Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o pomoc!!!

Mianowicie gdy dziś jechałem swoim e46 zaświeciła mi się kontrolka od niskiego poziomu czynnika chłodzącego, od razu się zatrzymałem i dolałem tego samego płynu który miałem w chłodnicy i po przejechaniu pewnego dystansu silnik zaczął się grzac i straciłem ciepłe powietrze. ( od razu założyłem, że mógł zaciąc się termostat ale po wystudzeniu auta sytuacja się powtarza).

z kolei później gdy chciałem odpowietrzyc auto mam kolejny problem ponieważ gdy leje płyn,( jednocześnie mając odkręcony korek do odpowietrzania przy zbiorniczku wyrównawczym) nic z niego nie wylatuje, widac że coś jest w środku ale nie wypływa tylko cieknie mi innym miejscem (wydaje mi się że leci z okolic zbiorniczka wyrównawczego) i nie mogę w ten sposób odpowietrzyć bo mam gdzieś wyciek( oczywiście cały płyn nie ucieka z układu,tylko to co wleje w nadmiarze

), i ogólnie to jestem w czarnej dupie...:) Może miał ktoś kiedyś taki problem?

Jeśli opisałem swój przypadek niejasno proszę pytać

PS

odpowietrzałem wedłóg tego schematu

..."Wlewamy do niego nowy płyn do momentu aż przez odpowietrznik nie zacznie wypływać płyn pozbawiony pęcherzyków powietrza. Śrubę odpowietrzającą dokręcamy bardzo delikatnie. Teraz uzupełniamy zbiorniczek do pełna i odpalamy samochód. Naciskamy pedał gazu 4 razy. Należy to robić w krótkich odcinkach czasu. Operację tą robimy przy otwartym zbiorniczku wyrównawczym...'

tylko w momencie gdy płyn powinien wypływac przez odpowietrznik wypływa bliżej mi nieznanym miejscem...(jakaś dziura musi gdzieś byc)

Opublikowano

teraz byłem sprawdzic, w zbiorniczku jest dobry poziom płynu,

czyli w sumie szczelne bo płyn jest a jak wcześniej opisałem to po dolaniu płynu trzymał temperaturę przez pare kilometrów i znów się grzał, a jeśli schemat odpowietrzania który wysłałem w poprzednim poście jest dobry czyli leje płyn do zbiorniczka dopóki odpowietrznikiem nie zacznie wypływać, to znaczy że mam problem bo gdy ja leje do zbiornika to nie wypływa mi odpowietrznikiem tylko jakimś innym miejscem którego nie jestem w stanie dostrzec( tak jakby gdzieś była dziura)

Opublikowano
Najpierw kup Nowy zbiorniczek chłodnicy później baw się w odpowietrzanie a nie robisz jakiegoś ulepa, później będzie płacz że daleko od domu i samochód się grzeje.
Opublikowano
Zlikwiduj wyciek bo nigdy nie odpowietrzysz auta. Ściągaj osłony Góra, dół aby tylko dostrzec skąd leci i wymień dany element. Dopiero odpowietrzyc musisz. Inaczej nic ci to nie da
Opublikowano
Sprawdź zbiorniczek czy nie jest pęknięty bo to bardzo częsta usterka w e46. Pęknięcie pojawia się na lewym rogu zbiorniczka mniej więcej w połowie jego długości i cieknie po nagrzaniu gdy wytworzy się ciśnienie w układzie. Gdy silnik jest zimny wycieku nie zauważysz bo nie ma ciśnienia. Objawy to ubytki płynu, brak ogrzewania, przegrzewanie itp. Najlepiej kupić nowy zbiorniczek bo używane dzielą się na pęknięte i te które zaraz pękną, chyba że jesteś na 100% pewny co do szczelności.
Opublikowano
Sprawdź zbiorniczek czy nie jest pęknięty bo to bardzo częsta usterka w e46. Pęknięcie pojawia się na lewym rogu zbiorniczka mniej więcej w połowie jego długości i cieknie po nagrzaniu gdy wytworzy się ciśnienie w układzie. Gdy silnik jest zimny wycieku nie zauważysz bo nie ma ciśnienia. Objawy to ubytki płynu, brak ogrzewania, przegrzewanie itp. Najlepiej kupić nowy zbiorniczek bo używane dzielą się na pęknięte i te które zaraz pękną, chyba że jesteś na 100% pewny co do szczelności.

Dzięki vman możesz mieć racje. Jutro to sprawdze:)

Opublikowano

okazało się że zgubiłem korek spustowy od chłodnicy...

płyn w układzie był tylko chłodnica pusta pozostaje wtedy(?) tylko dlaczego cały płyn nie ucieknie skoro w chłodnicy jest otwarty spust, a z drugiej stroby dalsza jazda też jest nie możliwa bo mimo że jakiś tam płyn w ukłądzie jest to chłodzić nie będzie(?)