Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Z takim samym wyczuciem jak zawsze pociagnalem wajche od otwierania maski, a tu mi sie linka urwala. Potrzebuje sie dostac do silnika, żeby dolac plynu chlodniczego, oleju i zmienic lampy. Wiadomo, to tak samo jakbysmy mieli usta zaszyte. Prawdziwy zapaleniec zaglada tam codziennie :)

Odkrecilem srubke, zdjalem wajche pod którą jest plastikowe kolko, czytalem ze trzeba tez zdjac plastki w okolicy pedalow. Nie pomoglo mi to na tyle zebym wiedzial co mam zrobic, proszę o pomoc :)

530D kombi.

Opublikowano
Mi się urwała przy rączce i wystaje mi pod kierownicą kawałek linki, pociągnę kombinerkami za drucik i otwiera mi normalnie
Opublikowano
No to co wydłubujesz patrząc od przodu pojazdu. Prawą nerkę pociągasz za linkę i masz odblokowany lewy rygiel. Prawy rygiel albo wykręcasz(chyba klucz 16) albo tniesz brzeszczotem albo jak się przypatrzysz w na zamek to idzie go nacisnąć śrubokrętem. Robiłem to kilka lat temu więc jak się mylę niech ktoś mnie poprawi :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak dobrze pamiętam, to po zdjęciu lewego nadkola też da radę jakoś dostać się do linki.

Trzeba popróbować.

Opublikowano

To zależy w którym miejscu pękła linka.Jak na łączeniu dwóch linek na nadkolu albo przy bolcu, to nie ma szans dostać się od spodu ani po zdjęciu nadkola.Ja różnie kombinowałem ale najszybszym sposobem jest wyjecie nerki.Bolec z lewej strony(patrząc od przodu) odskoczy bez problemu,bolec z prawej strony trzeba przeciąć brzeszczotem.Potem można go pospawać i zamontować ponownie.

Linkę można zrobić tak jak opisuje sosna w swoim temacie.Ja tam opisałem swój sposób, jeszcze tańszy z linką rowerową.Wymieniałem to 3lata temu i wszystko śmiga jak należy.

tu masz opis wraz z obrazkami jak otworzyc maskę kol. CIHY525 obrazowo to przedstawił :D :mrgreen: viewtopic.php?f=72&t=142232&start=30