Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

pewnie dla większości będzie to banalne pytanie. Przeszukałem kilka tematów, nawet próbowałem znaleźć jakieś filmiki.

Miałem kilka aut z esp, niestety wszystkie były z napędem na przód. To moja pierwsza zima z napędem na tył, więc proszę o wyrozumiałość.

Jak działa DSC? Wszystkie auta jakie miałem podczas wpadania koła w poślizg ograniczały moc auta. Mogłem dodać gaz do oporu a i tak nie przekroczyło pewnej wartości obrotów.

Wczoraj na bocznej osiedlowej drodze dodałem gazu i auto zaczęło uciekać mi na boki, zapalała się tylko kontrolka od kontroli trakcji, ale nie wyczułem żadnej reakcji układu wspomagania jazdy. Mogłem również dodawać gazu.

Czy jest możliwe, że DSC mi nie działa mimo że nie ma żadnych błędów? Nie wiem czy to ważne, ale ABS chodzi normalnie?

W weekend znajdę jakiś plac i odrobinę się pobawię i tu kolejne pytanie. Jak powinno zachowywać się auto z prawidłowo działającym DSC?

Opublikowano

Dziękuję, właśnie tak rozumiałem działanie tego systemu. ESP tylko o innej nazwie:) Niestety w moim przypadku nie następuje moment w którym auto ogranicza moc w celu zapobieganiu obracaniu się koła w poślizgu.

Nie ma żadnych błędów i w chwili gdy tracę przyczepność dostaję informację na zegarach w postaci mrugającej kontrolki, mimo to żadnej reakcji

Opublikowano

Wiesz jak jest bardzo ślisko to żaden system nie wytworzy przyczepności.

Na moje to wyłącz kompletnie system i zobacz różnicę w prowadzeniu auta podczas np poślizgu. Jeżeli jej nie będzie to faktycznie system nie działa.

Opublikowano
Kontrolka od kontroli trakcji zmniejsza ci moc, a po przekroczeniu kilkunastu stopni powinieneś czuć jak przyhamowuje Ci koło po przekątnej, gdy jednokrotnym kliknięciem aktywujesz DTC kontrola trakcji załącza się trochę później dając większa szanse wyjechania ze śniegu itp kilkusekundowe przyciśniecie klawisza dezaktywuje Ci wszystko...