Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mój samochód generalnie jeśli już jeździ, to jeździ trasę 150km, a tak poza tym zdarza mu się, że stoi, np. 2 tygodnie bez ruchu i do tego pod chmurką :oops:

Moje pytanie więc tutaj: powinienem odłączać akumulator? Czy lepiej np. raz w tygodniu przewieźć się samochodem po mieście z 0,5h?

Jeśli odłączę akumulator, to jakich błędów później mogę się spodziewać?

Opublikowano
Ja odlaczylem aku na 2 dni(do ladowania) i system start stop mi przestal dzialac. Blad mam 416f czujnik pozycji luz, wartosc kalibracji, staly
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli auto i akumulator są w dobrym stanie technicznym to spokojnie jeżeli co dwa tygodnie będzie ruszony to nic mu nie będzie, byle jak już go ruszysz to chociaż kilkanaście km zrobić.

Szkoda jednak że pod chmurką, warto rozejrzeć się za pokrowcem, trudniej spod pokrowca coś zajumać a lakier będzie Ci wdzięczny.

3A0jS9b.png
Opublikowano

Jeżeli masz sprawny akumulator to spokojnie 2 miesiące postoju nic nie zmienią... Ale wiadomo najlepiej raz na tydzień zabieraj do domu aby ogrzać doładować itd :mad2:

Co do pokrowca to brawa dla kolegi wyżej... lakier będzie na pewno wdzięczny jak będzie troszkę piasku i lekko będzie wiało... :cool2:

Opublikowano

To skoro w kółko wyjmować i wkładać, to nie lepiej wyjąć go konkretnie na te 2 tygodnie i przynieść? Chyba, że rozpatrujemy kwestię bezpieczeństwa i alarmu.

Jeśli chodzi o pokrowiec i kurz - nie mam szans założyć go na w miarę czysty samochód - nawet jeśli przyjadę z myjni to i tak już czysty nie będzie... a do tego w pobliżu budowa i się kurzy straszliwie...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyjmowanie akumulatora na dłużej z tych samochodów to nie jest dobry pomysł.

Skoro nie ma możliwości aby było czyste pod pokrowcem to co te dwa tygodnie należy się mu mycie, uważać zwłaszcza na ptaszyska i ich produkty przemiany materii, aby długo nie leżały na lakierze.

3A0jS9b.png
Opublikowano

Więc wniosek: lepiej przejechać się kawałek samochodem, co maks. 1,5-2 tyg. te kilkanaście km niż wyjąć akumulator?

Najgorszy problem to kurz. Ptaki mało kiedy mają możliwość zostawić pamiątkę bo nie staję pod drzewami.

Opublikowano
Ludzie skąd wy się urwaliście ?? Kto o zdrowych zmysłach wyjmuje akumulator co Tydzień z samochodu ????????????????????? Dobry akumulator będzie trzymać i 2 miesiące bez ładowania... :duh:
Opublikowano
Najlepiej było by gdybyś miał możliwość podpięcia prostownika - w zimie nawet raz w tygodniu, bo w normalne ciepłe dni raczej nie będzie konieczności podładowywania - jeśli akumulator jest sprawny i trzyma prąd.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Prostownik mam, ale raczej nic specjalnego. Nie mniej jednak żeby podłączyć akumulator, najpierw muszę go wytargać z samochodu do mieszkania.
Opublikowano
Myślałem raczej abyś podciągnął prąd pod auto i tam doładował akumulator, ale pewnie nie masz takiej możliwości.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
U mnie stał miesiąc bez ruchu i nic się nie działo i tak co dwa miesiące. Jak używasz samochodu co dwa tygodnie na 150km to może lepiej by było sprzedać i wypożyczać?