Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Posiadam E91 2.0d i od dłuższego czasu borykam się z problemem ciągłego resetowania daty, godziny oraz dystansu dziennego.

Może ktoś z Was też ma/miał podobny problem i zechce się podzielić jego rozwiązaniem, bo szczerze już psychicznie mnie to wykańcza.

Więc tak: Rozważam, że prawdopodobnie akumulator może być do wymiany, jednakże napięcie ładowania i napięcie samego akumulatora było w porządku w momencie jego sprawdzania i serwisanci odradzili wymianę na nowy, mimo moich sugestii.

Auto często wywala komunikat "Increased battery discharge". Po podłączeniu akumulatora na noc pod prostownik, naładowaniu go i ustawieniu daty i godziny wszystko jest w porządku, ale tylko przez kilka dni(najczęsciej okolo 2). Dystans dzienny się nie kasuje. Wszystko gra przez 2 dni, a ja się cieszę, że może jednak coś drgnęło i działa. Rano wracam do auta, wkładam kluczyk i wszystko zresetowane, a auto wywala komunikat o niskim poziomie baterii. Robię niestety krótkie trasy, które dodatkowo męczą aku i przez to może jest niedoładowany?

Co sugerujecie ?

Dodam, że auto odpala bezproblemowo, dopiero przy -17 mnie zaskoczyło.

Opublikowano
Jak wywala komunikat o baterii i przy -17 cię zaskoczył no to masz rozwiązanie. A co do mierzenia napięcia sprawdź przed odpaleniem w ten dzień co wyskoczy komunikat jakie ma napięcie. Ewentualnie niech ktoś sprawdzi go testerem pod obciążeniem. Chociaż ja bym od razu zmienił i po problemie
Opublikowano

Ok Panowie, dzięki za zaangażowanie.

Dzisiaj jeszcze sprawdzę napięcie na alternatorze, ale to raczej będzie w porządku, bo jeszcze nigdy oprócz mrozów auto mnie nie zaskoczyło i gdyby nie doładowywał to bym miał ciągłe problemy, a tak męczę się tylko z datą/godziną/dystansem.

UPDATE

Dziś rano sprawdziłem napięcie po całej nocy: 11.8 czyli kicha. W momencie ładowania świec 10.5 a w momencie rozruchu 8.6, czyli wszystko wskazuje na walnięty akumulator. Po odpaleniu napięcie ładowania 15,3(komputer wysyła sygnał o słabym aku i automatycznie zwiększa się jego ładowanie), tak to chyba się prezentuje na dzień dzisiejszy.

Na dniach teraz wyciągne aku i doleje wody, jeśli będzie trzeba oraz doładuje go przez cała noc. Jeśli to nie pomoże to sprawa jest jasna :)

Temat do usuniecia - nowy aku i problemy zniknely :)