Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zamierzam w najbliższym czasie zaktualizować sterowniki w moim aucie BMW X3 F25. Auto nigdy nie było flashowane. Wszystko jest fabrycznie montowane, nie ma żadnych części dokładanych.

I-Step (shipment) mojego auta: F025-11-09-507. Zamierzam flashować do najnowszej wersji (psdzdata v57.3 FULL) dwa sterowniki: HU_CIC i CMB_MEDIA.

Myślicie, że ma to szanse powodzenia biorąc pod uwagę taki duży przeskok wersji? (mam z 2011 a chce wrzucić 2015)

I czy szansa na niepowodzenie jest od czegoś zależna czy to 'uda się albo nie'?

I w ogóle czy ma to sens? Czy nie lepiej zapłacić 1200 w ASO i mieć to z głowy?

Gdyby ktoś pytał po co to robię to dodam, że to jedyny sposób jaki znalazłem, żeby zrestartować mój moduł combox a dokładniej BT.

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

w modelach EXX kodowanie NCS pustym MANem resetuje modol, moze? E-SYS ma podobna opcje - warto pierwsze poszukać .

Aktualizacja pisza ze jest ryzyko uwalenia czegoś :(

możesz zdradzić z kad pobierasz E-SYS i aktywacja PSZDATA ?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

W serii Fxx podobno wszystko jest inaczej. Osobiście nie znam się na tym perfekcyjnie i metoda prób i błędów chyba nie jest najlepsza.

E-sys mam z forum bimmerfest, poszukaj ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na twoim miejscu wybrałbym PSDZDATE z isty 3.54.1 i esys 3.26.1 nadal nie wiadmo czy braki w plikach CAFD (potrzebne do kodownia Fserii) uzupełniono w nowszej wersji PSDZDATY , pamiętaj że niektóre sterowniki wymagają kodu FSC do aktualizacji
Opublikowano (edytowane)

Mógłbyś podać jaka wersja psdzdaty jest w tej ISCIE?

A co do kodu fsc, skad go wziac i jak "podac" sterownikowi?

Edit:

Okej, wersja 54.1, niedopatrzenie. Masz może jakies zrodlo z ktorego moglbym ta wersje pobrac?

Edytowane przez BoSkiMariaN
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w modelach EXX kodowanie NCS pustym MANem resetuje modol,

Kto ci powiedział że pusty plik MAN resetuje modol ? Nie pisz bzdury.

Opublikowano
Od użytkownika z bimmerfest forum dowiedziałem się, że odkąd mamy E-sys Launcher (z roku 2015) to wszystkie wersje psdzdata są ok jeśli chodzi o flash ECU. Nie trzeba korzystać z 54.1 ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Od użytkownika z bimmerfest forum dowiedziałem się, że odkąd mamy E-sys Launcher (z roku 2015) to wszystkie wersje psdzdata są ok jeśli chodzi o flash ECU. Nie trzeba korzystać z 54.1 ;)

Zgadza się, dokładnie :D

Edytowane przez temsky740
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

napisz jak wiesz a nie krytykuj innych ,nikt mi nie mówił bo wiem z własnego doświdczenia kodowanie pustym manem robisz reset wracasz moduł do ustawien fabrycznych ,dopasowanie modułu do wyposaźenia ,zdarzało się wskrzesic nie działający -dotyczy modeli EXX ,a temat jest o FXX podałem tylko przykład czy program E-SYS ma taką opcje.

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

napisz jak wiesz a nie krytykuj innych

Popatrz w ustawienia profili NCS i wszystko zrozumiesz czym jest resetowany modol !!!

a temat jest o FXX podałem tylko przykład czy program E-SYS ma taką opcje

Read FA=>Read SVT=>CMB_MEDIA (Code)

Może pomoże

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zamierzam flashować do najnowszej wersji (psdzdata v57.3 FULL) dwa sterowniki: HU_CIC i CMB_MEDIA.

Program sam decyduje, jakie bloki wymagają aktualizacji, sama dobiera firmware pod nich i pisze dokładne logi, co się dzieje. Od was jest wymagane, tylko uważnie postępować zgodnie z instrukcjami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Resetuje Ty nie pisz bzdur , tylko że tak nie wolno, lepiej użyć profilu expertmodus bez odznaczonej opcji FSW_PSW manipulate

i wtedy nie ma znaczenia czy pusty plik man jest w WORK czy nie ja usuwam wszystko z WORK

i wtedy sprowadzasz moduł do serii

Programowanie nowszą psdzdatą ok z E-sys Launcher (też mam ) tylko ta aplikacja wpisuje w psdzdate pliki CAFD ze starszych wersji psdzdaty dokładnie 3.54.1

ja bym wolał jednak ori

po drugie do 3.54 .1 dostępny jest oficjalnie token i patch pliki do uruchomienia esys, tak samo z esys 3.26.1 jest przetestowany i pracuje dobrze z psdzdatą 3.54.1

co do aktualizacji wszystkich sterowników to jak powiedziałem z niektórymi jest problem z kodami FSC do NBT są dostepne, ale już do serwotronic to sporo trzeba dać

Jak już chcesz wszystkie sterowniki aktualizować to lepiej użyć ISTA P robi wszystkie czynności po aktualizacji co potrzeba .

Opublikowano

Nie zależy mi na aktualizacji wszystkich sterowników. Najchętniej to w ogóle zostawiłbym to w spokoju. Ale nie wiem jak inaczej (niż płacić w ASO 1200) mam naprawić BT.

Niestety "Code" na CMB_MEDIA nic nie pomaga.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Resetuje Ty nie pisz bzdur , tylko że tak nie wolno, lepiej użyć profilu expertmodus bez odznaczonej opcji FSW_PSW manipulate

i wtedy nie ma znaczenia czy pusty plik man jest w WORK czy nie ja usuwam wszystko z WORK

i wtedy sprowadzasz moduł do serii

Ja wiem że resetuje. Tylko może nie pusty plik MAN, a ? Może coś innego ? Sam pomyśl jak pusty plik może robić reset.

lepiej użyć profilu expertmodus bez odznaczonej opcji FSW_PSW manipulate

No właśnie.I pusty plik tu w ogóle nie chodzi.

Opublikowano

Problem rozwiązany. Okazało się, że bluetooth w aucie w pewnym sensie się zawiesił. Spowodowane to było tym, że podczas podłączenia telefonu przez bt nazwa telefonu zawierała niedozwolone znaki, tj. Emotikony czy inne takie.

Sprawa załatwiona w ASO za 240zł. Facet powiedział, że "wgrał na nowo ustawienia bluetooth".

Dzięki za pomoc i powodzenia.