Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

dzisiaj poswiecilem chyba 3h na wymiane filtra powietrza. Cos mnie chyba trafi bo nie zdarzylem zlozyc go przed zachodem slonca i wracam do tego jutro.

Problem jest taki że nie potrafie wlozyc tej pokrywy pod ktora jest filtr. Wszystko przez ten 'pierdolnik' zaznaczony na zdjeciu (to nie moje, jakies z internetu), ktory blokuje mi wszystko. Nie da sie go odkręcić! Macie jakis pomysl na to? Pokrywa jest do wlozenia, ale tylko wtedy kiedy nie ma filtra. Jak juz jest filtr wlozony to nie ma miejsca zeby pokrywe jakos przecisąc. Mozna cos jeszcze obok wymontowac zeby zrobilo sie miejsce?

http://images75.fotosik.pl/189/58f0b4e7b34ee961med.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... Pokrywa jest do wlozenia, ale tylko wtedy kiedy nie ma filtra. Jak juz jest filtr wlozony to nie ma miejsca zeby pokrywe jakos przecisąc.

Nie za bardzo kumam co Ci tam haczy... :wink:

Ostatnio też miałem problem ze spasowaniem (bocznej) pokrywy filtra z obudową, bo było ciemno i nie widziałem rowka, w który trzeba wpasować pokrywę. Nawet ułamałem ten plastikowy język (niby naprowadzający). :mad2:

Nie odkręcam wszystkich śrubek, by zdjąć pokrywę. Wystarczy z przodu kilka śrubek odkręcić. Pokrywa jest na tyle elastyczna, by wyjąć stary wkład i włożyć nowy.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
... Pokrywa jest do wlozenia, ale tylko wtedy kiedy nie ma filtra. Jak juz jest filtr wlozony to nie ma miejsca zeby pokrywe jakos przecisąc.

Nie za bardzo kumam co Ci tam haczy... :wink:

Ostatnio też miałem problem ze spasowaniem (bocznej) pokrywy filtra z obudową, bo było ciemno i nie widziałem rowka, w który trzeba wpasować pokrywę. Nawet ułamałem ten plastikowy język (niby naprowadzający). :mad2:

Nie odkręcam wszystkich śrubek, by zdjąć pokrywę. Wystarczy z przodu kilka śrubek odkręcić. Pokrywa jest na tyle elastyczna, by wyjąć stary wkład i włożyć nowy.

Juz gdzieś czytałem opinie, że obudowę łatwo odgiąć i nie trzeba jej całkowicie demontować. Nie wiem czemu, ale u mnie to nie przechodzi :P Ogólnie filtr wymieniony. Konieczne było u mnie odkręcenie TORXa z jednej strony, zeby chociaz odskoczył do góry.

Przy okazji zdemontowałem EGR i wyczyściłem. Był mocno zasyfiony. Ogolnie zmagam się z jedną rzeczą. Samochód mam juz 2 miesiące i uważam, że ma za mało mocy... Niby 120kW, ale ja tego nie czuje. Dla przyrównania jak depne Mazdą 6 od rodziców - chyba 103kW do jest bez porównania lepiej. Gdzie najpierw szukać przyczyny? Pół dnia przeszukiwałem dzisiaj forum i są równe typy: wtryski, turbo... Podpowiecie cuś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Juz gdzieś czytałem opinie, że obudowę łatwo odgiąć...

Łatwo jest tylko trochę odchylić. Ale żeby wyjąć wkład, czy go włożyć, to nie jest łatwo. Wydaje się, że można pokrywę złamać.

... Ogolnie zmagam się z jedną rzeczą. Samochód mam juz 2 miesiące i uważam, że ma za mało mocy...

Też mam takie wrażenie, ale nic nie robię, bo i tak są plany by go kiedyś sprzedać. Po co topić kasę?

Póki chodzi, nie grzebię. Pali w normie. A przydałoby się podjechać na hamownię, sprawdzić i wygładzić chociaż krzywą wykresu, bo jest szarpnięcie przy 2500 obr./min. :?

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

Juz gdzieś czytałem opinie, że obudowę łatwo odgiąć...

Łatwo jest tylko trochę odchylić. Ale żeby wyjąć wkład, czy go włożyć, to nie jest łatwo. Wydaje się, że można pokrywę złamać.

... Ogolnie zmagam się z jedną rzeczą. Samochód mam juz 2 miesiące i uważam, że ma za mało mocy...

Też mam takie wrażenie, ale nic nie robię, bo i tak są plany by go kiedyś sprzedać. Po co topić kasę?

Póki chodzi, nie grzebię. Pali w normie. A przydałoby się podjechać na hamownię, sprawdzić i wygładzić chociaż krzywą wykresu, bo jest szarpnięcie przy 2500 obr./min. :?

Ja po 2 miesiącach nie mysle o sprzedazy, więc chce żeby jeżdziła tak jak powinna ;). O hamowani tez mysle. Nie wiem czy nie będzie to szybsza sprawa niż szukanie przyczyny na wlasna reke...

A jedno pytanie jeszcze mi sie nasuwa - co można samemu przeczyścić pod maską (tak jak w przypadku EGR)?

Opublikowano

BMW jest tylko szybkie na papierach. Tylny napęd sporo zabiera i odczucia są gorsze. Ja miałem kiedyś mazde 6 2.0citd 136km i wciskalo w fotel jak głupie. Problem jest też taki że 120d ma dużą turbo dziurę i nie czujesz tej mocy.

Jak zrobisz 120d vs mazda 6 to raczej BMW wygra, masa i moc na plus w bmw. Ja robiłem kilka testów od 0-max i mocno mnie zaskoczył 308 1.6e-hdi (seria). Wstyd jak cholera :duh: Silnik M47 ma jedną ogromną zalete, jak zadbany to niezniszczalny.

Umyj egr, kolektor, intercooler. Sprawdź doładowanie, wymień filtr paliwa itp.

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano
BMW jest tylko szybkie na papierach. Tylny napęd sporo zabiera i odczucia są gorsze. Ja miałem kiedyś mazde 6 2.0citd 136km i wciskalo w fotel jak głupie. Problem jest też taki że 120d ma dużą turbo dziurę i nie czujesz tej mocy.

Jak zrobisz 120d vs mazda 6 to raczej BMW wygra, masa i moc na plus w bmw. Ja robiłem kilka testów od 0-max i mocno mnie zaskoczył 308 1.6e-hdi (seria). Wstyd jak cholera :duh: Silnik M47 ma jedną ogromną zalete, jak zadbany to niezniszczalny.

Umyj egr, kolektor, intercooler. Sprawdź doładowanie, wymień filtr paliwa itp.

To chyba mówimy o tej samej Mazdzie. Ma naprawde niezła dynamike jazdy...

Co rozumiesz przez "sprawdz doładowanie"?