Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W E90 (wersja amerykańska - nie wiem czy to ma znaczenie) regularnie co 6-8 miesięcy zapalają mi się czerwona kontrolka od poduszki powietrznej. Do tego czasu oddawałem w takim przypadku auto do mechanika, który dokonywał napraw. Mechanik zaczyna lecieć w kulki i chciałbym zamówić element samemu i wymienić go w innym warsztacie.

Proszę o podpowiedź jakiej części potrzebuje? Wiem, że jest to jakiś rodzaj taśmy zamontowanej chyba w kolumnie kierownicy. W tym momencie poza kontrolką poduszek wysiadł klakson oraz sterownie z kierownicy. Czy jest to częsty problem? Taśma przeciera się czy jaki jest powód? Czy jest możliwość wyeliminowania problemu - tak jak pisałem taśma ta jest regularnie wymieniana, co jest bezsensowne.

Opublikowano
Taśma się nie przeciera., a szczególnie co pół roku. A skąd wiesz, że akurat chodzi o poduchę kierowcy? Kontrolka z poduchą może oznaczać wszystko. Od modułu, po napinacze. Chyba że masz gdzieś rezystor wciśnięty, to się on sam wypina. Bez sprawdzenia samemu, zawsze ktoś cię będzie robił w kulki.
Opublikowano
Witam

W E90 (wersja amerykańska - nie wiem czy to ma znaczenie) regularnie co 6-8 miesięcy zapalają mi się czerwona kontrolka od poduszki powietrznej. Do tego czasu oddawałem w takim przypadku auto do mechanika, który dokonywał napraw. Mechanik zaczyna lecieć w kulki i chciałbym zamówić element samemu i wymienić go w innym warsztacie.

Proszę o podpowiedź jakiej części potrzebuje? Wiem, że jest to jakiś rodzaj taśmy zamontowanej chyba w kolumnie kierownicy. W tym momencie poza kontrolką poduszek wysiadł klakson oraz sterownie z kierownicy. Czy jest to częsty problem? Taśma przeciera się czy jaki jest powód? Czy jest możliwość wyeliminowania problemu - tak jak pisałem taśma ta jest regularnie wymieniana, co jest bezsensowne.

Podepnij kompa i sprawdz samemu co sie dzieje. Jesli nie masz podjedz do ogarnietego mechanika.

Mialem problem z kontrolka poduchy, podpialem pod swoja appke na IOS Carly for BMW i non stop wywalal mi blad z prawa kurtyna ktorego nie moglem skasowac.

Zaczalem sie zastanawiac czy faktycznie problem jest z prawa kurtyna czy moze gdzie indziej. Bylem u 5x roznych magikow ktorzy podpinali swoje zaj*biste kompy i kazdy mowil cos innego. Od napinaczy, maty po wymiane owej tasmy w kierownicy az w koncu trafilem na konkretnego goscia ktory potwierdzil ze problem jest z prawa kurtyna a dokladniej ze mam gdzies zwarcie. Sprawdzil wtyczke przy kurtynie ktora okazala sie byc OK a nastepnie podpinajac miernik potwierdzil ze przyczyna jest zwarcie przewodow miedzy kurtyna a modulem poduszek w tunelu centralnym. Wrocilem do domu i zaczalem sprawdzac kabel od kurtyny. Okazalo sie ze kilka miesiecy temu jak zdejmowalem podsufitke przysczypalem wkretem przewody od kurtyny i zrobilem zwarcie....

Do czego daze - znajdz dobrego mechanika z porzadnym komputerem

Opublikowano
Ale skoro padło sterowanie kierownicy plus klakson wskazuje mi to jednak na jakieś podłączenie w okolicach kolumny kierownicy. Uważam że kontrolka oraz te kwestie są ze sobą powiązane.
Opublikowano
Ale skoro padło sterowanie kierownicy plus klakson wskazuje mi to jednak na jakieś podłączenie w okolicach kolumny kierownicy. Uważam że kontrolka oraz te kwestie są ze sobą powiązane.

Moze tak byc ale po co gdybac skoro podpinajac pod kompa wszystkiego sie dowiesz