Wiem na co sie decyduje i bedzie mnie stac na utrzymanie takiego auta, ale wolal bym nim jeździc niz trzymac w warsztacie :):):)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powodzenia w szukaniu E92 z sześciocylindrowym silnikiem za 10 tysięcy funtów (o 7 to nawet nie piszę). Jak już jakieś znajdziesz to się pochwal.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Powodzenia w szukaniu E92 z sześciocylindrowym silnikiem za 10 tysięcy funtów (o 7 to nawet nie piszę). Jak już jakieś znajdziesz to się pochwal.

Nie wiem czemu chcesz toczyc taką walke słowną szukam tylko odpowiedzi na swoje pytania, ale skoro chcesz to prosze tu masz przykładowe ogłoszenie 6r ...

335i

https://www.gumtree.com/p/bmw/bmw-335-3.0-auto-2008-i-se-full-bmw-s-h-%C2%A311800-of-added-extras-finance-available/1151229567

325i

https://www.gumtree.com/p/bmw/2008-bmw-325-3.0-auto-i-m-sport-stunning-car-finance-from-%C2%A3182.13pm/1151208414

325i

https://www.gumtree.com/p/bmw/2007-07-bmw-325i-m-sport-auto-coupe-fsh-black-part-ex-welcome-finance-available-/1151152852

Dalem Ci 3 przykładowe oferty... lecz nie chce robic tu jakiś dyskusji tylko przeczytac co ludzie maja do powiedzenia na temat silników wyzej wymienionych.