Skocz do zawartości

Zdzieranie opony od wewnetrzej strony (tył)

Perełka e39

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pacjent E39 520d mianowicie od ostatniego czasu ok tygodnia zauważyłem że zdziera mi oponę lewą tylną od wewnętrznej strony , pojechałem na stację kontroli pojazdów i sprawdziłem całe zawieszenie i wyszło że jest dobre , dzisiaj udałem się na geometrię i przed sprawdzeniem podnieśli auto i powiedzieli że mam niewielkie luzy na tulei pływającej , a moje pytanie czy może to powodować zdzieranie się opony w takim stopniu czy może być inny powód tego problemu ? Liczę na jakieś podpowiedzi bo już nie wiem gdzie może być problem i komu wierzyć czy tym z SKP czy z geometrii ? Z góry dzięki za pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze

Tuleja pływająca jak ma lekkie luzy, to znaczy, że już jest szmelc. Wymieniaj na dobej jakości obie strony. Ja przy okazji wymieniłem również łączniki, ale czy było potrzeba to nie wiem :) :

http://czescidobmw.pl/tuleje/silentblocki/wahacze/tuleje/silentblocki/wahacze-lemforder,466.html

• Zasłużeni forumowicze

U mnie żarło opony od środka przy wywalonych tulejach.

Po wymianie możliwe, że trzeba będzie zrobić geometrię, ale problem z oponami znika.

Tylko nie zdziw się, że i tak będzie Ci szybciej znikała wewnętrzna część opony. W autach z tylnym napędem to dość normalne z racji tego, że tylne koła ustawia się w tzw lekki "negatyw" - czyli jak spojrzysz na auto od tyłu to koła są przechylone w taki sposób: /----\

Pzdr.

Jak jest ustawiony negatyw z tyłu to normalne jest, że wewnętrzna strona opony będzie zbierana trochę bardziej niż pozostała część.

Pzdr.

Tak racja ale bez przesady ze opone zdziera tylko po jednej stronie i to tak ze pół opony zewnętrznej miało 6mm a druga połowa już w połowie ogranicznika prawie druty ...ale opona wymieniona tuleje tak samo łącznie z ustawieniem geometrii i jak na razie na zimą jazdę nic bardziej się nie zdziera więc uważam że pomogło i dzięki za pomoc :) !

patrząc na tył auta również mam delikatny negatyw, ale nie zauważyłem nadmiernego zużycia wewnętrznej strony ogumienia
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.